logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować zwrotnicę z zabezpieczeniem dla GDN-30-200-8-AE i GDWT 9/120W?

djdrix 08 Paź 2006 17:05 1182 8
REKLAMA
  • #1 3097413
    djdrix
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Mam zamiar złożyć głośniki. Jedna kolumna będzie się składała z 2X GDN-30-200-8-AE oraz do tego gwizdek GDWT 9/120W 8 OHM, wszystko ma być połączone równolegle. Możecie doradzić mi jak ma wyglądać zwrotnica do nich, ale razem z zabezpieczeniem na gwizdek, oraz z filtrem subsonicznym na stx-y? Wielkie dzięki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3097574
    Jectiv
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ja bym proponował jeszcze do tego jakiś średnitonowy.
    Przy takim zestawieniu głośników będziesz miał dużo ostrej góry, mnóstwo basu, a nie będzie słychać co śpiewają.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #3 3098879
    djdrix
    Poziom 18  
    W dziale „Konstrukcje DIY" Sound Wave prezentuje kolumny estradowe dwu drożne. Tym bardziej, ze te głośniki mają dość szerokie pokrycie pasmem.
  • REKLAMA
  • #4 3100040
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3102076
    djdrix
    Poziom 18  
    a gdybym włożył do nich jeszcze po 1 głośniku tonsila gdn 30/30, on ma dość dużo średnich. I np. puścić na tonsila tylko pasmo od 1kHz i zastosować do tego gwizdek. czy w tym wypadku moc tego głośnika gdn 30/30 by wzrosła. Czy wytrzymał by tą moc którą doprowadziłem do stx?
  • #6 3102238
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3103578
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    niebardzo rozumiem. a nie prosciej zrobic dwudrozna na jakims 12' szerokopasmowcu odpowiedniej sprawnosci + tuba?
  • #9 3103612
    djdrix
    Poziom 18  
    chodzi o to że mam eltrony, tam były oryginalnie chyba 4Xgdn30/30. chciał bym zostawić 2 tonsile jako średnio tonowe za zwrotnicą ok 1 kHz i ten głośnik beymy jako nisko tonowy, gwizdek będzie gdwk 9/150 tonsila. czy to dobre rozwiązanie?

Dodano po 5 [minuty]:

oczywiście chodzi też o kasę, tak 600zł na to jest przeznaczone. STX ponoć mają wąskie pasmo więc odpadają, a ten beymy ma dużą efektywność choć z pasmem też nie jest źle

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektowania zwrotnicy z zabezpieczeniem dla zestawu głośnikowego składającego się z dwóch głośników niskotonowych GDN-30-200-8-AE oraz wysokotonowego gwizdka GDWT 9/120W połączonych równolegle. Poruszono problem braku średnich tonów i nierównomiernego pasma przenoszenia, wskazując na konieczność dodania głośnika średniotonowego, np. Tonsil GDN 30/30, z filtrem odcięcia od około 1 kHz, aby poprawić reprodukcję wokalu i zrównoważyć charakterystykę częstotliwościową. Zwrócono uwagę na ograniczenia efektywności i pasma głośników STX, sugerując rozważenie zamiany Tonsila na głośnik Beyma 12GA50 jako niskotonowego, a Tonsila jako średniotonowego, co może lepiej spełnić wymagania przy budżecie około 600 zł. Wskazano również na potrzebę zastosowania filtru subsonicznego dla głośników niskotonowych oraz zabezpieczenia dla gwizdka. Dyskusja podkreśla trudności w uzyskaniu szerokopasmowego i efektywnego zestawu z użyciem tanich komponentów STX oraz zaleca rozważenie dwudrożnej konstrukcji z szerokopasmowcem i tubą jako alternatywę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA