logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć pozycjoner funkcji (SWICZ) w Panasonic NV-J35EE?

Tedi30 03 Gru 2024 20:40 369 5
  • #1 21331527
    Tedi30
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    WIDEO PANASONIC NV-J35EE .Jak podłączyć pozycjoner funkcji. Początkujący...
    Proszę o pomoc. Wideo mam od nowości. Do tej pory działał bez problemu. W pozycjonerze funkcji były czarne ścieżki.
    Wideo przestało przyjmować kasetę. Postawiłem na pozycjoner funkcji. Przy wylutowaniu odkleiły się ścieżki. Obmierzyłem omomierzem to są przejścia, oprócz 4 czwartej ścieżki, nie wiem jak połączyć .Nie były na twardym ebonicie tylko (jak tektura).Wylutowałem lutownicą 30stopni .Brak na druku i niewiadoma jak podłączyć.. Ścieżka nr 4 patrząc od tylu i od lewej strony
    w prawo do gniazda zasilania .,Wygląda jak by jej nie było. Może 3-4 mają być razem zwarte. Dodaję zdjęcia i schemat znaleziony w necie. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam..
    Załączniki:
    • 20241203_170221[1].rar (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 20241201_130413[1].rar (2.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21331783
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    W magnetowidach z tym mechanizmem, usterka Mode Switcha była rzadko spotykana. Najczęstszym powodem było rozsynchronizowanie się mechanizmu, który był na owe czasy arcydziełem mechaniki, ale przez to, że zawierał przekładnię planetarną i mnóstwo kół zębatych, które niemal wszystkie musiały być zsynchronizowane, sprawiał kłopoty niektórym serwisantom. Często, powodem niesprawności było przeskoczenie o jeden ząb koła zębatego, podczas , np. zacięcia kasety. To wystarczało aby mechanizm przestał poprawnie funkcjonować. Albo nie przyjmował kasety, kaseta była zwracana od razu po włożeniu, albo pojawiał się hałas przy próbie rozłożenia mechanizmu opasania. Mode Switch najprawdopodobniej był sprawny. W tej chwili, przede wszystkim trzeba odbudować połączenia. Druk jest kompletnie zniszczony, dlatego najlepiej zdemontuj switch, oczyść jeszcze istniejące pola z cyny za pomocą plecionki, zamontuj ponownie switch i spróbuj przylutować choć ten jeden pin poprawnie. Switch nie może leżeć krzywo, ani nie może być ustawiony względem PCB pod kątem, ponieważ położenie koła zębatego jest istotne dla prawidłowego działania mechanizmu. Potem wykonaj połączenia z pozostałych wyprowadzeń. Nie próbuj lutować do ścieżek, te są za cienkie i całkowicie zniszczysz płytkę. Wyprowadzenia switcha są podłączone do rezystorów 23k. Jedno wyprowadzenie to GND. Jak założysz switch, nawet w przypadku prawidłowego połączenia, i tak trzeba będzie zsynchronizować mechanizm na znaczniki. Ale to trudne dla kogoś, kto tego nigdy nie robił. Sam robiłem to niegdyś w 5 minut, lecz na odległość, ciężko będzie każdy krok wytłumaczyć.
  • #3 21332668
    Tedi30
    Poziom 21  
    TechLovers napisał:
    W magnetowidach z tym mechanizmem, usterka Mode Switcha była rzadko spotykana. Najczęstszym powodem było rozsynchronizowanie się mechanizmu, który był na owe czasy arcydziełem mechaniki, ale przez to, że zawierał przekładnię planetarną i mnóstwo kół zębatych, które niemal wszystkie musiały być zsynchronizowane, sprawiał kłopoty niektórym serwisantom. Często, powodem niesprawności było przeskoczenie o jeden ząb koła zębatego, podczas , np. zacięcia kasety. To wystarczało aby mechanizm przestał poprawnie funkcjonować. Albo nie przyjmował kasety, kaseta była zwracana od razu po włożeniu, albo pojawiał się hałas przy próbie rozłożenia mechanizmu opasania. Mode Switch najprawdopodobniej był sprawny. W tej chwili, przede wszystkim trzeba odbudować połączenia. Druk jest kompletnie zniszczony, dlatego najlepiej zdemontuj switch, oczyść jeszcze istniejące pola z cyny za pomocą plecionki, zamontuj ponownie switch i spróbuj przylutować choć ten jeden pin poprawnie. Switch nie może leżeć krzywo, ani nie może być ustawiony względem PCB pod kątem, ponieważ położenie koła zębatego jest istotne dla prawidłowego działania mechanizmu. Potem wykonaj połączenia z pozostałych wyprowadzeń. Nie próbuj lutować do ścieżek, te są za cienkie i całkowicie zniszczysz płytkę. Wyprowadzenia switcha są podłączone do rezystorów 23k. Jedno wyprowadzenie to GND. Jak założysz switch, nawet w przypadku prawidłowego połączenia, i tak trzeba będzie zsynchronizować mechanizm na znaczniki. Ale to trudne dla kogoś, kto tego nigdy nie robił. Sam robiłem to niegdyś w 5 minut, lecz na odległość, ciężko będzie każdy krok wytłumaczyć.

Dodano po 18 [minuty]:

Wszystkie ścieżki mają przejścia, mierzyłem omomierzem. Tylko ta czwarta, jak zrobić połączenie? Ścieżka nr 4 idzie pod środek rezystora i widać ją poza rezystorem przez farbę. Może ktoś ma schemat ścieżek tego SWICZA. Dzięki za podpowiedzi i pomoc. Na YouTube jest kilka filmów ustawienia tego mechanizmu. Płytka STEROWANIA z nadrukiem ścieżek której jest (SWICZ) to(VJB00N9I) MBFI94V-0. Obok na aluminium jest wybity napis FOXI9.... Pozdrawiam, Tadeusz.
  • Pomocny post
    #4 21343044
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    Schemat płytki drukowanej mechaniki.
    Załączniki:
    • Strony od panasonic_nv-j35_egb.pdf (688.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Strony od NV-J46_48.pdf (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21458119
    Tedi30
    Poziom 21  
    Dzięki za pomoc..Problem Dzięki panu rozwiazany. Magnrtowid dziala.Rzeczywiscie swicz był zabrudzny. Źle wylutwalem i się stało. Dzięki I pozdrawiam Tadeusz...TEMAT ZAMYKAM
  • Pomocny post
    #6 21458188
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Tedi30 napisał:
    Tadeusz...TEMAT ZAMYKAM

To go zamknij autor tematu go zamyka, nikt za Ciebie tego nie zrobi.
REKLAMA