logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z komunikacją VW Passat

Rajtek66 10 Paź 2006 20:35 3328 15
REKLAMA
  • #1 3104585
    Rajtek66
    Poziom 11  
    Problem polega na tym że nie mogę się wogóle połączyć z komputerem sterującym w moim Passacie(silnik 1.8B/g jednopunktowy wtrysk paliwa 1991r)
    Program do połączenia z komputerem nie może się połączyć(tzn połączy się wyświetli nr urządzenia i koniec na tym-dalej cisza)
    w związku z tym nie mogę ustalić usterki związanej z jazdą na benzynie-silnik kicha prycha i nie chce jechać na benzynie-na gazie owszem jest dobrze
    Po zdjęciu klemy i zresetowaniu kompa jest dobrze ale tylko chwilkę
    czy to znaczy że komputer jest walnięty czy inna może być przyczyna tego
    Co na to poradzić ?
    Proszę o pomoc fachową
  • REKLAMA
  • #2 3104672
    homag
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    sprawdź czujnik położenia przepustnicy
  • REKLAMA
  • #3 3104695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3104721
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2097
    przepraszam że się wtrące do tematu ale mam pytanie: w silniku o oznaczeniu PM 1,8 1989r. też kody migowe jak w RP?
  • REKLAMA
  • #5 3104766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3104900
    goldwinger
    a tego jaki kolor to nie wiem bo nawet nie wiem gdzie znajdę gniazdko
    auto to audi 80 89r. 1,8 PM jednopunktowy wtrysk? (nawet nie szukałem)
    z góry dzięki za odpowiedź
  • #7 3105084
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    jeżeli jest z kontrolką wtrysku w liczniku to robi się to zapomocą bezpiecznika wtykanego w przekaźnik pompy paliwa.
  • #8 3105130
    goldwinger
    nie ma kontrolki
  • #9 3105155
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    złącza pod obudową lewarka biegów(pod mieszkiem)
  • REKLAMA
  • #10 3105239
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    A co ty za gaz tam masz kolego? moż towina instalacji

Dodano po 1 [minuty]:

gazowej ma się rozumieć

Dodano po 8 [sekundy]:

gazowej ma się rozumieć
  • #11 3107313
    Rajtek66
    Poziom 11  
    skąd mam wziąśc ten kod silnika i co to te kody?-pisze tak 1.8B KAT
    Instalacja gazowa Romano
    A co do przepustnicy to chyba nie ma nic wspólnego to z moim porblemem--powtarzam-nie mogę nawiązać połączenia z kompem w samochodzie ---po odłączeniu klemy i zresetowaniu kompa auto chodzi poprawnie ale nie długo
  • #12 3108055
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Silnik RP3 1,8 złącze diagnostyczne pod mieszkiem lewarka odczytuje się tylko kody migowe.Instalacja gazowa nic tu niema wspólnego.
  • #13 3109982
    herflik-00
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Kod silnika to pierwsze 2 albo 3 litery z jego numeru . Silniki 1.8 wystepowaly w tym samym roczniku w kilku wersjach wiec kod jest wazny np RP ma 90 KM , AAM 75 KM itd .

Silniki RP - tylko kody blyskowe . Zreszta jezeli podjedziesz do warsztatu gdzie mają kompa to mechanik powinien o tym wiedziec :D

herflik
  • #14 3110712
    Rajtek66
    Poziom 11  
    Powtarzam -nie mogę się połączyć z komputerem w samochodzie za pomocą komputera przenośnego(zaczyna połączenie i przerywa i na tym siękończy)
    Dlatego pytam co może być przyczyną nie chodzenia silnika na benzynie
  • #15 3209838
    wind7
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem

Samochód
    Nie mogę się połączyć z komputerem za pomocą interface K-Line OBD.
    (samochód jest za stary na komunikację z komputerem)

Starsze VW mają "kody błyskowe"

I teraz proszę o wytłumaczenie jak odczytać np. jakiś kod błędu i potem go usunąć z :

Volkswagena Polo 1.0
    1990 rok
    silnik AAK , (wtrysk jednopunktowy)

W warsztacie samochodowym skasowali 60zł za usunięcie błędów z komputerka i było wszystko dobrze przez 4 dni i potem chyba znowu złapał jakieś błędy od jazdy na LPG. I teraz na bęzynie silnik nierówno pracuje i gaśnie. :(
    Instalacja gazowa LECHO z mini sterownikiem sondy Lambda

Proszę o pomoc
  • #16 3211060
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Jak się montuje lecho to się ma kłopoty. Ludzie, a nie lepiej zamontować zamiast lecho jakiś chiński , dziecięcy samochodziK? Na to samo się zda. Kto to wogóle kupuje? Mam już 31 instalacji lecho zdjętych od klientów. Przecież to się nie nadaje do samochodów.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku możliwości nawiązania połączenia z komputerem sterującym silnika 1.8B/g jednopunktowy wtrysk paliwa w VW Passat z 1991 roku. Program diagnostyczny rozpoznaje numer urządzenia, lecz połączenie nie jest kontynuowane, co uniemożliwia odczytanie kodów usterek. Po odłączeniu akumulatora i zresetowaniu komputera silnik działa poprawnie tylko przez krótki czas. Wskazano, że w tym roczniku silnika (kod RP) diagnostyka odbywa się wyłącznie za pomocą kodów migowych, a nie standardowej komunikacji OBD. Lokalizacja złącza diagnostycznego znajduje się pod obudową lewarka biegów (pod mieszkiem). Instalacja gazowa Romano nie wpływa na problem komunikacji. Sugerowano sprawdzenie czujnika położenia przepustnicy, jednak nie jest to bezpośrednio powiązane z problemem połączenia. W starszych modelach VW, w tym Passacie i Audi 80 z podobnym silnikiem, brak jest szybkiej transmisji danych, a diagnostyka wymaga odczytu kodów błyskowych. W dyskusji pojawił się również problem z instalacją gazową LECHO w innym modelu VW Polo, gdzie instalacja ta powoduje problemy z pracą silnika na benzynie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA