logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UnitraFonica PW9013 - wymiana kondensatorów i poprawa dźwięku po reaktywacji

carsonpoland 11 Paź 2006 17:24 1259 5
REKLAMA
  • #1 3107110
    carsonpoland
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Chcialbym sie poradzic w paru sprawach Was, czyli specow ;) Wczoraj postanowilem ze odpicuje tego wzmaka, dostalem go jakis czas temu od znajomego, gra u mnie do dzisiaj. Naczytalem sie ostatnio ze warto wymieniac stare (wyschniete) elektrolity na nowe bo mozna "przywrocic wzmacniacz do zycia"/ ozywic go. No wiec poszedlem dzisiaj do sklepu i zakupilem elektrolity (prawie wszsytkie jakie sa we wzmaku), jeden podwojny 2x4700uf (w zasilaczu) wymienilem na dwa 4700uf bo facet w sklepie powiedzial ze tych podwojnych w jednej obudowie juz nie produkuja. wymienilem wszystko ladnie, pieknie, zwrocilem uwage na to ze w niektorych miejscach na pcb byla zle zaznaczona polaryzacja kondow (oczywiscie dowiedzialem sie o tym czytajac tematy o pw9013 na tym forum ;) ), wlutowalem je tak jak byly poprzednie (takie zle zaznaczone miejsca byly tylko w okolicach potencjometrow od glosnosci i basu. Kiedy wlaczylem po tym wszystkim wzmacniacz no i oczywiscie muzyke faktycznie dzwiek nabral nowego wymiaru, bas jest szybszy i bardziej dynamiczny ale, no wlasnie, jest jedno ale. Jakos mi brakuje srednich tonow, ale to juz bylo zauwazalne nawet przed wymiana elektrolitow, dopiero podkrecenie galki od basu na maxa zmienia dzwiek i daje jakby troche wiecej srednich tonow, ale pozatym dzwiek sie robi taki troche "brudny". nie wiem za bardzo o co tu chodzi. I jeszcze jedna sprawa, dobijaja mnie szumy ktore dochodza z glosnikow. Odlaczalem sygnal od kompa, wlaczony byl tylko wzmak + podlaczone glosniki i to samo, nie jest to buczenie/przydzwiek tylko szum, krecenie galki volume tak do polowy nic nie zmienia dopiero ponad 50% szum sie nasila, w nocy jest to strasznie upierdliwe. da sie cos z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 3107151
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Szumienie mozna zwalczyc przynajmniej czesciowo poprzez wymiane tranzystorow w preampie na nowe BC546, dodatkowo tranzystory w parze roznicowej na BC556. Brak srednich to jest chyba to co dolega wiekszosci polskich wzmacniaczy. Podbij sobie troche srednie w kompie na winampie a we wzmaku daj na "0" i kontur off
  • REKLAMA
  • #3 3111729
    carsonpoland
    Poziom 12  
    :D a mozna jakos bardziej szczegolowo ? wymiana tranzystorow na BC546 z jakich dokladnie? zebym wiedzial co na co wymieniac ;) "...tranzystory w parze roznicowej na BC556...." tez nie kumam. sorry za moje lamerskie pytania ale nie znam sie dobrze na elektronice, lubie majsterkowac, umiem sie poslugiwac lutownica i mam duzo checi ;) bede wdzieczny jak ktos mi wytlumaczy dokladniej co trzeba wymienic na co zeby choc troche pozbyc sie tych szumow. z gory dziekuje i zapraszam do pomocy cierpliwych ludzi (nie no zartuje oczywiscie z ta cierpliwoscia, szybko zalapuje o co chodzi)
    ----------------
    wlasnie cos poczytalem o wzmacniaczach roznicowych i z tego co zrozumialem to musialbym wymienic po jednym tranzystorze z kazdego radiatora (jesli wiecie o co mi chodzi), w tym wzmaku sa dwa radiatory, kazdy ma po dwa uklady i jakis termistor czy cos wepchniete w radiator. czy to chodzi o zachowanie tej samej temp miedzy dwoma tranzystorami z pary roznicowej? kurcze....dobra...mniejsza z tym. lepiej bedzie jak ktos mi powie o co biega
  • REKLAMA
  • #4 3111824
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Pream: od T101 do T105 (drugi kanał to od T201 do T205) na BC 546
    Para różnicowa: T106 i T107 (drugi kanał T206 i T207) na BC 556.

Pozdr
    Adam
  • REKLAMA
  • #5 3112596
    carsonpoland
    Poziom 12  
    ok, dzieki. a czy po tej wymianie nie bede musial regulowac potencjometrow montazowych na plytce ? tych pradow spoczynkowych i innych takich :)
  • #6 3112842
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Przydaloby sie na nowo ustawic prad spoczynkowy, ale jesli wzmak nie byl grzebany wczesniej i nic nie bylo przestawiane, to nie regluj go - zostaw tak jak byl
REKLAMA