logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra PW-7020 - wymiana kondensatorów i potencjometru, czy warto?

slavo666 15 Paź 2006 00:40 7648 17
REKLAMA
  • #1 3117757
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 390
    Witam
    Kupiłem niedawno od kumpla ten wzmacniacz, jest sprawny, ale wymaga wymiany kondensatorów w zasilaniu (i nie tylko), okablowania i potencjometru balansu. Nie miałem przyjemności go długo słuchać, sprawdziłem tylko czy działa. Czy Waszym zdaniem powinienem go reanimować, czy jednak wywalić bebechy i wykorzystać trafo do budowy innego wzmacniacza? Zależy mi na w miarę dobrej jakości dźwięku. Słyszałem, że te Unitry są niezłe, ale nie wiem w końcu czy to prawda, czy mówiło się tak o każdym starym sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #2 3117932
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    sprzęt unitry jest kiepski ale reanimacja Cię niewiele zakosztuje a grać będzie. Zacznij od niego by potem coś bardziej ambitnego złożyć
  • #3 3118147
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Powumieniaj elektrolity, kable i te stare szumofony BC-ki w preampie na nowe BC546 i BC556. Bedziesz z tego zadowolony. Oplaca sie takze wymienic kable sygnalowe - te co ida od wejsc na slektor
  • REKLAMA
  • #4 3118160
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam
    Unitry wcale nie miały takiego kiepskiego dźwięku
  • #5 3118161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3118259
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    to zobacz na chemat a potem mów, że wzmacniacz jest dobry. Konstrukcja prosta prawie do granic mozliwości.

Wyrzuć szczególnie elektrolity w torze sygnału bo unitra potrafiła tak robić i wstaw MKT 2uF/50V - takie są dstępne za grosiki i też są małe - prostokątne.
  • #7 3120143
    slavo666
    Poziom 24  
    Widzę, że zdania na temat jakości są podzielone ;)
    Nie jestem jakimś maniakiem, potrzebuję go do pokoju, a mocy to ma aż za dużo. Jak tylko będę miał trochę czasu i kasy, wezmę się za niego i wrzucę jakieś zdjęcia efektów.
  • #8 3120564
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Fakt - to prosty wzmacniacz ale osobiscie nie uważam tego za wadę. Proponuję zmienić kondy w torze sygnałowym na MKT (jak napisał zn21), kondensatory filtrujące na nowe i tranzystory małosygnałowe na BC550 (npn) i BC560 (pnp) najlepiej Philipsa a potem przyzwyczaić się do nowego moim zdaniem lepszego brzmienia. Nadmieniam, że "wygrzewanie" nowych elementów musi trochę potrwać ale się opłaca.
  • REKLAMA
  • #9 3123991
    slavo666
    Poziom 24  
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Na schemacie serwisowym tej Unitry są dwa kondensatory 4700u/40V w zasilaniu:
    Czyli mam rozumieć, że te dwa kondensatory, to tak naprawdę cztery (dwa podwójne), połączone jak poniżej?
  • #10 3124016
    ml
    Poziom 30  
    Nie - to jest w oryginale 1 podwójny kondensator tj. w jednej obudowie 2 szt po 4700uF odpowiednio połączone - obecnie chyba nie do kupienia - proponuje wstawić 2 kondensatory po 4700-10000uF właściwie podłączone. Wieksza pojemność nic nie da a diody prostownicze przy ładowaniu kondensatora po włączeniu mogą biestety paść.
  • REKLAMA
  • #11 3124103
    slavo666
    Poziom 24  
    Ok, więc chyba mam jakąś inną płytkę, bo są tam dwa podwójne kondensatory 2x4700u połączone równolegle pod spodem, ale rozumiem, ze jak podłączę według ideowego, to będzie w porzadku.
  • #12 3124279
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    miałem kiedyś podobny wzmacniacz, prawdopodobnie WS304S ( nie wiem czy to nie to samo tylko np. z innym trafem - były takie kwiatki) i do tych dwóch kondensatorów były dwa osobne mostki prostownicze. każda końcówka była zasilana ze "swojego zasilacza". oczywiście trafo było wspólne. twój egzemplarz jest widzę ostro podrutowany - ktoś już sobie uprościł konstrukcję. ja osobiście wylutowałem wszystkie elementy z końcówek i na bazie płytek , trafa i obudowy zrobiłem sobie nowy wzmacniacz na MOSFETach. wyrzuciłem oryginalny przedwzmacniacz i zastąpiłem go selektorem wejść na przekaźniczkach i potencjometrem. może kiedyś uda mi się skończyć jeszcze płytę czołową. póki co gra sobie trochę rozgrzebany. z dźwięku jestem b. zadowolony, ale kosztowało mnie to kupę roboty, bo dobierałem i parowałem elementy. kiedyś zrobiłem coś podobnego z innym egzemplarzem i brałem elementy "z szuflady". też gra do dzisiaj ( już parę lat) ale nieco gorzej z jakością. proste konstrukcje, żeby dobrze zagrać muszą być starannie złożone z elementów dobrej jakości. oczywiście dobrze złożona końcówka na bipolarnych tranzystorach zagra co najmniej tak samo dobrze - więc przeróbka nie jest konieczna, natomiast uważam , że preampy w tych konstrukcjach są beznadziejne i najlepiej je usunąć.
  • #13 3124331
    ml
    Poziom 30  
    O ile jeszcze ten szary kondensator jakoś kojarzę to niebieski moim skromnym zdaniem został dokoptowany dodatkowo. Jeżeli masz możliwość zamieść fotki większych fragmetów płyty ze schematu jaki mam jasno wynika że jast tam jeden podwójny kondensator oznaczony właśnie C134.
  • #14 3124345
    slavo666
    Poziom 24  
    Nie sprawdzałem dokładnie elementów, ale podejrzewam, że będą się różnić. Płytka przedwzmacniacza jest ułamana, ale z tym nie będzie problemu. Poza tym trafo jest TS120/9 a nie TS120/13 i tranzystory mocy nie 2N, tylko BDP. Reszty nie sprawdzałem, ale nie powinno być aż tak źle.
    Dodaję resztę zdjęć:
    Wzmacniacz jest rozebrany, wszystkie kable są wylutowane.
  • #15 3124364
    ml
    Poziom 30  
    Jeżeli masz 2N6488/2N6491 to je pozostaw - nasze BDP nie dorastały im do ... niczego. O ile pamiętam to TS120/9 od TS120/13 niewiele różniły się napięciami. >alnus mam wsh303 właśnie tam każdy kanał zasilany jest z osobnego mostka ale jednego trafa o oznaczeniu TS180/?? ale w nim płytka jest zupełnie inna a kondesatory pojedyncze 2200uF 4 szt. - moim zdaniem to jeden z lepszych polskich wzmacniaczy choć ma 25 lat.
  • #16 3124385
    slavo666
    Poziom 24  
    Tutaj jest jeden mostek na diodach, które są w ideowym schemacie ;) Reszta też wygląda na nie ruszaną. Trochę mnie dziwi tylko napis z tyłu - 2x25W. Widziałem te modele z napisami 2x35W, ale to chyba o niczym nie świadczy.
    ml, te kondensatory też wyglądają jak zamontowane od "nowości", były opasane drutem przylutowanym do płytki.
  • #17 3124395
    ml
    Poziom 30  
    Po fotce widzę że niebieski kondensator jest trochę niefirmowo wlutowany, ale widoczne pod nim oznaczenie c234 każe dopuścić przypuszczenie że każdy z kanałów ma własne zasilanie (nie byłoby one fabrycznie zmostkowane tymi zielonymi przewodami od spodu płytki) - ile jest mostków prostowniczch zasilających końcówkę? Z drugiej strony nie można wykluczyć że płyta drukowana była wspólna dla róznych wzmacniaczy i dla pw7020 był przewidziany jeden kondensator a któryś z właścicieli go stuningował i zamontował drugi - przynajmniej tak to wygląda.

Dodano po 4 [minuty]:

OK - mogą być wlutowane od nowości - tyle tylko że jest mało prawdopodobne by były one fabrycznie z różnych serii (szary/niebieski) a tak jak napisałem te połączenia pod płytką są dziwne i najpewniej niefabryczne.
  • #18 3124768
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    nie wiem czy to tylko taka moda, ale u mnie też były "oryginalne" kondensatory w różnych kolorach. pytka wyglądała identycznie, ale były wlutowane 2 mostki na 1 amperowych diodach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzmacniacza Unitra PW-7020, który wymaga wymiany kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu i torze sygnałowym, okablowania oraz potencjometru balansu. Użytkownicy zalecają wymianę kondensatorów na typ MKT (np. 2uF/50V) w torze sygnałowym oraz elektrolitów filtrujących na nowe, a także wymianę tranzystorów małosygnałowych na BC550 (npn) i BC560 (pnp), najlepiej marki Philips. Wskazano również na konieczność wymiany starych tranzystorów BC w przedwzmacniaczu na BC546 i BC556. Wzmacniacz jest prostą konstrukcją, ale może zapewnić dobrą jakość dźwięku po modernizacji. Wątpliwości pojawiły się co do oryginalnej konfiguracji kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu – oryginalnie stosowany jest podwójny kondensator 2x4700uF/40V w jednej obudowie, jednak w egzemplarzu użytkownika występują dwa podwójne kondensatory połączone równolegle, co może być modyfikacją nieoryginalną. Dyskutowano także o transformatorze TS120/9 oraz tranzystorach mocy BDP zamiast oryginalnych 2N. Zalecenia obejmują pozostawienie oryginalnych tranzystorów mocy 2N6488/2N6491, gdyż są lepsze od BDP. Wzmacniacz można zmodernizować lub wykorzystać transformator do budowy innego urządzenia, jednak modernizacja jest stosunkowo tania i może przynieść satysfakcjonujące efekty dźwiękowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA