logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem dotyczący amatorskiego połączenia internetowego.

matii1989 22 Mar 2008 20:24 1494 11
REKLAMA
  • #1 4942058
    matii1989
    Poziom 10  
    Po wielokrotych próbach i męczenia się z podziałem łacza internetowego Neo 6Mb(często ładowania pieniędzy w błoto) postanowiłem zasięgnąć rady przy zakupie kolejnego sprzętu.
    Było kilka prób łączenia 6 komputerów.
    Pierwszy był Router Planet ADE-3400 ktory nie robił nic poza przekazywaniem sygnału jednej osobie (ktoś sie dostał uruchomił p2p,reszta nie miała nic poza gg) którego nie polecam.
    Później postanowiłem zakupić jeden z "świetnych" serwerów/routerów z allegro i bardzo sie rozczarowałem mimo przedwczesnej radości.
    (radzę sie dobrze zastanowić przed kupowaniem z allegro mimo wielu pozytywów). Router/serwer sypał się po jakimś tygodniu strasznie..
    Nię będę opowiadał dalej tylko streszczę to na czym mi zależy:

Zależy mi na sprzęcie który podzieliłby STATYCZNIE pasmo up jak i download.
    1os. online (6mb/512)
    2os. (po 3mb/256)
    wszyscy online (każdy po 1mb/85)
    Zapewniajacy każdemu po tyle samo,wykorzystując 100% możliwości internetu.
    Bezawaryjny. Pozwalający ogladac wszystkie strony bo mając obecnie ten serwer nie moge (nie wiedzac dlaczego) wejść na niektóre strony (np. zobaczyc rozkład pkp).
    Dla conajmniej 6 komputerów.
    Nie interesuje mnie radiówka.

(Proszę o wypowiadanie sie osób znających się na sprawie.. Jeśli się Tobie coś wydaje, zostaw to dla siebie.)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4942479
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    matii1989 napisał:

Zależy mi na sprzęcie który podzieliłby STATYCZNIE pasmo up jak i download.
    1os. online (6mb/512)
    2os. (po 3mb/256)
    wszyscy online (każdy po 1mb/85)
    Zapewniajacy każdemu po tyle samo,wykorzystując 100% możliwości internetu.

To nie jest statyczny podział.

Niczego takiego w normalnej cenie w jednym pudełku raczej nie znajdziesz.
    Załatwi to np. modem ADSL z portem Ethernet i menadżer pasma np. BM-500. Stabilność jest jednak proporcjonalna do ceny ...

Co do obecnego routera/serwera - to powodem jego niestabilności musi by sprzęt lub nieodpowiednia konfiguracja.
  • REKLAMA
  • #3 4942653
    matii1989
    Poziom 10  
    A 'bardziej' statycznie..?
    Każdemu po tyle samo,niezależnie od ilości osób.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4942675
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Napisz coś więcej o tym co kupiłeś, może coś z tego się jeszcze zrobi bez potrzeby zakupu nowego sprzętu. Chyba że koniecznie chcesz wszystko w jednym pudełku.
  • Pomocny post
    #5 4942684
    mbo
    Statycznie da się podzielić pasmo na np. Draytek Vigor 2700 lub 2800.
  • #6 4942779
    matii1989
    Poziom 10  
    Obecnie w domu mam:

Serwer/Router do dynamicznego podziału łącza.
    Intel Pentium3 600 MHz
    128MB EDO DIMM
    HDD 6 GB
    Grafika , zintegrowana.
    2x Karta sieciowa 3Com 10/100
    jest na nim Linux Mandriva 2006

Moderowany:

Cenzura

Byłbym zadowolony nawet z statycznego podziału łącza.. tylko,żeby to działało prawie tak dobrze jakby każdy z użytkowników miał swój oddzielny internet.
    (każdy po 1Mb bez zmnian)

Jakość = cena?
    DrayTek Vigor 2700e - 208-256 PLN
    DrayTek Vigor 2700VG - 473-577 PLN

Najlepiej byłoby mieć wszystko w 1 paczce.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/61/comp/147590
    http://www.skapiec.pl/site/cat/61/comp/136690

http://www.skapiec.pl/site/cat/61/filtr
    co oznacza Zarządzalny?
  • Pomocny post
    #7 4942915
    mbo
    matii1989 napisał:

Byłbym zadowolony nawet z statycznego podziału łącza.. tylko,żeby to działało prawie tak dobrze jakby każdy z użytkowników miał swój oddzielny internet.

Napisz w końcu co nie działa - będzie znacznie prościej coś doradzić.

Cytat:

Jakość = cena?
    DrayTek Vigor 2700e - 208-256 PLN
    DrayTek Vigor 2700VG - 473-577 PLN

2700VG ma wbudowaną bramkę VoIP - stąd taka różnica w cenie.

Cytat:

co oznacza Zarządzalny?

To, że można go konfigurować.
  • REKLAMA
  • #8 4943004
    matii1989
    Poziom 10  
    Co nie działa..
    Przydział transferu szybko wraca do 0 i trzeba zacząć od początku 'łapanie' transferu. (jeśli mam tylko włączone gg a chcę wejść na stronę muszę zaczekać aż serwer zobaczy moja obecnosc i wykorzystanie całości by przydzielił mi wiecej).

Serwer często wymaga restartów.
    Mimo,że mogę sie zalągować w panel administracyjny,przeglądać statystyki wcale nie dzieli on neta. Nikt nie ma transferu.

Nie mogę wejść na stronę np. pkp by zobaczyć rozkład pociagów.
    www.orange.pl też jest poza moim zasięgiem.
  • Pomocny post
    #9 4943058
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Wykorzystaj to co masz. Proponuje nnd + niceshaper.
  • #10 4943199
    matii1989
    Poziom 10  
    luk1401
    pracowałeś w takiej konfiguracji?
    jak się sprawował cały system?
    był stabilny?
    dawał wszystkim po równo?
    takie połączenie zapewnia szybka reakcję na chwilowe zapotrzebowanie transferu(czy również musi się rozkręcić?)
    będę wdzięczny,jeśli opiszesz w skrócie plusy tego z własnego doświadczenia.. bo "sprzedajacy" (za darmo też) powie wszystko i po ramieniu poklepie..

dziękuję za odpowiedzi wszystkim ;p
    proszę też o więcej.
  • Pomocny post
    #11 4943308
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Tak. Korzystam z takiego rozwiązania. Bardzo dobrze radzi sobie z podziałem neostrady. Aktualnie pracuje u mnie pod multimo 6Mbit. Niceshapera można ustawić tak, że user ma do dyspozycji nawet całe pasmo (powiedzmy 90%) Gdy pasma zaczyna brakować przycina je tym, którzy mają najwięcej o np 50%. Po dobrym ustawieniu bardzo dobrze się to sprawdza, ale do p2p musisz zastosować inne bajery. Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie ilości połączeń, lub stosowanie bardziej zaawansowanych filtrów. Niestety niezbędne będzie markowanie pakietów itp. Można poustalać priorytety na różne usługi. Niestety tego już niceshaper nie zrobi. Jak chcesz pomocy daj na priva jakiś komunikator to zagadam :D
  • Pomocny post
    #12 4944644
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    dokladnie tak jak pisze kolega, przy p2p i wynalazkach typu Emule to nawet jak bys mial lacze do neta 20 Mbit to i tak beda problemy nawet gdy transfer u kolesia bedzie maly. Problemem jest ilosc pakietow- zapytan na sekunde ktore program p2p generuje do serwera i tym go zapycha.

Dodano po 3 [minuty]:

PS

mozesz sprobowac zalatwic sprawe polubownie z tymi userami ktorzy wlaczaja p2p, niech ustawia w opcjach programow p2p mniejszy limit zapytan i przytna pozostale parametry

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z amatorskim podziałem łącza internetowego Neo 6Mb pomiędzy 6 komputerów, z wymaganiem statycznego podziału pasma upload i download, zapewniającego równy dostęp dla wszystkich użytkowników. Użytkownik testował różne rozwiązania, m.in. router Planet ADE-3400, który nie spełniał oczekiwań, oraz zakupiony z Allegro router/serwer, który okazał się niestabilny i wymagał częstych restartów. Obecnie stosowany jest serwer/router na bazie komputera z Linux Mandriva 2006, jednak problemem jest brak efektywnego podziału pasma i konieczność restartów. Wskazano, że statyczny podział pasma można osiągnąć za pomocą urządzeń DrayTek Vigor 2700 lub 2800, jednak w normalnej cenie trudno znaleźć sprzęt realizujący pełny statyczny podział w jednym urządzeniu. Zaproponowano wykorzystanie oprogramowania nnd wraz z niceshaperem na istniejącym sprzęcie, które umożliwia dynamiczne zarządzanie pasmem, przydzielając użytkownikom proporcjonalne udziały i ograniczając transfer przy nadmiernym obciążeniu, choć wymaga to dodatkowej konfiguracji i filtrów, zwłaszcza dla ruchu p2p. Podkreślono, że problemy z p2p wynikają z dużej liczby zapytań na sekundę, co może powodować zapychanie łącza, a rozwiązaniem może być ograniczenie liczby połączeń w programach p2p. Wskazano, że stabilność i efektywność podziału pasma zależy od jakości sprzętu i konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA