logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMSTRAD SRX200 - Tuner wyświetla 1000 i brak reakcji na przyciski, co robić?

mmirpol 12 Lip 2003 13:58 3360 13
REKLAMA
  • #1 285976
    mmirpol
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam kolegów .
    Mam tuner jak w temacie ,ale po włączeniu do sieci na wyświetlaczu wyświetla 1000 . Nie mozna go wyłączyć w STANTBY . Żaden z przycisków nie reaguje .
    Co to moze być ? Podejrzewam ,że jest zablokowany .
    Potzrebuje informacji jak sobie z tym poradzic . Wszelkie sugestie mile widziane .

Pozdrawiam .Mirek .
  • REKLAMA
  • #2 286003
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Może być uszkodzona pamięć SDA2516 i blokuje.
    Sprawdź napięcie +5V na n. 8 pamięci SDA jeśli jest dobre powinieneś wymienić pamięć.
    pozdrawiam
  • #3 286067
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    mozesz zalozyc czysta powinno zadzialac .Pozdrawiam
  • #4 286227
    mmirpol
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam.
    Dzięki za info .Sprawdziłem i dokładnie na 8 nodze jest +4.95 V .Podobne jest na 5i 6 nodze. Czyli mniemam z tego co napisałeś Tadesz ,że trzeba ja w tym przypadku wymienic . Jak napisał art23 może byc czysta .
    Pozdrawiam .Mirek .
  • REKLAMA
  • #5 286380
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Objaw o którym piszesz, często ale nie zawsze występował w przypadku uszkodzenia pamięci, tak jak już napisano wcześniej. Jako zamiennik możesz bez problemu wstawić 24c01 - według mnie uszkadza się znaczne rzadziej w tym tunerze niż sda2516.
  • REKLAMA
  • #7 287544
    wojtek12345
    Poziom 23  
    :arrow: [b]DamianRTV[b] nie wprowadzaj zamieszania!
    Ten tuner nie ma żadnych kondensatorów po stronie pierwotnej!
    Ma zwykły zasilacz transformatorowy, a nie przetwornicę. A tak przy okazji - ja ładnych kilka lat temu zrobiłem kilkadziesiąt takich tunerów, w tym co najmniej kilka właśnie z taką usterką, a czy Ty widziałeś chociaż taki tuner, czy tylko nabijasz sobie punkty takimi postami?
  • #8 631815
    lazar
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    @wojtek12345 mam taki tuner i wiem, że poza tv4 nic już nie pooglądam na nim sensownego, ale z czystej ciekawości chciałbym sie dowiedzieć (uczę się naprawiać), co w nim nie działa. Biorąc pod uwagę twoje doświadczenie pewnie znasz rozwiązanie. Wymieniłem w tym tunerku już eprom na 24c01 (bo był praktycznie martwy), teraz wszystko niby gra tzn. wyświetla nr kanałów na tym swoim śmiesznym starodawnym wyświetlaczu, wyszukuje stacje TV itp.) problem polega na tym, że wyszukana stacja po zapamiętaniu Preset x 2 nie zostaje zapamiętana, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #9 632470
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Musisz połaczyć 7 nogę pamięci z masą. W przypadku SDA2516 ta noga nigdzie nie jest połączona, natomiast w przypadku 24C01 jest konieczne połączenie z masą aby mozna było zapisywać do pamięci.
  • #10 702801
    Romdasz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam również AMSTRADA SRX 200 -- ze starym konwerterem MARCONI co ma heterodynę 10.00 Ghz -- i odbieram na nim trzy polskie programy ( TVN , TV4 , TVPolonia ) .
  • #11 705913
    lazar
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ja natomiast mam nowy konwerter (podwójny oscylator: 9.75 i 10.60 GHz) i łapię tylko TV4. TV Polonia czasem tylko mignie podczas przełączania kanałów, czy jest możliwość glądania TVN i TV Polonia na tym konwerterze?
  • #12 714192
    west090
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    mozesz troche pokrecic wkretaczkiem w glowicy,,..czasami udaje sie troche dopasowac glowice do konwertera,i odebrac jakies kanaly..ale na tym tunerku to chyba raczej w formie zabawy i eksperymantu..to ZABYTEK..... 8)
  • #13 714196
    west090
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    mozesz troche pokrecic wkretaczkiem w glowicy,,..czasami udaje sie troche dopasowac glowice do konwertera,i odebrac jakies kanaly..ale na tym tunerku to chyba raczej w formie zabawy i eksperymantu..to ZABYTEK..... 8)
  • #14 715615
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Mógłbyś też wziąć młoteczka i walnąć parę razy w głowiczkę, może coś odbierze więcej jak sie wystraszy. A jak nie pomoże to weż kleszczyki i ściśnij go za jakiś kondensator. Jak go zaboli to będzie słuchał.
    Takie porady jak powyżej zazwyczaj prowadzą do tego, że sprzęt trafia do serwisu a tam klątw nie ma końca.

Podsumowanie tematu

✨ Tuner AMSTRAD SRX200 po włączeniu wyświetla na ekranie "1000" i nie reaguje na przyciski, nie można go przełączyć w tryb standby. Problem najczęściej wynika z uszkodzenia pamięci EEPROM typu SDA2516, która blokuje urządzenie. Sprawdzenie napięcia +5V na nóżce 8 pamięci wskazuje, czy jest prawidłowe; jeśli tak, zalecana jest wymiana pamięci. Jako zamiennik polecany jest układ 24C01, który jest bardziej niezawodny w tym tunerze. Po wymianie pamięci należy połączyć nóżkę 7 pamięci 24C01 z masą, aby umożliwić zapis danych i zapamiętywanie stacji. Wskazano, że problem nie wynika z kondensatorów w zasilaczu, gdyż tuner posiada prosty zasilacz transformatorowy bez kondensatorów po stronie pierwotnej. Dodatkowo dyskutowano o odbiorze polskich kanałów TV (TVN, TV4, TV Polonia) na różnych konwerterach, gdzie starszy konwerter MARCONI z heterodyną 10.00 GHz umożliwia odbiór kilku programów, a nowszy z podwójnym oscylatorem (9.75 i 10.60 GHz) ma ograniczone możliwości odbioru. Próby mechanicznego dopasowania głowicy do konwertera mogą czasem poprawić odbiór, jednak tuner jest uznawany za przestarzały sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA