Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

opel,omega A,kłopot z wskażnikiem temp. raz wskazuje raz nie

keczupdt 09 Paź 2006 23:37 2211 7
  • #1 09 Paź 2006 23:37
    keczupdt
    Poziom 2  

    Witam i proszę o pomoc
    mam omegę A z '90 roku z silnikiem 2.0 OHC C20NE i mam problem ze wskażnikiem temperatury silnika na desce rozdzielczej.Po odpaleniu jest wszystko ok ale tylko przez jakiś czas,po przejechaniu kilku km wskażnik opada na zero.To samo występuje przy zimnym jak i gorącym silniku.Dodam iż wymieniałem czujnik temperatury i wskżnik na desce też i nic to nie dało.Proszę o jakieś podpowiedzi w czym może tkwić problem.Z góry dziękuję za pomoc.

    0 7
  • #2 09 Paź 2006 23:49
    sławek-mu
    Poziom 12  

    sprawdż ile masz płynu chłodzącego to może mić wpływ i odpowietrz układ a jak spadnie ci skazówka na dól jak auto bedzie nagrzane to sciągnij wsówke z czujnika i dotkni do masy silnika wtedy owinien iśc na ful jak nie pojdzie to musisz szukać przerwy pomierzy czujnikiem a wskaznikiem

    0
  • #3 10 Paź 2006 23:02
    sableeck
    Poziom 16  

    Opis usterki wskazuje na brak kontaktu pomiędzy wskaźnikiem a czujnikiem temp. Poziom płynu musiał by być tragicznie niski, gdyby nie dochodził do czujnika (wskaźnik z deski korzysta z czujnika przy termostacie) w następstwie silnik szybko uległby przegrzaniu i nie byłoby żadnej jazdy. Po prostu sprawdzić połączenia. Pozdrawiam

    0
  • #4 11 Paź 2006 14:27
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    wymieniłeś czujnik i zegar, przerwę w przewodach możesz mieć ale ja bym sprawdził luty i ścierzki w liczniku chyba że zrobiłeś to wymieniając zegar

    0
  • #5 11 Paź 2006 22:08
    apcgassystem
    Poziom 15  

    Jezeli oszukuja jednoczesnie wskaznik temperatury i wskaznik paliwa, to przyczyna bardzo czesto jest uszkodzony stabilizator 5V na desce rozdzielczej.
    Nie bardzo rozumiem z tego co napisales, czy wymieniles sam wskaznik, czy cale zegary...
    Pozdr.

    0
  • #6 14 Paź 2006 15:26
    keczupdt
    Poziom 2  

    Płynu w ukmładzie jest na maxa.wymieniłem tylko sam wskażnik.na rozgrzanym silniku po dotknięciu wsówki do masy wskażnik idzie na maxa.nie zauważyłem aby wskażnik paliwa żle pokazywał.

    0
  • #7 14 Paź 2006 20:38
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    no to czujnik do wymiany

    0
  • #8 15 Paź 2006 13:38
    keczupdt
    Poziom 2  

    czujnik mam nowy

    0
  Szukaj w 5mln produktów