logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić odświeżanie monitora Dell 1501 w trybie awaryjnym?

Witcher 13 Paź 2006 08:15 1721 6
REKLAMA
  • #1 3111920
    Witcher
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam

Mam mały problemik zmieniłem sterowniki w dosyć starszym komputerku (te nowsze nie działają za dobrze wiec wcisnołem "nvidia_wxp_omega_16693") karta graficzna to GF3 monitor Dell 1501.

Przy uruchomieniu windy w trybie normalnym pojawia się napis iż "te ustawienia nie moga byc pokazane". najprawdopodobnie szwankuje odswieżanie które domyslnie jest bardzo wysokie.

Jak mogę z pod awaryjnego zmienic te ustawienia? Gdzie to jets w rejestrze czy może jest do tego jakis dobry programik, przypominam iż jets to z pod awaryjnego.
  • REKLAMA
  • #2 3112021
    zyzioo
    Poziom 14  
    Witam

Proponuje Ci pod awaryjnym zainstalować normalne sterowniki nvidii. U mnie nie było róznicy między detonatorami a omegą. Odświeżanie też możesz zmienić zmieniając sterownik monitora np na standardowy 1024*7688 75Hz wtedy powinien problem z odświeżaniem zniknąć :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3112031
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Jak mogę z pod awaryjnego zmienic te ustawienia? Gdzie to jets w rejestrze czy może jest do tego jakis dobry programik, przypominam iż jets to z pod awaryjnego.

Witam. Jaki masz system operacyjny? A nie możesz w trybie awaryjnym ustawić wszystkich parametrów (prawy przycisk myszy>właściwości>ustawienia>(wybierasz rozdzielczość)>zaawansowana>monitor>(ustaw odświeżanie)>ok
    Jeśli nadal nie ma poprawy, to w zakładce "monitor" wyczyść pole "ukryj tryby których ten monitor nie może wyświetlić"
  • REKLAMA
  • #4 3113514
    Witcher
    Poziom 13  
    Problem w tym iż nowe sterowniki (detonatory) nie działaja tak jak powinny ze starwszymu kartami graficznymi pod xp.

Jest to Windows XP prof. Zgadza sie w 9x mogłem wszystko zmienić w awaryjnym gdzie zastosowanie miało to w normalnym trybie, ale tu jest inaczej. Mam wszystko poblokowane i nieaktywne.

Chyba będę musiał zainstalować inne sterowniki, przedtem jeszcze sprawdze jeden HP LCD może coś zdziała (szkoda że nie mam CRT).

Najlepiej byłoby zmienić ustawienia w rejestrze ale widzę iż nikt nie orientuje się co i jak.
  • REKLAMA
  • #6 3114047
    Witcher
    Poziom 13  
    Spoko **tronic1** poradziłem sobie, zainstalowałem "DNA-Force127590a" jak narazie jakos to chodzi.

A co do programu MultiRes to w awaryjnym nie na wiele się zdaje... (podkreslałem to iż musi to być kompatybilne z trybem awaryjnym odwoływującym sie do normalnego).

Dzieki.
  • #7 3114250
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    A co ze sterownikami do monitora ? Zainstalowane ?
    W trybie awaryjnym monitor i tak pracuje z odświerzaniem 60Hz,system nie ładuje sterowników.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany częstotliwości odświeżania monitora Dell 1501 podczas pracy systemu Windows XP w trybie awaryjnym, gdzie standardowe metody zmiany ustawień są zablokowane. Użytkownik korzysta ze starszej karty graficznej NVIDIA GeForce 3 i sterowników "nvidia_wxp_omega_16693", które powodują komunikat o niemożności wyświetlenia ustawień w trybie normalnym. W trybie awaryjnym system nie ładuje sterowników monitora, co ogranicza możliwość zmiany odświeżania. Proponowano instalację starszych lub standardowych sterowników NVIDIA oraz sterowników monitora, a także użycie programów do zmiany rozdzielczości i odświeżania, jednak ich skuteczność w trybie awaryjnym jest ograniczona. Zmiana ustawień w rejestrze systemowym jest rozważana, ale brak jest precyzyjnych wskazówek. Ostatecznie użytkownik zainstalował sterowniki "DNA-Force127590a", które poprawiły działanie. W trybie awaryjnym monitor zwykle pracuje z odświeżaniem 60 Hz, co jest standardowym ograniczeniem systemu bez załadowanych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA