logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać muzykę z gramofonu Reloop RP4000 przez mikser Numark DM1050?

piotras 10 Paź 2006 19:27 2534 11
REKLAMA
  • #1 3104275
    piotras
    Poziom 10  
    posiadam gramofon Reloop'a RP4000 podpięty pod mikser Numarka DM1050. Moje pytanie brzmi... jak się zabrać za zgrywanie materiału z vinyla, bo sam kombinuje i kombinuje a nic z tego nie wychodzi. Może napisze jak to robię, a Wy wskażecie błąd!?

więc tak... gramofon podpięty pod wejście phono w mikserze. Sygnał na głośniki skierowany z wyjścia master natomiast na line-in (niebieskie gniazdo?) w kompie. Muza w głośnikach leci ale w Arial Sound Recorder żadnego sygnału nie pokazuje i nic się nie dzieje...
    co robić?
    P.S. W panelu sterowania mam ustwione nagryweanie z tej karty (w kompie mam 2 karty, zintegrowaną i dodatkową) a w mikserze od karty line-in jest otwarte na maksa.
  • REKLAMA
  • #2 3104326
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    W Arialu ustaw wejście nagrywania na line-in. Najprawdopodobniej chce nagrywać z wejścia mikrofonowego. A zamiast tego Ariala polecałbym program Auda City :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3104335
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Na jakich głośnikach jest dźwięk ?
    Do ktorej karty jest podłączny sygnał z miksera ?
  • #4 3104374
    piotras
    Poziom 10  
    kam223 napisał:
    W Arialu ustaw wejście nagrywania na line-in. Najprawdopodobniej chce nagrywać z wejścia mikrofonowego.

co masz na myśli? bo nie widze tam nigdzie takiej opcji żeby wybrać wejście!?

Jose11 napisał:
    Na jakich głośnikach jest dźwięk ?

na zwykłych, komputerowych, plastikowych stereo
    Jose11 napisał:
    Do ktorej karty jest podłączny sygnał z miksera ?

do sound blastera, ale jak próbuje to samo z drugą kartą to nic nowego
  • #5 3104440
    Jose11
    Poziom 21  
    piotras napisał:
    w mikserze od karty line-in jest otwarte na maksa.

Czy jest otwarte w "regulacji nagrywania" ?
    Czy jest zaznaczone wejście liniowe ?
  • #6 3104454
    piotras
    Poziom 10  
    Jose11 napisał:
    piotras napisał:
    w mikserze od karty line-in jest otwarte na maksa.

Czy jest otwarte w "regulacji nagrywania" ?
    Czy jest zaznaczone wejście liniowe ?

tak jest otwarte na maksa!
    i co teraz?
  • #7 3104481
    Jose11
    Poziom 21  
    W Arialu musi być wybór wejścia, przecież nie może nagrywać ze wszystkich naraz.
  • REKLAMA
  • #8 3104496
    piotras
    Poziom 10  
    Jose11 napisał:
    W Arialu musi być wybór wejścia, przecież nie może nagrywać ze wszystkich naraz.

ale gdyby chodziło tylko o ustawienia ariala to czy w systemowym rejestratorze dźwięku nie powinno coś się nagrywać?
  • REKLAMA
  • #9 3104558
    Jose11
    Poziom 21  
    Nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy w regulacji nagrywania jest zaznaczone wejście liniowe.
  • #10 3104561
    piotras
    Poziom 10  
    Jose11 napisał:

zaznaczyłem mute we wszystkich oprócz:
    volume control, wave, line in
  • Pomocny post
    #11 3104629
    Jose11
    Poziom 21  
    Piotras ciężko jest Ci pomóc bo mieszasz wszystko i nie odpowiadasz konkretnie na pytania.
    Otwierasz regulację głośności-klikasz opcje/właściwości/nagrywanie- zaznaczasz wejście liniwe - OK i zaznacz przy wejściu liniowym i ustawiasz suwak na środek.
    Jak masz tak ustawione rejestrator systemowy powinien nagrywać.
  • #12 3104824
    piotras
    Poziom 10  
    Jose11 napisał:

Otwierasz regulację głośności-klikasz opcje/właściwości/nagrywanie- zaznaczasz wejście liniwe - OK i zaznacz przy wejściu liniowym i ustawiasz suwak na środek.

nie miałem zaznaczonego line in... wielkie dzięki Josee11
    strasznie mi pomogłeś, sam bym sobie rady nie dał:D
    już działa:D:D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zgrywania muzyki z gramofonu Reloop RP4000 podłączonego do miksera Numark DM1050 i dalej do komputera przez wejście line-in. Użytkownik podłączył gramofon do wejścia phono miksera, a sygnał z wyjścia master miksera skierował do głośników oraz do wejścia line-in w komputerze. Pomimo słyszalnego dźwięku na głośnikach, program Arial Sound Recorder nie wykrywał sygnału. Przyczyną problemu było nieprawidłowe ustawienie źródła nagrywania w systemie operacyjnym – wejście liniowe (line-in) nie było zaznaczone w panelu sterowania dźwiękiem. Po zaznaczeniu wejścia line-in w ustawieniach nagrywania i odpowiednim ustawieniu suwaka głośności nagrywania, rejestrator systemowy oraz program do nagrywania zaczęły poprawnie odbierać sygnał z miksera. Zalecano również użycie programu Audacity zamiast Arial Sound Recorder dla lepszej kontroli nagrywania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA