logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zużycie prądu komputera z Athlon 64 3000+, GeForce 6600, DDRAM, Samsung SP1614N

Synek125 11 Paź 2006 17:06 4191 19
  • #1 3107050
    Synek125
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam mam do was pewne pytanie a mianowicie jaką moc mają poszczególne podzespoły mojego komputera?
    Oto one:
    •Athlon 64 3000+ s754
    •Palit GeForce 6600
    •2 kości DDRAM 512
    •Dysk Samsung SP1614N
    •DVD Samsung SH-W162CW
    I jeszcze chciał bym wiedzieć ile wynosi koszt prądu przez godzine z takiego sprzętu. Z góry dziekuje za odpowiedź.:D
  • #2 3107179
    delta_110
    Poziom 20  
    Siemka - podanie parametrów Twojej skrzynki niewiele wnosi do obliczenia zużycia energii, bo np. nie podałeś jaki masz zasilacz - a jak wiadomo to zasilanie również pobiera jakąś energię.Nic prostszego :
    1. Bierzesz zegarek w rękę idziesz do licznika i zaczynasz liczyć
    a)wyłączasz wszystkie odbiorniki w mieszkaniu (włącznie z lodówką, vcr,dvd,tv i inne sprzęty pracujące w stby) na, powiedzmy 2 minuty
    b) przy założeniu że twoja skrzynka z monitorem jest włączona idziesz do licznika ze stoperem i zaczynasz liczyć obroty tarczy, powiedzmy w czasie 30 sekund.
    c) Na liczniku masz napisane ile pełnych obrotów przypada na 1kWh w zależności od licznika może to być 375obr/kWh lub więcej.
    Mając ilość obrotów przypadających na "nasze" 30s obiczasz obroty w czasie 1h co daje tobie zużycie energii na 1godzinę.
    d) NIE ZAPOMNIJ włączyć urządzeń !!
    e) dochodzi teraz wartość - z tego co się orientuję to w różnych miejscach pobiera się różne opłaty za 1kWh sprawdź cenę 1kWh z twojej f-ry - pomnóż przez zużycie energii pobieranej przez twoją skrzynkę - i masz wynik. aby być dokładniejszym to możesz dodać jeszcze tzw opłatę licznikową - czyli za przesył - również powinno to znajdować się na twojej f-rze.( z tym że przesył jest opłatą stałą za cały miesiąc )

pozdrawiam
  • #3 3107225
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    No więc...
    Zasilacz masz zapewne 400 VA. Przy maksymalnym obciążeniu pobierałby 0,4 kW na godzinę :) czyli 0,4*0,43 zł = 0,172 zł/h

..ale nie chodzi na max obciążeniu cały czas, wiec możemy jedynie teoretyzować :) lub pomierzyć porządnym watomierzem nowej generacji. Stary pokaże bzdury. To dla tego, że impulsowy charakter obciążenia ogłupi taki stary watomierz.

Dla rozwinięcia tematu zobacz poniżej wykresy z analizatora jakości zasilania firmy FLUKE.
    - Pierwszy to prąd pobierany przez impulsowy odbiornik, żarówkę energooszczędną.
    - drugi wykres to prąd pobierany przez rezystancję, żarówkę

Niebieskie - napięcie
    Różowe - prąd

Tak miałem je akurat pod ręką :)
    Kliknij aby powiększyć ! TONI_2003
  • #4 3108798
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    I tak zupełnie przypadkiem pominięty został monitor.
    CRT, czyli kineskopowy bierze więcej niż LCD, ale dużo też zależy od rozdzielczości, z jaką pracuje i częstotliwości odświeżania pola obrazu. Na zużycie energii wpływa również zadany kontrast i jaskrawość, czyli mówiąc po chłopsku, z jaką siłą monitor świeci.
    Pozdrawiam.
  • #5 3108905
    Synek125
    Poziom 14  
    Przepraszam, ale dołączył bym tam monitor gdybym chciał, ale jeśli już to was interesuje to jest to CRT Philips 107E4 Rozdzielczość:1024x768; jasność na max i kontrast też na max.
  • #6 3109086
    k9pa
    Poziom 11  
    są programy do liczenia tego na internecie ....
  • #7 3109128
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć .

Takie dane (aktualny pobór mocy) można zobaczyć w programach monitorujących stan UPS-ów .

• #8 3109240
    arigato
    Poziom 28  
    delta_110 napisał:

1. Bierzesz zegarek w rękę idziesz do licznika i zaczynasz liczyć
    a)wyłączasz wszystkie odbiorniki w mieszkaniu (włącznie z lodówką, vcr,dvd,tv i inne sprzęty pracujące w stby) na, powiedzmy 2 minuty
    b) przy założeniu że twoja skrzynka z monitorem jest włączona idziesz do licznika ze stoperem i zaczynasz liczyć obroty tarczy, powiedzmy w czasie 30 sekund.
    pozdrawiam

Witam raz jeszcze!
    Zakładając, że nie chcesz zaśmiecać systemu nowymi programami to proponuję ci to samo rozwiązanie. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie będziesz potrzebował żadnych narzędzi. Szybko, łatwo i bezpiecznie. Dla dokładniejszego pomiaru możesz zatrudnić kolegę, który pomęczy np. przez pięć minut twoją maszynę (defragmentacja, wyszukaj nieistniejący plik na woluminach, zrzut obrazu płyty DVD, uruchomienie jakiejś gierki). Czas pomiaru wydłuż do rzeczonych pięciu minut to wynik będzie bardziej miarodajny. A pięć minut to pestka w porównaniu do wieczności. Jakoś wytrzymasz.
    Później, tak jak radzi delta_110, kalkulator do ręki i po sprawie. I staraj się nie zapomnieć, że naprawdę wyłączyłeś lodóweczkę:D
    Pozdrawiam.
  • #9 3109738
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Opowiednie dane mozna znalezc w necie/na nalepce.Wszystko jeszcze zalezy od tego czy komputer jest obciazony.Inny bedzie pobor pradu gdy siedzi Kolega w necie a inny po odpaleniu gry.

Orientacyjne kalkulatory mozna znalezc w necie.

Ile cignie procek mozna sprawdzic na stronach overclockerskich,plyta to 20-30W,dysk/CD Rom zczytac z naklejki,grafa to jakies 60W w stresie(wartosc dostepna przy internetowych kalkulatorach mocy).

Do tego dochodzi ewentualne podkrecenie sprzetu araz rodzaj zasilacza.Marka,Aktywne PFC.

pozdro
  • #10 3109854
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Niestety - orientacyjne kalkulatory znajduja się zwykle na stronach producentów PSU i zawyżają moc o 100% albo więcej (wiadomo dlaczego)
    Ja to robię licznikiem energii (platał sie taki niepotrzebny)
    Co do licznika domowego: czy próbował ktoś wyłaczyc wszystko w domu? To nie jest tak proste jak sie wydaje (może mieszkając w bloku tak) ale w domku jednorodzinnym, rzecz jest trudna. Dodatkowo nie mamy pewnosci czy odpieliścmu wszystko, bo licznik ma prawo stać w miejscu przy kilkumastu watach. Ciekawa jest też propozycja liczenia obrotów przez minytę :D -> patrz link.

Spis mojego częsci mojego strupa i pomiary tutaj (sama skrzynka): https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic563416.html#2932547
    AOC 17 cali bierze 55W

Cena energi: jednotaryfowa 27 gr/kWh
    dwutaryfowa: szczytowa 35 gr/kwh
    pozaszczytowa 18 gr/kwh
    Ceny u mojego ZE - mogą byc inne w przepadku twojego dostawcy.
  • #12 3110002
    Synek125
    Poziom 14  
    forestx napisał:

Cena energi: jednotaryfowa 27 gr/kWh
    dwutaryfowa: szczytowa 35 gr/kwh
    pozaszczytowa 18 gr/kwh
    Ceny u mojego ZE - mogą byc inne w przepadku twojego dostawcy.

A z kosztami to raczej nie ma problemu bo tata pracuje w ZE i mam zniżke, ale dzięki za ceny. A tak poza tym to dobrze forestix napisałeś że w domku jednorodzinnym (a wtakim mieszkam) ciężko wyłączyć wszystkie urządzenia!
  • #13 3110012
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Dla mojego strupa wyszło mi z tego kalkulatora 167W (100% na procku) - to i tak dobrze, bo gdzieś widziałem 305W :D
    Ale zauważ że ja zmierzyłem pobór mocy z sieci - 144,5W w "stresie" a kalkulator podaje moc "wtórną" (tyle ile na zasilaczu pisze)
    A gdzie sprawność zasilacza?
  • #14 3110057
    Synek125
    Poziom 14  
    Heh, fajny ten kalkulator mi wyszło około 203W
  • #15 3110880
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Na innym forum znalazłem arkusz do wyliczenia kwoty w oparciu o kalkulator mocy.Może komuś się przyda.
    Załączniki:
    • ILE_z__za_uzywanie_komputera.xls (18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3112123
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Synek - coś o tym wyłączaniu wiem - licznik u mnie stanał "stanął" po godzinie biegania po całej chałupie, a uzyskanie prądu 0A wymagało jeszcze kilkunastu minut poszukiwań :D
    Jeśli z tego licznika wyszło ci 203, to porównując z mim strupem wychodzi mi (pi razy drzwi), że twój komputer (sama skrzynka) weźmie z sieci około 130W w stanie "jałowym" i 175W w stresie.
    Jako ciekawostka: pasywne PFC zwiększa moc pobieraną z sieci o 5-10W.

A tak OT:
    Operujemy tu mocą pobieraną z sieci. Zasilacz sprawność jakąś posiada, czyli moc pobierana przez komputer ("po wtórnej" stronie zasilacza) jest troszeczkę mniejsza.To co na zasilaczu pisze-napisane jest także oznacza moc "wtórną". Sugeruje pomyśleć teraz o postach w których szanowni koledzy sugerują (często nawet bez wiedzy o "zawartości" komputera) zasilacze minimum 400W :D.

Pozdrawiam
  • #17 3112417
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam.
    :arrow:forestx
    A co powiedziałbyś na metodę pomiaru polegającą na odjęciu dwóch wskazań licznika. Stały pobór mocy bez komputera ( tylko trzeba pilnować żeby niczego dodatkowego nie włączyć :) ) i ten sam pobór plus komputer. Fakt, metoda wymaga dwukrotnie dłuższego czasu pomiaru.

Z powyższego kalkulatora dla mojej konfiguracji wyszło mi 210W. Pomiar mocy po stronie pierwotnej wykonany watomierzem to max 120W.
    Zauważyłem ciekawą rzecz w tym kalkulatorze. Zakłada on pracę wszystkich urządzeń jednocześnie z maksymalną mocą. Usunięcie FDD z konfiguracji to zysk 5W.

Pozdrawiam
  • #18 3112447
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Jest to jakieś rozwiązanie, aczkolwiek z metrologicznego punktu widzenia niepoprawne (chociaży ze wzgledu na "sumowanie" błędów)
    Warunkiem byłoby aby odbiorniki pobierały stałą moc - czyli odpadaja radia, telewizory, lodówka itd.
  • #19 3114774
    arigato
    Poziom 28  
    Witam!
    Widzę, że temat się rozrasta.
    Synek125 napisał:
    A tak poza tym to dobrze forestix napisałeś że w domku jednorodzinnym (a wtakim mieszkam) ciężko wyłączyć wszystkie urządzenia!

Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku jest wyłączanie, nie każdego urządzenia z osobna tylko całego obwodu od strony zabezpieczenia. U mnie tych obwodów trochę jest i mam w tym zakresie duże możliwości, ale oczywiście nie każdy musi mieć w swojej domowej instalacji takie samo rozwiązanie.
    Pamiętaj też o tym, żeby grafie dać po kopytach. Przyzwoicie obciążona potrafi mieć niezły apetyt. W zależności od modelu, nawet więcej od procka. I niech nagrywarka pójdzie w ruch. Przy zapisie około 30W.
    Pozdrawiam.
  • #20 3114806
    waleriank
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Po co tyle zachodu. Nie prościej kupić licznik poboru prądu. Sa do kupienia liczniki elektroniczne. Licznik wkładasz do gniazdka wtyczkę od komputera wkładasz do licznika. I już wiesz po miesiącu ile twój komputer pobrał energii. Oczywiście są to liczniki do których można mieć jakieś zadstrzeżenia co do dokładnoiści ale zapewniam że nie są one gorsze niż +/- od 5%.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zużycia energii elektrycznej przez komputer z podzespołami: Athlon 64 3000+ (Socket 754), karta graficzna Palit GeForce 6600, 2 kości DDRAM 512 MB, dysk twardy Samsung SP1614N oraz nagrywarka DVD Samsung SH-W162CW. Użytkownicy podkreślają, że do dokładnego pomiaru zużycia energii potrzebny jest pomiar całkowitego poboru mocy zasilacza, który sam pobiera energię, a jego moc znamionowa (np. 400 VA) nie odzwierciedla rzeczywistego zużycia. Proponowane metody pomiaru to: obserwacja obrotów licznika energii elektrycznej przy włączonym komputerze, użycie watomierza elektronicznego lub programów monitorujących UPS. Wskazano, że monitor CRT (np. Philips 107E4) znacząco wpływa na całkowite zużycie energii, zależnie od jasności i kontrastu. Zużycie mocy zależy od obciążenia systemu – podczas pracy biurowej jest niższe niż podczas grania czy intensywnych zadań. Orientacyjne wartości poboru mocy dla podobnych konfiguracji to około 130 W w stanie spoczynku i do 175-210 W pod obciążeniem. Zasilacze często mają zawyżone deklaracje mocy, a sprawność zasilacza wpływa na rzeczywiste zużycie energii z sieci. Koszt energii można obliczyć na podstawie zużycia w kWh i lokalnej ceny za energię elektryczną. Zalecane jest stosowanie kalkulatorów mocy dostępnych online oraz pomiarów bezpośrednich, a także uwzględnienie dodatkowych urządzeń podłączonych do instalacji. Wskazano, że pomiar poprzez odjęcie wskazań licznika z i bez komputera jest możliwy, ale wymaga staranności i dłuższego czasu pomiaru. Proponowano także zakup elektronicznego licznika energii do gniazdka dla precyzyjnego monitoringu zużycia prądu przez komputer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA