logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-J35 - Ustawienie mechanizmu po latach zapomniałem.

DarekRz4 08 Maj 2023 21:21 1437 9
REKLAMA
  • #1 20572750
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam.
    Panowie, w latach 90 tych robiło się tego na tony. Potem przez wiele lat magnetowidy zniknęły z mojego stołu serwisowego. Teraz znajomy podrzucił mi takiego dziadka z poprzestawianym mechanizmem. Szczerze mówiąc to sądziłem że nie będę miał z tym problemu, wszak robiłem tego setki, jednak rzeczywistość jest inna . Ja po prostu zapomniałem jak powinien być ustawiony ten mechanizm...........
    Po włączeniu nie pobierał kasety. Widać było że coś jest poprzestawiane , więc rozebrałem go od spodu i ustawiłem zębatki tak jak pamiętałem. Magnetowid pobiera już kasetę, opasuje wokół bębna taśmę rolka dochodzi do osi silnika i cofa się o milimetr . Tak zostaje . Z tego co pamiętam to jest to prawidłowe. Po wciśnięciu play powinien ruszyć Jednak jak wcisnę play to mechanizm wraca do pozycji stop, wciąga taśmę do kasety i ponownie napina taśmę prawidłowo , rolka dochodzi do osi silnika i cofa się o milimetr . Czy ktoś z kolegów ma gdzieś rozpisane jak powinny być ustawione zębatki ? Większość linków które ktoś dawał na forum już nie działa bo są z przed 20 lat . Ściągnąłem instrukcję serwisową , jednak w niej nie ma opisanych pozycji zębatek , tylko jest rysunek wszystkich części , ale bez opisu ich pozycji względem siebie. W ogóle to ma ona kilkadziesiąt stron , a tylko dwie obrazują w bardzo mało czytelny sposób mechanizm , bez dokładnych rysunków. Wydaje mi się że część górna czyli switch położenia i ślimak opuszczający rolkę działają prawidłowo, a problem tkwi w zębatkach od spodu, jednak mogę się mylić.Czy ktoś pomoże ? Szukam już ze 2 godziny i nic nie mogę znaleźć. Chodzi mi konkretnie o wzajemne położenie zębatek , są niby na nich kropki , jednak w pozycji kiedy winda jest w górze bez kasety one zupełnie się nie pokrywają , kurcze wszystko zapomniałem .........
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20573037
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Bardzo proszę bo wygląda że kluczowe bloki czyli opuszczanie windy i ładowanie taśmy są identyczne. Wprawdzie są tu dwa paski zębate a nie jeden ale to akurat nie ma żadnego znaczenia . Poproszę o fotki w pozycji bez kasety i w pozycji stop.
  • REKLAMA
  • #5 20573475
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam. Dzięki za udział w dyskusji.
    Przestawienie switcha położenia o jeden ząb spowodowało prawidłową pracę mechanizmu, no prawie prawidłową gdyż , magnetowid odtwarza bez zarzutu , przewija na podglądzie w obie strony , szybko przewija do przodu jednak nie przewija do tyłu. Po wciśnięciu klawisza wstecz mechanizm jakby przygotowuje się do tego manewru , cofa taśmę z bębna , ale na tym koniec . Dalej już nic nie robi. Nie można wtedy wyciągnąć taśmy , ani wykonać żadnej funkcji. Trzeba go wyłączyć z sieci i wtedy znów działa do momentu kiedy nie wcisnę przycisku cofania. Sądzę że jeszcze jest coś z ustawieniem mechanizmu. Switch wyczyszczony.
  • REKLAMA
  • #6 20573508
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    Fotki w zał.
    Załączniki:
    • NV-FS200.zip (58.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20573745
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Pamiętaj o wyczyszczeniu switcha detekującego położenie mechanizmu.
  • Pomocny post
    #8 20575679
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    Proszę spróbować według tego:
    Załączniki:
    • Mechanizm GII & G-REV.pdf (10.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20575914
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Kolego Marck1 wielkie dzięki. Właśnie czegoś takiego szukałem -Bardzo dziękuję.
  • #10 20576276
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    Nie ma za co, gdzieś miałem to samo w naszym języku, ale to był papier.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ustawieniem mechanizmu w magnetowidzie Panasonic NV-J35, który po latach nieużywania wymagał regulacji. Po rozebraniu urządzenia i przestawieniu zębatek, magnetowid zaczął pobierać kasetę, ale nie działał poprawnie w trybie przewijania do tyłu. Użytkownik otrzymał pomoc od innych uczestników dyskusji, którzy sugerowali sprawdzenie switcha detekującego położenie mechanizmu oraz przesłali zdjęcia z ustawieniami. Ostatecznie, przestawienie switcha o jeden ząb poprawiło działanie, ale problem z przewijaniem do tyłu pozostał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA