logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie

Jap 13 Lip 2003 11:10 692640 1804
Najlepsze odpowiedzi

Jakiego sprzętu i oprogramowania potrzebuję do odbioru zdjęć NOAA w HRPT i czy da się to zrobić prostym rozwiązaniem na kartę dźwiękową?

Do odbioru HRPT nie wystarczy program na kartę dźwiękową — potrzebujesz osobnego toru odbiorczego z anteną, rotorem azymut–elewacja, odbiornikiem 1,6–1,7 GHz o szerokości pasma około 3 MHz oraz modemem, a na start lepiej zacząć od prostszego APT na 137 MHz [#299178][#1478971] Do APT wystarczy radio FM/skaner na 137,5–137,62 MHz (często z konwerterem do zwykłego UKF), wyjście audio podajesz na Line-In karty dźwiękowej, a do dekodowania polecano JVComm32 i WXtoImg; do planowania przelotów przydatny jest Satscape [#299178][#1920430] Najlepiej sprawdzają się anteny typu GP na 2 m, skrzyżowany dipol albo QFH/Quadrafilar, a przy słabym sygnale warto dodać przedwzmacniacz na BF966 [#317128][#1478971] W praktyce szeroki FM daje wyraźnie lepsze rezultaty niż wąski, bo wąski filtr powoduje szum i gorsze kolory na jasnych obszarach oraz w podczerwieni [#2158479][#302128] HRPT jest więc dużo trudniejsze i droższe od APT, więc sensownie jest najpierw opanować odbiór APT, a dopiero potem iść w dużą rozdzielczość [#873783][#1478971]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #392 3263518
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 316
    U Ciebie wina lezy po stronie odbiornika bo nie masz WFM a to ze odbierasz do 35 stopni to przypadek - odchylka czestotliwosci - tez tak mialem jak wsadzilem jakis pierwszy lepszy filtr 455kHz (z radia). Jesli malbys WFM to caly czas masz odbior OK, moze sie zdazyc ze wetnie sygnal jak satke bedziesz mial centralnie nad glowa - antena nie wylapie fali elektromagnetycznej bo trafia ona na minimalna jej powierzchnie.
    W załacznikaxh 2 schematy przedwzmacniaczy, osobiscie nie robilem zadnego z nich
    @Jap - na tej stronie http://www.markroland.com/engineering/APT/ na dole na zdjeciach identyczny efekt jak u mnie - pasy, na sprzecie Hamtronics R137 Wiec to nie tylko nasz problem - ja stawiam na zaklocenia z kompa lub wina karty dzwiekowej.
    PZDR!
    Załączniki:
    • Preamp2.pdf (620.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Preamp.pdf (830.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #393 3263947
    Maniac13
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    źle napisałem! Przepraszam!

Na paśmie NOAA fabrycznie jest ustawione na NFM, jednak gdy przełączę na WFM to odbiera tak jak należy pełny zakrees niestety w krótkim okresie przelotu (poniżej 30st elew są szumy i koniec odbioru). ;-<
    Może się mylę, ale skaner na WFM w tym paśmie jest "przytępiony".

A co do twojego problemu Lysy to przysłuchaj się dźwiękowi podczas nagrywania przez głośniki (nie wiem jakie masz te głośniki, ale ja mam od wieży) i w moim przypadku słyszałem buczenie (ok 50 Hz), wtedy były takie paski. Jeżeli to jest to samo u Ciebie to popracuj nad wtykiem do karty dźwiękowej (ustawiaj tak abyś słyszał NOAA, a nie buczenie wraz z NOAA. U mnie tak było i Jack wpięty jest do połowy to dźwięk praktycznie bezproblemowy). Może to pomoże.
  • #394 3264220
    lysy1980
    Poziom 33  
    Maniac
    To nie przydzwiek sieciowy, u mnie wszystko z polaczeniami jest ok, te smieci generuje lub wylapuje sam odbiornik (wczesniej sygnal zasmiecal mi tuner satelitarny DSX6010 wiec na czas odbioru odpinalem go od sieci) - glosnikow uzywam od mini-wiezy + wzmacniacz z regulacja wszystkiego na potencjometrach cyfrowych (w obudowie po UNITRA PW 8010) + subwoofer aktywny - wszystko D.I.Y.
    U Ciebie problemem sa polaczenia masy miedzy odbiornikem a karta stad ten przydzwiek - polacz mase odbiornika z obudowa kamputera i problem powinien zniknac.
    PZDR!
  • #395 3264498
    Maniac13
    Poziom 13  
    Ja tego problemu już nie mam, opisałem gdy go miałem i co zrobiłem. Ale dzięki.
    Zauważyłem, że u mnie też odebrało zdjęcie na WFM (kanał IR bo w nocy) i też takie paski ma, chociaż nie w takim stopniu. Zastanawiam się czy to nie jest jakiś sygnał niechciany np. przypadkowe odbite sygnały radioamatorów co satelita może służyć jako przypadkowy przekaźnik lub wina zakłóceń z komputera. Na NFM tego nie mam. To oczywiście moja sugestia.
    Niedługo przedstawię foto jakie odbieram teraz.
    Pozdrawiam!
  • #396 3264700
    lysy1980
    Poziom 33  
    Nie masz problemu ale wtyk siedzi wcisniety do polowy wiec cos masz z kablami lub wtykiem, a co do wciskania do polowy to uwazaj zebys sobie nie uwalil wejscia (elektroniki) w karcie dzwiekowej - ja tak uwalilem kiedys w jakiejs zintegrowanej - padl jeden kanal z wejscia liniowego, caly czas sygnal w nim byl na full i pomiary wykazaly ze byl zwarty w srodku chipa - nawet elektrolity na wejsciu go nie zabezpieczyly.
    PZDR!
  • #397 3264796
    Maniac13
    Poziom 13  
    Mam na wejściu mikrofonowym, a przewód osobi ście robiłem, sprawdzałem i działa tak jak fabryczny.Jedynie co, to mam go na stereo. Na liniówke nie dawałem.
    Nie wiem czy ma jakiś wpływ połączenie mono czy stereo i czy karta zintegrowana, a np. Soundblaster.
    Jest dużo opcji i trzeba je odszukać i zbadać.
  • #398 3271491
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    a może spróbować zapodać separator na transformatorze audio pomiędzy odbiornikiem a kompem??? W najprostszym przypadku zamiast podłaczać RXa do kompa można przyłożyć mikrofon (podpięty do kompa) do głośnika / słuchawek RXa (kiedyś tak zasuwałem na SSTV w obie strony :o) )

Powedzcie mi jeszcze, czy posiadacie wtyczkę sieciową kompa podłacząną do przewodu neutralno ochronnego? Bo ja nie miałem "BOLCA" w tzw gnazdku...
  • #399 3272379
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ja aktualnie nie mam uziemienia ale uziemialem - wbilem metrowego preta z miedzi w ziemie i polaczylem przez okno kabel do obudowy kompa jak i do wtyczki ale zaklocenia nadal byly - podpinanie do kalryferow tez juz cwiczylem - nic nie pomoglo
    A co do mikrofonu to nie wiem czy przeniesie wyzsze czestotliwosci audio.
  • #400 3365326
    batmd
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witajcie! Po przeczytaniu całego tematu również stwierdzilem, że sporóbje „odebrać sygnał” z satelity:D
    Wiec zaczelem od budowy konwetera, a raczej od jego próby bo tylko sciągnołem schemat i pojawilo mi sie pytanie do tego schematu.
    Nigdy nie budowalem jescze zadnego ukladu z cewkami, wiec moje pytanie brzmi :
    Co to oznacza ze te cewki sa np 5t na schemacie?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2537940#2537940
  • #401 3365963
    lysy1980
    Poziom 33  
    5 zwoi ang turn
  • #402 3366135
    batmd
    Poziom 11  
    A taka cewke można kupic, czy nalezy wykonać samemu? a jak samem to z drutu o jakim przekroju?
  • #403 3366179
    lysy1980
    Poziom 33  
    A po co kupowac bierzesz wiertlo np. 5mm i nawijesz 5 zwoi drutu w emalii powiedzmy srednicy 0.6, 0.8 lub 1mm lub srebrzanki i po zawodach, masz cewke. Pare sekund roboty.
  • #405 3366312
    lysy1980
    Poziom 33  
    Jest to odczep chyba po 1 zwoju. Te kreski to rdzen gdyz jest to dlawik i nawija sie go na rdzeniu ferrytowym. 5 zwoi drutu np. 0.2mm
  • #406 3373124
    hape2
    Poziom 2  
    Czy ktoś w Polsce wykonuje płytki do takich opublikowanych opisów odbiorników, przedwzmacniaczy czy konwerterów? Nie chodzi mi tylko o AVT
  • #407 3373195
    lysy1980
    Poziom 33  
    A nie mozesz samemu zrobic? jesli nie to zlec to jakiemus znajomemu elektronikowi bo jesli mialby robic to zaklad to przy jednej sztuce sie nie oplaca. Poza tym jesli nie potrafisz zrobic plytki smamemu to nie bardzo polecam zabieranie sie za w.cz.
    http://www.emgola.cz/www_fa/meteosat_polsky.html pod tym linkiem mozesz zamowic odbiornik lub zestaw do montazu, ale to nie polska tylko czechy
  • #408 3373322
    hape2
    Poziom 2  
    Dzięki Łysy za życzliwą poradę. Otóż już nie mogę, nie pytałem też o Czechy. Powiem więcej - przeczytałem wczoraj wszystkie posty "w tym temacie" i przejrzałem wszystkie aktualnie otwierające się linki... A w.cz. osobiście zajmuję się od prawie 40 lat... :-( Tylko pytałem, kto w Polsce może produkować takie płytki. Nie wiesz - no to nie pouczaj.
  • #409 3373557
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Witam,Szczęśliwego Nowego Roku,popieram wszystkich którzy amatorsko wykonują odbiorniki,jest z tego później jakaś satysfakcja.
    Wczoraj odebrałem NOAA18 za pomocą Unidena UBC780XLT TrunktrackerIII
    zdjęcie wyszło jednak bardzo kiepskie,poniżej dołączam fotke skanera wykonanego przezemnie,część jego schematu jest na elektrodzie,a zdjęcia
    z NOAA odebrane bez przedwzmacniacza,przy pomocy tego skanera wysyłałem tu parę razy.
    Zaznaczam że druga p.cz. nie musi wynosić 10.7MHz,ale 6.5MHZ i zastosować gotowy moduł fonii z telewizora na układzie TBA120 z filtrem
    ceramicznym 6.5MHZ.
    Pierwsza p.cz.38.9MHz, heterodyna w AN7213 45.4MHz,a druga p.cz. 6.5MHz,pozdr.Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie
  • #411 3375257
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witam Kolegow !

Troche mi zeszlo zanim przeczytalem tych kilka ston ale bylo warto a zdjecia hmmmmm bajka.

Mam takie pytanko czy jest mozliwe (do jakiego stopnia) powiekszenie takiego zdjecia? Zrobienie tapety - plakatu z obrazem swojej okolicy bylo by ciekawe.

Pozdawiam
  • #412 3375494
    batmd
    Poziom 11  
    witam!
    Mam pytnako tylko do upewnienia sie czy jak zastosuje w tym ukladzie
    http://www.batmd.yoyo.pl/konwerter.jpg
    kwarc 32MHz i ustawie radio na 105,5 (137,5-32=105,5) to bedzie odbierac NOAA ?
    Niestety nigdzie nie moglem dostac kwarcu 38,05 MHz
  • #414 3375630
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    witam,możesz zastosować kwarc,zgodnie z tym co sam wyliczyłeś,aby częstotliwość z NOAA np.137.500 minus częstotliwość kwarcu mieściła się w zakresie Twojego radia UKF,obojętnie czy ze starym czy nowym zakresem,pozdr.
  • #415 3375840
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    tqmeh napisał:
    Witam Kolegow !

Troche mi zeszlo zanim przeczytalem tych kilka ston ale bylo warto a zdjecia hmmmmm bajka.

Mam takie pytanko czy jest mozliwe (do jakiego stopnia) powiekszenie takiego zdjecia? Zrobienie tapety - plakatu z obrazem swojej okolicy bylo by ciekawe.

Pozdawiam

Pobierz sobie Google Earth lub zaglądnij na stronkę: maps.google.com Tu są właśnie ładne zdjęcia satelitarne :)
  • #416 3375865
    batmd
    Poziom 11  
    Witam!
    Kontynułujac budowe....
    Mam jeszcze kila pytan do ukladu tego konwektera
    Mianowicie chodzi mi o wyjscia
    J1 wiadomo zasilanie
    J2 Dołanczam do anteny w radjiu ??
    J3 0V
    J4 Do anteny QHF??
    J5 Do anteny QHF??
    i czy uziemienie od C1 C7 i L2 moge podlaczyc pod J3 ?
  • #417 3376072
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Marcin Sz - ale te zdjęcia są bez tych ładnych chmurek :(
    Musisz spróbować odebrać taką fotkę - obserwując jak się maluje na ekranie linia po linii... dopiero wtedy zrozumiesz po co tyle zabawy :) . Takie APT to niby nic (bo po co komu zdjęcia z kosmosu o kiepskiej rozdzielczości 16km ^2 na pixel) a tu okazuje się że radochy przy odbieraniu co niemiara (o czym świadczy ilość ludzi czytających ten post)...
  • #418 3376138
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    batmd napisał:
    witam!
    Mam pytnako tylko do upewnienia sie czy jak zastosuje w tym ukladzie
    http://www.batmd.yoyo.pl/konwerter.jpg
    kwarc 32MHz i ustawie radio na 105,5 (137,5-32=105,5) to bedzie odbierac NOAA ?
    Niestety nigdzie nie moglem dostac kwarcu 38,05 MHz

Wszyscy piszą, że jak wsadzicie mniejszy kwarc to będzie ok - g... prawda!
    Nikt nie wspomniał, że niektóre kwarce są overtonowe pomimo iż na obudowie pisze np. tak jak w moim przypadku 40MHz! Faktycznie generuje drgania na 13,32MHz!
    W takim przypadku trzeba wpiąć pomiędzy nóżkę 7 układu a masę szeregowy obwód LC zestrojony na podstawową częstotliwość wzbudzenia! (u mnie te 13,32MHz) - cewka 1,4uH i kondensatorek 1nF.
    Na te kwarce można się naciąć, więc proponuję skorzystać z jakiegoś miernika częstotliwości.
    Poza tym warto mieć (lub pożyczyć) generator na te 137,5MHz i ładnie zestroić filtr wejściowy.
    Tak przy okazji - ja się za ten układ zabierałem od 2 lat, dopiero niedawno udało mi się go uruchomić - rzeczywiście człowiek z wiekiem nabiera praktyki :)
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #419 3379249
    batmd
    Poziom 11  
    Wykonalem juz konwekter, ale mam wątpliwosci co do jego dzialania ponieważ po podlaczeniu J5 pod antene radja nic sie nie dzieje, jedynie lekkie zakłucenia w odbiorze jakiejs stacji, ale nie dolaczylem jeszcze antenty na we konwentera i czy to moze byc tym spowodowane? bądz możliwe jest to przez złe wykonanie cewek?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odbioru zdjęć satelitarnych NOAA w formacie HRPT (wysokiej rozdzielczości) oraz APT (niższa rozdzielczość) z wykorzystaniem sprzętu radiowego i oprogramowania. Uczestnicy omawiają wymagania sprzętowe, takie jak szerokopasmowe odbiorniki radiowe (skanery, radia FM na pasmo 137 MHz), anteny (GP, skrzyżowane dipole, quadrafilar, Yagi, anteny paraboliczne), konwertery częstotliwości (np. na bazie NE612) oraz wzmacniacze antenowe (np. na BF966). Poruszane są kwestie dostrojenia filtrów i obwodów wejściowych, szerokości pasma FM (wąskie vs szerokie), a także problemów z interferencjami między satelitami NOAA (np. wyłączanie NOAA12 lub 15).

Wielu użytkowników eksperymentuje z odbiorem sygnału za pomocą skanerów, kart telewizyjnych w komputerze oraz prostych konwerterów FM, podłączanych do karty dźwiękowej w celu dekodowania sygnału za pomocą programów takich jak WXtoImg, JVComm32, SATSCAPE czy Orbitron. Dyskutowane są także metody śledzenia przelotów satelitów i synchronizacji zegara systemowego dla poprawnej dekodacji.

Wątek obejmuje również budowę własnych odbiorników na bazie dostępnych schematów (np. kit AVT 2676 Andrzeja Janeczka), problemy z dostępnością elementów (np. rezonatory 38.050 MHz), oraz sugestie dotyczące anten i wzmacniaczy. Poruszono także temat odbioru innych satelitów meteorologicznych (Meteosat, SAFIR 2) oraz stacji naziemnych nadających mapy pogodowe w modulacji wstęgowej na KF.

Podsumowując, odbiór zdjęć HRPT wymaga zaawansowanego sprzętu i wiedzy, natomiast odbiór APT jest możliwy przy użyciu prostszych urządzeń i oprogramowania. Wymagana jest antena dostrojona do pasma około 137 MHz, szerokopasmowy odbiornik FM, konwerter częstotliwości oraz program dekodujący sygnał. Wiele osób dzieli się doświadczeniami, schematami i linkami do zasobów, podkreślając znaczenie odpowiedniej anteny i synchronizacji danych satelitarnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA