logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i naprawić magnetrony w mikrofalówkach?

Uco 12 Lip 2003 17:04 3446 5
  • #1 286158
    Uco
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    otóż mam 2 mikrofalówki obie po włączeniu buczą i nie działają mikrofale
    mocno nagrzewają się trafa w.n. stawiam że magnetrony się popsuły
    pytanie brzmi czy można jakoś dowiedzieeć się czy to napewno one i czy można jakoś je naprawić???

acha byłbym wdzięczny za podanie adresu (albo książki) www o magnetronach (polish)

pozdr.
  • #2 286179
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    W SE7/98 i 4/98 jest opis budowy, zasada działania i metody testowania - napraw podzespołów.
    Pozdrawiam
  • #3 286438
    RA
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Uco napisał:
    otóż mam 2 mikrofalówki obie po włączeniu buczą i nie działają mikrofale
    mocno nagrzewają się trafa w.n. stawiam że magnetrony się popsuły
    pytanie brzmi czy można jakoś dowiedzieeć się czy to napewno one i czy można jakoś je naprawić???

acha byłbym wdzięczny za podanie adresu (albo książki) www o magnetronach (polish)

pozdr.
    Sprawdż diody i kondensatory 8O
  • #4 299011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 299843
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witajcie

:arrow: Rycho T
    Nie zawsze to oznacza padnięte trafo.
    W niektórych modelach jak padnie dioda lub kondensator nie zawsze wywala bezpiecznik a wtedy trafo buczy i się grzeje.

:arrow: Uco
    Sprawdź kondensator i diody czynie maja zwarcia. Diody można sprawdzić induktometrem. Zwykłym miernikiem ich nie sprawdzisz ich.
  • #6 3768889
    Uco
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    jeśli dobrze pamiętam
    w jednej mikrofali zepsuty był kondensator(zaznaczony na schemacie) który znajduje się na magnetronie w miejscu gdzie podłącza się przewody. Kondensator był zwarty z metalową obudowa więc go odłączyłem i działa.
    w drugiej mikrofali w magnetronie była przerwa w żarniku, jak uderzyłem dość mocno w niego to działało ale na chwilę, wymiana magnetronu
    zamykam temat
REKLAMA