logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i płytka drukowana do czasomierza z wyświetlaczem LCD i kondensatorem

Gandziorz 14 Paź 2006 18:29 3132 8
REKLAMA
  • #1 3116530
    Gandziorz
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Witam,
    Poszukuję schematu i płytki drukowanej do wykonania czasomierza w którym sie ustawia odliczanie np. od 5:00 min. do 0. Po przyciśnieciu start będzie on odliczał 5:00...4:59 itd. (na wyświetlaczu LCD). Gdy dojdzie do 0 będzie wysyłał wiązkę prądu nagromadzoną w kondersatorze do dalszego urządzenia.

Bardzo ale to bardzo będę wdzięczny szukałem na forum i nic, wygooglowałem mnóstwo odpowiedzi i nic na ten temat :(
  • REKLAMA
  • #2 3117183
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Będzie problem, w kondensatorze nie da się nagromadzić wiązki prądu, ani z niego takiej wiazki wysłać. Musisz wymyślec coś innego, albo kupić gotowy, działający, za 15 zł na Allegro.
  • #3 3117265
    Gandziorz
    Poziom 16  
    Jerzy Węglorz napisał:
    Będzie problem, w kondensatorze nie da się nagromadzić wiązki prądu, ani z niego takiej wiazki wysłać. Musisz wymyślec coś innego, albo kupić gotowy, działający, za 15 zł na Allegro.

A dałoby się coś zrobić takiego że czasomierz gdy doliczy do 0 będzie dawał wiązkę prądu np. do diody, czy żarówki?
    Chodzi mi taką tanią rzecz zrobić samemu.
    Nie ukrywam że jestem totalnym amatorem w tych dziedzinach.
  • REKLAMA
  • #4 3117420
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Widać, ze nie właściwie dobierasz słowa. Chodzi tobie po prostu o załączenie czegoś po upłynięciu czasu. Musisz zastosować przekaźnik lub nawet tranzystor w podobnej roli, zależy jak duża moc ma być załączana. Kiedyś w Biedronce były takie minutniki z cyfrowym wyświetlaczem na LCD i po upłynięciu nastawionego czasu (gdy były same zera) włączał się sygnał dźwiękowy. To urządzenie kosztowało 0,90zł. Sama bateria w środku kosztuje na bazarze około 2 złotych.
  • #5 3117527
    Gandziorz
    Poziom 16  
    zybex napisał:
    Widać, ze nie właściwie dobierasz słowa. Chodzi tobie po prostu o załączenie czegoś po upłynięciu czasu. Musisz zastosować przekaźnik lub nawet tranzystor w podobnej roli, zależy jak duża moc ma być załączana. Kiedyś w Biedronce były takie minutniki z cyfrowym wyświetlaczem na LCD i po upłynięciu nastawionego czasu (gdy były same zera) włączał się sygnał dźwiękowy. To urządzenie kosztowało 0,90zł. Sama bateria w środku kosztuje na bazarze około 2 złotych.

Moc wyjściowa ok. 12V a calosc pod bateria 9V. I jak coś takiego zrobić, jakieś schematy dostane? I gdzie mam szukać?
  • REKLAMA
  • #6 3117917
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Gandziorz napisał:

Moc wyjściowa ok. 12V a calosc pod bateria 9V. I jak coś takiego zrobić, jakieś schematy dostane? I gdzie mam szukać?

Moc podaje się w Watach, na wyjściu potrzebujesz 12W, czy napięcie 12V? Potrzebne ci jest to odliczanie z wyświetlaczem? Jeżeli tak, to masz dwie drogi - licznik z wykorzystaniem układów 74192 + generator 1Hz (jak dokładny musi on być?), albo (proście, ale trzeba program napisać) jakiś mikrokontroler, np. ATtiny2313. Jak nie jest ci potrzebny ten wyświetlacz to dowolny układ opóźniający np. 74121 z odpowiednio dobranymi elementami.
  • #7 3118251
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Gandziorz napisał:
    Gdy dojdzie do 0 będzie wysyłał wiązkę prądu nagromadzoną w kondersatorze do dalszego urządzenia.

To określenie jest niewłasciwe, widać że nie masz wiele do czynienia z elektroniką. Nie mozna więc tobie proponować żadnych mikrokontrolerów z programem (bo ja nawet tego nie potrafię). Tobie potzrebdny jest układ na choćby TTL ach, bo są bardzo tanie i przy okazji zrozumiesz zasadę działania bramek logicznych. Chcesz wyświetlacz LCD, ale prościej zrobić jest to na wyświetlaczach Led. Takie nieduże cyfry czerwone jak na filmie Rambo.:D
    Jak znajdę schemat takiego licznika to tu wrzucę.

Masz tu układ na CMOS-ach z Edw. Znalazłem w necie. Kliknij w ten link.
    http://www.edw.com.pl/pdf/K06/20_01a.pdf
  • REKLAMA
  • #8 3119946
    Gandziorz
    Poziom 16  
    zybex napisał:
    Gandziorz napisał:
    Gdy dojdzie do 0 będzie wysyłał wiązkę prądu nagromadzoną w kondersatorze do dalszego urządzenia.

To określenie jest niewłasciwe, widać że nie masz wiele do czynienia z elektroniką.

Zgadza się totalny amotor w tym jestem.
    Cytat:
    Masz tu układ na CMOS-ach z Edw. Znalazłem w necie. Kliknij w ten link.
    http://www.edw.com.pl/pdf/K06/20_01a.pdf

Takiego czegoś właśnie szukałem!
    Tylko się zastanawiam gdzie on ma wyjściową wiązkę? Nie widze tego na schemacie. I moim zdaniem jest ciut za duży jaki potrzebuje ale co tam 5zł płytka i dokumentacja to całość koło 20-30zł wyjdzie pewnie.
  • #9 3120132
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Przceież IC7 - out, to jest wyjście. Sterujesz nim układ wykonawczy, np. przekaźnik z tranzystorem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu i płytki drukowanej do czasomierza z wyświetlaczem LCD, który odlicza czas od zadanej wartości (np. 5:00 min) do zera. Po zakończeniu odliczania użytkownik chciałby, aby urządzenie wysłało impuls prądowy zgromadzony w kondensatorze do innego urządzenia. W odpowiedziach wyjaśniono, że kondensator nie może magazynować i wysyłać „wiązki prądu” w taki sposób, jak autor zamierza. Zamiast tego zasugerowano użycie przekaźnika lub tranzystora do załączania obciążenia po upływie czasu. Zaproponowano dwie metody realizacji odliczania z wyświetlaczem: układy cyfrowe TTL (np. 74192 z generatorem 1Hz) lub mikrokontroler (np. ATtiny2313), choć autor przyznał się do braku umiejętności programowania. Wskazano również prostsze rozwiązania oparte na układach CMOS, z linkiem do schematu licznika Edw. W schemacie wyjście sygnału sterującego (IC7 - out) może być użyte do załączenia przekaźnika lub tranzystora, które z kolei mogą zasilać diodę, żarówkę lub inne urządzenie 12V zasilane z baterii 9V. Omówiono także kwestie mocy i napięcia wyjściowego oraz kosztów elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA