logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

opel,omega A,kłopot z wskażnikiem temp. raz wskazuje raz nie

keczupdt 09 Paź 2006 23:37 2628 7
REKLAMA
  • #1 3102124
    keczupdt
    Poziom 11  
    Witam i proszę o pomoc
    mam omegę A z '90 roku z silnikiem 2.0 OHC C20NE i mam problem ze wskażnikiem temperatury silnika na desce rozdzielczej.Po odpaleniu jest wszystko ok ale tylko przez jakiś czas,po przejechaniu kilku km wskażnik opada na zero.To samo występuje przy zimnym jak i gorącym silniku.Dodam iż wymieniałem czujnik temperatury i wskżnik na desce też i nic to nie dało.Proszę o jakieś podpowiedzi w czym może tkwić problem.Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3102160
    sławek-mu
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    sprawdż ile masz płynu chłodzącego to może mić wpływ i odpowietrz układ a jak spadnie ci skazówka na dól jak auto bedzie nagrzane to sciągnij wsówke z czujnika i dotkni do masy silnika wtedy owinien iśc na ful jak nie pojdzie to musisz szukać przerwy pomierzy czujnikiem a wskaznikiem
  • REKLAMA
  • #3 3105276
    sableeck
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Opis usterki wskazuje na brak kontaktu pomiędzy wskaźnikiem a czujnikiem temp. Poziom płynu musiał by być tragicznie niski, gdyby nie dochodził do czujnika (wskaźnik z deski korzysta z czujnika przy termostacie) w następstwie silnik szybko uległby przegrzaniu i nie byłoby żadnej jazdy. Po prostu sprawdzić połączenia. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3106568
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2095
    wymieniłeś czujnik i zegar, przerwę w przewodach możesz mieć ale ja bym sprawdził luty i ścierzki w liczniku chyba że zrobiłeś to wymieniając zegar
  • #5 3108294
    apcgassystem
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Jezeli oszukuja jednoczesnie wskaznik temperatury i wskaznik paliwa, to przyczyna bardzo czesto jest uszkodzony stabilizator 5V na desce rozdzielczej.
    Nie bardzo rozumiem z tego co napisales, czy wymieniles sam wskaznik, czy cale zegary...
    Pozdr.
  • #6 3115957
    keczupdt
    Poziom 11  
    Płynu w ukmładzie jest na maxa.wymieniłem tylko sam wskażnik.na rozgrzanym silniku po dotknięciu wsówki do masy wskażnik idzie na maxa.nie zauważyłem aby wskażnik paliwa żle pokazywał.
  • REKLAMA
  • #7 3116972
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2095
    no to czujnik do wymiany
  • #8 3118710
    keczupdt
    Poziom 11  
    czujnik mam nowy

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Omegi A z 1990 roku z silnikiem 2.0 OHC C20NE zgłasza problem z wskaźnikiem temperatury silnika, który po kilku kilometrach jazdy opada do zera, niezależnie od temperatury silnika. Wymieniono czujnik temperatury oraz sam wskaźnik na desce rozdzielczej, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie poziomu płynu chłodzącego oraz odpowietrzenie układu, co zostało potwierdzone jako prawidłowe (płyn na maxa). Zalecano także sprawdzenie połączeń elektrycznych między czujnikiem a wskaźnikiem, w tym lutów i ścieżek na płytce licznika, gdyż może występować przerwa w przewodach. Wskazano również możliwość uszkodzenia stabilizatora 5V na desce rozdzielczej, zwłaszcza gdy jednocześnie występują błędy na wskaźniku paliwa, jednak w tym przypadku wskaźnik paliwa działa poprawnie. Próba testu wskaźnika poprzez zwarcie wsówki czujnika do masy silnika powoduje wskazanie maksymalnej temperatury, co potwierdza sprawność wskaźnika. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a wymiana czujnika nie przyniosła efektu, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki przewodów i elementów elektronicznych deski rozdzielczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA