logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywacz rur pcv prowadzonych pod ziemią - pomocy

kozak-mp3 14 Paź 2006 12:07 42030 8
REKLAMA
  • #1 3115424
    kozak-mp3
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Jak w temacie...

Musze zlokalizować którędy idzie mi rura z woda od studni do domu (ok 600 metrów). Niestety rury sa z pcv czy plastiku... w każdym razie nie są metalowe więc wykrywacz metalu odpada. Nie wiem nawet jak tego szukać bo nie wiem jak takie urządzenie może sie nazywać w ogóle...

Więc jak ktoś na wstępie chce mnie ochrzanić za ten temat i odesłać do wyszukiwarki to niech poda chociaż jakieś słowa kluczowe które pomogą mi znaleźć to czego szukam. Bo na słowa wykrywacz, detektor wykrywacz rur, ultradźwiękowy i podobne znajduje tylko albo wykrywacze metalu albo ultradźwiękowe urządzenia do pomiaru odległości... Być może źle szukałem ale jak już pisałem wyżej nie wiem nawet czego szukać...

A jeżeli takie urządzenie jeszcze nie istnieje to czy dałoby się takie zrobić? właśnie np za pomocą ultradźwięków? albo mikrofal? Archeolodzy mają jakieś urządzenia które potrafią odnajdywać pod ziemia różne przedmioty... Potrzebuję czegoś co będzie wykrywało czy w ziemi coś jest czy nie.

BARDZO proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3115509
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    najprosciej taka lance - szpikulec :) te archeologiczne nie wykryja malych przedmiotow i to nie metalowych , moze pokombinowac cos z ultradzwiekami nadajnik w rurze napelnionej woda a odbiornikiem poszukiwac gdzie najglosniej
  • REKLAMA
  • #3 3115735
    QTASSO
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    taki przyrzad archeologiczny lopata sie nazywa i jesli zadasz sobie troche trudu wykryjesz rure co do centymetra a tak wogule to chyba ta rura idzie prosto ze studni do domu bez jakichs zygzakow wiec co za problem mozesz zawolac kolesia co z wahadelkiem wody szuka albo samemu zrobic sobie wahadelko :)
  • #4 3123732
    TTOM
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    taki wykrywacz istnieje i nazywa sie radar geologiczny - problem taki że kosztuje jakies kosmiczne pieniądze - setki tys chyba :)
  • REKLAMA
  • #5 3124383
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    gdyby ktoś prawidłowo zrobił instalację, to razem z plastikową rurą od wody zakopałby polietylenową taśmę w niebieskim kolorze wyposażoną w stalową wkładkę - właśnie po to, zeby można było zlokalizować rurę wykrywaczem. jeśli ktoś tego nie zrobił, można spróbować urządzeniem które chyba nazywa się geofon ( nie jestem pewien czy nie zmyślam) w każbym razie jest to mikrofon o specjalnej konstrukcji który przykłada się do ziemi i analizuje się poziom szumu wody płynącej w rurze. oczywiście woda musi w tym czasie płynąć, a jeszcze lepiej na dostępnym końcu rury z wodą zainstalować wzbudnik jakiejś częstotliwości ( żeby ładnie rozchodziła się w wodzie) , której potem można szukać tym mikrofonem.
  • #6 3124456
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Ultradźwięki też dobre, no tyle że musi to być urządzenie nie tyle pokazujące odległość, co analizujące wszystkie odbicia. Znakomicie nadaje się tutaj chirp z-transform (nie wiem jak to po naszemu), z tym że jest to dość skomplikowane zagadnienie z dziedziny DSP a i sam "komputer pokładowy" takiego wykrywacza musi mieć niemałą moc obliczeniową.

W archeologii stosuje się także pomiar rezystancji gruntu. W tej metodzie wszelkie nieregularności wskazują na to, że struktura ziemii jest pod spodem inna niż na pozostałym obszarze. Tu układ jest dość prosty, chociaż nie wiem, ile wynosi rezystancja gruntu, ale nawet pomiar do kilkudziesięciu Mom da się zrobić w miarę łatwo. Urządzenie wygląda jak wózek, dwa koła z przodu, z tyłu dwa kolce wbijane w ziemię przy każdym pomiarze (odległość między kolcami ok. 1m). Potem wyniki wrzuca się do komputera i wyróżnia np. odchylenia od średniej wartości rezystancji.
    Problemem jest tu niewielka rozdzielczość, im lepszą rozdzielczość chcesz uzyskać w poziomie (mniejsza odległość kolców), tym mniejszy zasięg jeżeli chodzi o głębokość. Aczkolwiek jeżeli struktura gruntu będzie inna już na niewielkiej głębokości (w końcu został przekopany rów, ziemia wymieszana i rów zasypany) To jest dość duża szansa na wykrycie tego.
    Równie dobrze nadaje się do tego celu "ręczny przenośnik materiałów sypkich". Wystarczy dosć płytki rów dookoła studni i już wiadomo, w którą stronę biegie rura, a potem już tylko kierować się po śladach przekopywania.

Oczwiście rezultat zależy od tego jak dawno została rura położona, ale myślę że wykrycie nawet po 20 latach (zarówno za pomocą pomiarów rezystancji, jak i zestawem łopata + oko) nie powinno być problemem. Archeologowie za pomocą pomiarów rezystancji wykrywają fundamenty na głębokości metra położone wieki temu, więc nie jest tak źle :]
  • #7 3137765
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam.
    miałem też taki problem rura wodociągowa była plastikowa zlokalizował ją pan tzw. różdżkarz wynajduje wszystkie cieki wodne bezbłędnie
    Proponuję takiego znaleźć
  • #8 4509164
    magicmushroom
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    1. A czy nie ma żadnych planów? Wydaje mi się, że przed położeniem takiej rury powinien być zrobiony odpowiedni projekt, jakaś dokumentacja.
    2. Jakaś echosonda lub coś takiego, widziałem kiedyś prawdopodobnie w "Nie do wiary" jak "skanowali" wnętrze ziemi przyrządem, który pokazywał ubytki w ziemi itp. może jakaś firma się tym zajmuje.
    3. Wg. mnie najlepszym sposobem, bez ponoszenia dodatkowych kosztów jak ktoś wyżej wspomniał onazuje się szpadel. Jeśli kopać od miejsca w którym zaczyna się rura, wyśledzi się ją na całej długości.
    4. Jeśli chodzi o sprawdzenie w jednym miejscu to poprostu kawałek pręta okazuje się najprostszą i skuteczną metodą.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4509382
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    jeżeli robisz to na swojej działce to nie ma żadnych planów niestety. Masz kasę zwróć się do Przedsiębiorstwa Wod-Kan w twoim mieście. Oni mają urządzenia które bez problemu znajdą twą rure. Tak robią jeżeli szukają uszkodzen i nielegalnych wcinek Nie masz kasy kup szpadel dobra rzecz i na nie jedno piwo wystarczy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem lokalizacji podziemnych rur PCV, które nie są wykrywalne przez standardowe wykrywacze metalu, wymaga zastosowania specjalistycznych metod i urządzeń. Proponowane rozwiązania obejmują użycie georadaru (radaru geologicznego), który jednak jest bardzo kosztowny, oraz metod akustycznych, takich jak geofon – mikrofon analizujący szumy przepływającej wody, zwłaszcza gdy w rurze zainstalowany jest wzbudnik częstotliwości. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie ultradźwięków z analizą odbić (np. technika chirp z-transform) lub pomiar rezystancji gruntu, gdzie zmiany rezystancji wskazują na obecność rur. W praktyce często stosuje się metody manualne, takie jak wykopywanie szpadlem lub poszukiwanie z pomocą różdżkarza. W przypadku prawidłowo wykonanej instalacji, rury PCV mogą być lokalizowane dzięki zakopanym taśmom polietylenowym z wkładką stalową wykrywalną detektorem metalu. Wskazano również na możliwość konsultacji z przedsiębiorstwami wodociągowymi, które dysponują profesjonalnym sprzętem do lokalizacji rur.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA