logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Word i spis treści. Zrobienie spisu według stylu.

zihen 16 Paź 2006 10:00 20737 7
REKLAMA
  • #1 3121577
    zihen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Chcialem utworzyc w Word spis tresci. Jednak program ten tworzy spis
    wylacznie z "Nagłówek 1...9".
    A dokumenty ktore mam "przeformatowac" i wydrukowac cale wypunktowanie maja zrobine w stylu: "Pogrubienie".
    Chcialbym zapytac, czy jest mozliwe zrobienie spisu tresci według w/w sytlu?

Pozdrawiam
    Zami
  • REKLAMA
  • #2 3121672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3124508
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Można też nadać "ręcznie" poszczególnym wierszom mającym pojawić się w spisie treści odpowiedni poziom konspektu bez zmiany stylu tego wiersza.
    Korzystając z myszki i przycisku Ctrl zaznaczamy tylko wiersze mające najwyższy poziom konspektu (poziom 1) w całym dokumencie (przydatne jest zmniejszenie podglądu aby widać było 2-4 strony) i z paska narzędzi Tworzenie konspektu wybieramy z rozwijalnej listy (Poziom konspektu) Poziom 1. Nie korzystamy z przycisku podwyższenie poziomu konspektu bo zmieni nam się styl danego wiersza !
    Podobnie postępujemy dla niższych poziomów.
    Przy trzech poziomach i dokumencie około 30 stronnicowym operacja zajmuje kilka minut.

Więcej można poczytać w pomocy Worda Eksplorowanie spisu treści w programie Word i Rozwiązywanie problemów ze spisem treści.
  • #4 3124787
    zihen
    Poziom 14  
    paweliw napisał:
    Korzystając z myszki i przycisku Ctrl zaznaczamy tylko wiersze mające najwyższy poziom konspektu (poziom 1) w całym dokumencie (przydatne jest zmniejszenie podglądu aby widać było 2-4 strony)

Niestety u mnie to nie dziala. Jesli nacisne Ctrl powoduje zaznaczenie tekstu w calym dokumencie.
    Cytat:
    i z paska narzędzi Tworzenie konspektu wybieramy z rozwijalnej listy (Poziom konspektu) Poziom 1. Nie korzystamy z przycisku podwyższenie poziomu konspektu bo zmieni nam się styl danego wiersza !
    Podobnie postępujemy dla niższych poziomów.
    Przy trzech poziomach i dokumencie około 30 stronnicowym operacja zajmuje kilka minut.

Zaraz ta metode wyprobuje.

Zami
  • REKLAMA
  • #5 3126763
    paweliw
    Spec od komputerów
    zihen napisał:
    Niestety u mnie to nie dziala. Jesli nacisne Ctrl powoduje zaznaczenie tekstu w calym dokumencie.

Działa na każdym Wordzie, ważne aby zaznaczyć pierwszy wiersz tylko myszką, każdy następny naciskając i przytrzymując Ctrl + zaznaczenie wiersza myszką.
    Pomiędzy zaznaczaniem można puścić Ctr (np. przewinięcie strony myszką), pamiętając jednak że zanaczenie wiersza bez klawisza Ctrl spowoduje, iż poprzednio zaznaczane wiersze zostaną odznaczone.

Nie sądziłem, że będzie trzeba podać tak szczegółowy opis, wystarczyło samemu popróbować lub poczytać o skrótach klawiaturowych w pomocy Worda ...
  • #6 3128001
    zihen
    Poziom 14  
    paweliw napisał:
    Działa na każdym Wordzie, ważne aby zaznaczyć pierwszy wiersz tylko myszką, każdy następny naciskając i przytrzymując Ctrl + zaznaczenie wiersza myszką.
    Pomiędzy zaznaczaniem można puścić Ctr (np. przewinięcie strony myszką), pamiętając jednak że zanaczenie wiersza bez klawisza Ctrl spowoduje, iż poprzednio zaznaczane wiersze zostaną odznaczone.

Nie sądziłem, że będzie trzeba podać tak szczegółowy opis, wystarczyło samemu popróbować lub poczytać o skrótach klawiaturowych w pomocy Worda ...

Szanowny Panie, nie musi mi Pan tlumaczyc co oznacza zaznaczanie elementow za pomoca Ctrl lub Shift.
    Jak pisze ze w moim przypadku ten spsob zaznaczania nie dziala, to nie dziala.
    Proba zrobienia spisu za pomoaca polecenia { TOC \t "Pogrubienie" } lub za pomoca opisanych wczesniej przez Pana zmiany poziomow konspektu dla wybranych akapitow rowniez.
    W ostatnim przypadku wykonuje nastepujace czynnosci:
    Zaznaczam interesujacy mnie akapit->prawy->akapit->poziom konspektu - wybieram pozim 1 no i OK. I tak powiedzmy z czterema pierwszymi.
    Nastepnie wstawiam spis tresci i przelaczam na kody pol. Zmieniam kod na { TOC \l 1 }, aktualizuje No i nic. Dostaje komunikat, ze nie znaleziono zadnych pozycji spisu tresci.
    Ctrl+klikniecie - zaznacza cale zdanie a nie kilka wybranych zdan.

Zami
  • REKLAMA
  • #7 3130947
    paweliw
    Spec od komputerów
    zihen napisał:
    Jak pisze ze w moim przypadku ten spsob zaznaczania nie dziala, to nie dziala.

Może ustalmy o jakiej wersji Worda mówimy.
    Sprawdziłem ten sposób na Office XP, 2000 i 2003 i w każdym działa.
    zihen napisał:
    W ostatnim przypadku wykonuje nastepujace czynnosci:
    Zaznaczam interesujacy mnie akapit->prawy->akapit->poziom konspektu - wybieram pozim 1 no i OK. I tak powiedzmy z czterema pierwszymi.
    Nastepnie wstawiam spis tresci i przelaczam na kody pol. Zmieniam kod na { TOC \l 1 }, aktualizuje No i nic. Dostaje komunikat, ze nie znaleziono zadnych pozycji spisu tresci.

Ja użyłem do tego paska narzędzi Tworzenie konspektu, zamiast wywoływać polecenie Akapit (bo jest szybciej) ale i tą metodą efekt jest identyczny.
    Nie wiem po co zmieniasz kod we wstawionym spisie treści, u mnie bez kombinacji z kodami jest wszystko dobrze.
    zihen napisał:
    Ctrl+klikniecie - zaznacza cale zdanie a nie kilka wybranych zdan.

Ctrl + kliknięcie zaznacza cały wiersz, (oczywiście o ile klikamy z lewej strony obok wiersza) nic nie pisałem o zaznaczaniu zdań !

Załączam zrzut ekranu z dwu stronnicowego tekstu.

Word i spis treści. Zrobienie spisu według stylu.
  • #8 3134542
    zihen
    Poziom 14  
    Cytat:
    Ctrl + kliknięcie zaznacza cały wiersz, (oczywiście o ile klikamy z lewej strony obok wiersza) nic nie pisałem o zaznaczaniu zdań !

Nie wiem dlaczego ale Twoj sposob zaznaczania nie dziala w moim Word 2000. Jak i na pozostalych komputerach u mnie w pracy.

"Aby zaznaczyc zdanie - Wciśnij klawisz CTRL, a następnie kliknij gdziekolwiek w zdaniu."

Cytat z pomocy Worda.
    Trzymanie Ctrl i proba klikniecia gdziekolwiek poza zaznaczeniem powoduje odznaczenie poprzedniego fragmentu i zaznaczenie calego nastepnego zdania.

Zami

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem tworzenia spisu treści w programie Microsoft Word na podstawie niestandardowego stylu „Pogrubienie” zamiast standardowych nagłówków „Nagłówek 1...9”. Standardowo Word generuje spis treści wyłącznie z akapitów oznaczonych stylami nagłówków, które zawierają informacje o hierarchii i poziomie zagnieżdżenia. Próby wykorzystania stylu „Pogrubienie” bez zmiany na style nagłówków nie pozwalają na automatyczne wygenerowanie spisu treści. Zaproponowano ręczne przypisanie poziomów konspektu do wybranych akapitów bez zmiany ich stylu, co umożliwia uwzględnienie ich w spisie treści. Metoda ta wymaga zaznaczania poszczególnych wierszy z użyciem klawisza Ctrl i przypisania odpowiedniego poziomu konspektu z paska narzędzi „Tworzenie konspektu”. Jednak użytkownik zgłasza problemy z zaznaczaniem i działaniem tej metody w Word 2000, co może wynikać z różnic w wersjach programu lub konfiguracji. Zwrócono uwagę, że zmiana kodów pola spisu treści nie jest konieczna i może powodować błędy. Podsumowując, automatyczne tworzenie spisu treści na podstawie stylu „Pogrubienie” nie jest możliwe bez przypisania poziomów konspektu lub zmiany stylów na nagłówki, a ręczne metody wymagają precyzyjnego zaznaczania i konfiguracji w Wordzie.
REKLAMA