logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-J35HQ - jak ustawić zębatki po przestawieniu trybów?

plusaw 10 Paź 2006 15:06 2063 18
REKLAMA
  • #1 3103421
    plusaw
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam,
    Włączam sprzęt i świeci ikona załadowania kasety (a jej tam nie ma). Kiedy ją tam wkładam, za chwilę ją wypłuwa i często się wtedy wyłącza. Co robić? Myślę, że to poprzestawiane tryby (dziecko na siłę wepchnęło kasetę do sprzętu). Wiele razy spotkałem na forum sugestie Kolegów, aby ustawić wszystkie zębatki jak należy. Problem w tym, że nie wiem co i w jakiej kolejności odkręcić, aby nie zepsuć. Chciałbym przy Waszej pomocy ustawić wszystko jak należy.
    PROSZĘ o wsparcie.
  • REKLAMA
  • #2 3103493
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    jesli nigdy nie ustawiałeś zębatek w takim sprzecie to sobie to odpuść bo połamiesz te które ocalały. Po za tym trzeba zakonserwować a najlepiej wymienić przełącznik trybu pracy tzw switch!
  • REKLAMA
  • #3 3103562
    plusaw
    Poziom 12  
    tak, pozostaje mi albo wyrzucić sprzęt do kosza, albo samemu próbować naprawić. Jak pytałem w serwisie, to od zajrzenia do środka liczą 100PLN, więc trochę szkoda. Chyba, że masz jakiś inny pomysł? (tańszy)

Dodano po 2 [minuty]:

i jeszcze jedno, gdzie kupić takie rzeczy jak przełązniki, zębatki itp, to na wypadek, gdyby trzeba było w tym lub innym sprzęcie? Pozdrawiam serdecznie wszystkich Forumowiczów
  • #4 3103621
    dbak
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Dodam tylko że jest to mechanizm GG II , pewnie jest na elektrodzie do ściągnięcia opis ustawienia mechanizmu.Po zapoznaniu się z opisem sam
    zdecydujesz czy poradzisz sobie sam (nie jest to łatwy mechanizm).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3104476
    PiotrGr
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam. Potwierdzam, schemat mechaniki jest do ściągnięcia na elektrodzie. Jeżeli będziesz miał problemy ze ściągnięciem to daj znać. Tryby być może są całe. Jeżeli będziesz potrzebował to mam chyba dwa magnetowidy z takim mechanizmem rozebrane na części. Nie jest taki trudny z ustawieniem mechaniki, do odważnych świat należy, poradzisz sobie. Chyba warto bo to solidny sprzęt. Pozdrawiam.
  • #6 3105542
    plusaw
    Poziom 12  
    Witam jeszcze raz, mam problem ze ściągnięciem schematu GG II i opisu jak to ustrojstwo poskładać. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3106828
    dbak
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Opis posłałem na PW
  • #8 3106862
    plusaw
    Poziom 12  
    Na razie dzięki za materiały i zainteresowanie. Będę próbował. O efektach poinformuję i ew. zamknę temat jako rozwiązany, ale to później, najpierw praca.
  • #9 3121328
    plusaw
    Poziom 12  
    No to pierwsze efekty i pierwsze koty za płoty.
    Po pierwsze rozłożyłem i złożyłem z powrotem. Po ustawieniu wszystkich trybów jak najlepiej umiałem i poskładaniu cudeńka do kupy efekt: sprzęt się ożywił, wciągnął kasetę jak należy, wyciągnął taśmę z kasety i ... tyle dobrego. Potem słychać było tylko jakieś potworne trzaski, jakby przeskakiwanie trybów i się wyłączył z kasetą w środku. Z guzika znowu włączyłem i trzaski. Udało się nacisnąć stop i eject - oddał taśmę. Ponowne włączenie - i znowu trzaski. Wyłączyłem. Mam zamiar jeszcze raz wszystko rozkręcić i poustawiać, ale czy to pomoże? Może macie kochani jakieś pomysły i przemyślenia w tym temacie? Proszę o uwagi.
  • #10 3121370
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    witam porozbieraj jeszcze raz mechanikę przyjrzyj się czy nie ma jakiś zębów połamanych na zębatkach i potem złóż to ponownie lecz tym razem się nie spiesz powoli a napewno sobie poradzisz pozdrawiam
  • #11 3121583
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Witam ja przed wczoraj po składałem bez opisu taki mechanizm z wymianą 3 kół zębatych ale jeśli mogę to poproszę Kolegę Dbak o wysłanie opisu na PW bo składanie na zasadzie wymyślenia jak to i kiedy działa co się blokuje i dlaczego zajmuje dużo czau. Mnie zeszło około 2 godziny ale od kopa działa. Polecam jeszcze po złożeniu mechaniki sprawdzić poprawność pracy na sucho wkładając kasetę (najlepiej pustą serwisową taką bez taśmy ) i kręcąc kołem pasowym i załączając funkcję elektromagnesem. Jest taki plastik od dołu mechaniki przy kole blokującym się co jeden swój obrót. On jest sprzężony z elektromagnesem popchnięcie jego powoduje wykonanie kolejnej funkcji mechanizmu. Unikniesz uszkodzenia kół zębatych w razie złego ustawinia. ustawiłem punkt zablokowania mechanizmu na funkcji PLAY patrząc na naciąg sprężyny dociskajacej rolkę dociskową prowadzącą taśmę. Przy największym docisku machanizm był prawidłowo ustawiony na funkcji PLAY a pozostałe funkcje musiały działać i działąły poprawnie testowany przez godzine. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 3125112
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    Przełącznik rodzaju pracy tzw. swich mode umieszczony jest pod ślimakiem po którym zjeżdza rolka dociskowa. (możesz postarać sie go rozebrać i styki dokładnie przeczyscić pasta do zębów potem wypłukaj woda i potraktuj preparatem do przełaczników i potencjometrów) ale najlepiej załóż nowy!
  • #14 3128222
    plusaw
    Poziom 12  
    Dzięki za wskazówki. Proszę jeszcze mi podpowiedzieć, czy trzeba ten przełącznik wylutować, czy może bez tego da się go jakoś wyczyścić? Gdy ja ustawiałem mechanizm, to go tylko odkręciłem i lekko uniosłem, aby móc pokręcić zębatką i ustawić wg zaleceń. Czy Koledzy uważają, że należy cały przełącznik wylutować z płytki?
    Do Kolegi Psooya - serwisówkę wysłałem na priv. Może następnym razem będzie łatwiej :lol:
  • #15 3480344
    plusaw
    Poziom 12  
    Trochę to trwało, ale winien jestem parę słów wyjaśnień.
    Otóż składałem i rozkładałem sprzęt, aż natrafiłem (dojrzałem wreszcie) na część uszkodzoną. Złamaniu uległa dźwignia wyciągająca (39 w serwisówce). W niej upatruję całe zło.
    W tzw. międzyczasie wymieniłem wszystkie kondensatory el. z zasilacza, ale oczywiście bz.
    Zwracam się do Koleżanek i Kolegów, Kto ma taką dźwignię i jest chętny mi ją odstąpić?
  • #17 3483170
    plusaw
    Poziom 12  
    Załączam rysunek z serwisówki mechanizmu GG II. Przedstawia on zębatkę oraz dźwignię wyciągającą i ich wzajemne położenie. Potwierdzam, część jest z czarnego plastiku.
    Pękła, gdy dziecko na siłę wcisnęło kasetę do środka - to tak przy okazji.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Panasonic NV-J35HQ - jak ustawić zębatki po przestawieniu trybów? Dzwignia.JPG (57.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3489909
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    wideo bez tej dźwigni pracuje poprawnie niema tylko liczenia długości taśmy przy przewijaniu na stop bez podglądu przyczyna prosta brak opasania głowicy syncho. Oczywiście część do kupienia bez problemu. Jeśli przez ułamany fragment nie przestawiły się tryby top wideo powinno działać ok bez niego. Ja kupiłem plastik za 6zł
    Pozdrawiam
  • #19 3751701
    plusaw
    Poziom 12  
    Ostatni wpis.
    Wszystko OK dzięki Koledze Psooya!
    Jak się okazało, to nie była tylko wina poprzestawianych trybów. Były również do wymiany: przekładnia planetarna, dźwignia steruj. dżwignią opasania rolki i jeszcze jedna dźwignia. Teraz chodzi lux.
    Pozdrawiam Wszystkich.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył magnetowidu Panasonic NV-J35HQ, który po próbie włożenia kasety bez jej prawidłowego załadowania wyświetlał ikonę załadowania kasety i często się wyłączał. Podejrzenie padło na przestawione tryby mechanizmu zębatek, spowodowane siłowym włożeniem kasety przez dziecko. W dyskusji podkreślano, że samodzielne ustawianie zębatek jest trudne i ryzykowne, a konieczne jest posiadanie schematu mechanizmu GG II, który można znaleźć na forum elektrodzie lub uzyskać na prywatne prośby. Zalecano ostrożność przy rozbieraniu i składaniu mechanizmu, sprawdzanie stanu kół zębatych pod kątem uszkodzeń oraz testowanie działania mechanizmu na sucho z pustą kasetą serwisową. Wskazano na konieczność czyszczenia lub wymiany przełącznika trybu pracy (switch mode), który znajduje się pod ślimakiem rolki dociskowej. W trakcie naprawy odkryto uszkodzoną dźwignię wyciągającą (część nr 39 w serwisówce), która była przyczyną dalszych problemów. Po wymianie tej dźwigni oraz przekładni planetarnej i innych elementów mechanicznych sprzęt zaczął działać poprawnie. Wymiana kondensatorów zasilacza nie przyniosła efektu. Całość naprawy wymagała cierpliwości, dokładności i dostępu do dokumentacji serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA