logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z niewidocznego w Windows dysku Seagate 40GB?

foryz 10 Paź 2006 17:42 1461 8
REKLAMA
  • #1 3103896
    foryz
    Poziom 11  
    Mam pewien problem z dyskiem twardymSeagate 40GB.Pewnego razu gdy siedziałem przed komuterem on sam zrestartował się i dysk twardy przestał działać..Kupiłem już nowy dysk a gdy podpinam ten uszkodzony jako drugi wykrywa go w biosie ale w windowsie już nie..Próbowałem go naprawić programem Patition Magic i Partion Table Doctror ale nie przyniosło to żadnych rezultatów..Chodzi mi o przywrócenie partycji i przede wszystkim odzyskanie danych z dysku.
  • REKLAMA
  • #2 3103935
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czy po podlaczeniu samego zepsutego dysku,przed windowsem pojawia sie jakis specyficzny komunikat(brak bliku NTDLR,....)?

Poprosimy o pelna konfiguracje kompa(wraz z asilaczem).

Kolega pisal,ze komputer sie wieszal.Prosze przeczytac oststni post z tego linku i wykonac niezbedne pomiary,testy:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html

Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3104015
    foryz
    Poziom 11  
    Moja konfiguracja:

Procek : Celeron 800 mhz podkrecony do 912mhz
    Płyta głowna: M6VCG ( blizej nieznana...)
    Ram: 384 Mb
    Grafika : GF 4 MX
    Zasilacz 300 w ( standardowy )
    Model padnietego dysku st340810a
    win xp sp2

Jesli chodzi o komunikaty to nic takiego sie nie pojawia, win tylko sie dłuzej ładuje, przed padnieciem dysku pojawial sie komunikat na niebieskim tle dosc czesto cały ekran był zawalony jakimis znaczkami i komuter sie szybko resetował a ostanie zdanie brzmiało za mało pamieci....

jesli jeszcze cos mam podac to piszcie...
  • #5 3104023
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Dalem Koledze linka to niech z niego Kolega skorzysta i poinformuje nas o wynikach.

Szczegolna waga prosze poswiecic zasilaczowi.Mowie tu o pomiarach napiec pod obciazeniem.

Poza tym poprosimy o marke zasilacza.To wazne

Mozliwe,ze zasilacz go tak zalatwil.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 3125936
    foryz
    Poziom 11  
    Witam po dłuższej nieobecnosci....
    no wiec dokonałem porządanych pomiarów i oto ich wyniki:

przy napięciu idealnym 5V na koncówkach molexa jest 4.98 V

przy napięciu 12V miernik pokazuje 7,61 V

a z kolei przy 3.3 V wynik jest 1,72V

no wiec to moze być wina zasilacza dodam jeszcze tylko ze dysk bardzo sie grzał.... aha no i pozostaje jeszcze jedna kwestia czy da sie odzyskac dane ze tego dysku, lub przywrocic go do dawnej swietnosci.

pozdrawiam.
  • #7 3126149
    XwA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Miałeś podkręcony procesor,a ze w tych płytach nie było jeszcze blokady pci/agp to jednoczesnie podkreciles wszystkie podzespoły <w tym i dysk>, do tego jeszcze słaby zasilacz i prosze co wyszło. Odkręć procesor, wstaw nowy zasilacz i zobaczymy czy dysk odpali sie na tyle stabilnie aby zgrac z niego dane. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3126227
    foryz
    Poziom 11  
    no dobra, to moze podłącze dysk do innego kompa. bo jeszcze tego nie robiłem, ale mysle ze ta diagnoza jest błedna,gdyż teraz od dłuzszego czasu inny dysk i działa znakomicie i sie nie grzeje.

A co reszta osob na ten temat sadzi ??

dzieki
  • #9 3126471
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    a jak Menedżer dysków logicznych 'reaguje' na ten dysk ?
    co pokazuje HDTune ?

dziwne masz te napięcia z zasilacza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada uszkodzony dysk twardy Seagate 40GB (model ST340810A), który jest wykrywany w BIOS, lecz niewidoczny w systemie Windows XP SP2. Dysk przestał działać po samoczynnym restarcie komputera, a przed awarią pojawiały się błędy na niebieskim tle oraz komunikaty o braku pamięci. Próby naprawy partycji za pomocą Partition Magic i Partition Table Doctor nie przyniosły efektu. Pomiary napięć zasilacza wykazały znaczne odchylenia: 5V – 4,98V (prawidłowe), 12V – 7,61V (znacznie za niskie), 3,3V – 1,72V (za niskie), co wskazuje na możliwą awarię zasilacza. Dysk twardy mocno się grzał. Sugerowano sprawdzenie zasilacza pod obciążeniem, wymianę zasilacza oraz odkręcenie podkręconego procesora (Celeron 800 MHz podkręcony do 912 MHz), gdyż podkręcenie mogło wpłynąć negatywnie na stabilność systemu i działanie dysku. Zalecane jest podłączenie dysku do innego komputera oraz sprawdzenie jego widoczności w Menedżerze dysków i programie HDTune. Dyskusja podkreśla konieczność diagnozy zasilacza i stabilności sprzętu przed próbą odzysku danych z uszkodzonego dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA