logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analiza i rozwój systemów chłodzenia podzespołów komputerowych - poszukiwanie źródeł

budzik88 16 Paź 2006 21:33 1381 3
  • #1 3123818
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Pomoc jest mi niesamowicie potrzebna chodzi o to co w temacie a dokladnie o punkty:

2. Analiza energetyczna elementów składowych komputera.
    3. Analiza znanych rozwiązań w zakresie chłodzenia elementów składowych
    4. Opracowanie założeń do nowych rozwiązań chłodzenia elementów składowych
    5. Opracowanie szczegółów nowych rozwiązań chłodzenia elementów składowych
    6. Analiza cech nowych rozwiązań chłodzenia elementów

Jesli ktos ma cos co moze mnie zainteresewac to bardzo prosze o pomoc...potrzebuje wsyztkiego...linkow, tytulow ksiazek, etc...oczywiscie jest tego duzo w necie ale generalnie wszystko to jest lakoniczne "lizniecie" tematow

pozdrawiam i z gory dziekuje
    Budzik
  • #2 3127105
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    budzik88 napisał:
    Pomoc jest mi niesamowicie potrzebna chodzi o to co w temacie a dokladnie o punkty:

2. Analiza energetyczna elementów składowych komputera.

... co masz na mysli piszac analiza? Osobiscie rozumiem to tak, ze masz po prostu wypisac w widelkach pobor mocy przez konkretne klasy podzespolow (grafika, mobo, procek, dyski itd). Najprosciej pozagladac na strony producentow do specyfikacji produtkow i masz gotowe!
    budzik88 napisał:
    3. Analiza znanych rozwiązań w zakresie chłodzenia elementów składowych

...czy masz na mysli opisanie wszelkich rozwiazan "chlodzacych"? Wchodzisz np. na www sklepu np. cooling.pl i masz podzielone na kategorie...a w kazdej dokldanie wyspecyfikowane urzadzenia....

Pozdrawiam
  • #3 3127629
    ArtXs
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Musze przyznać że wybrałeś dość trudny i rozległy temat. Oto moje sugestie dotyczące podanych punktów:

2. Tu masz wyszczególnione zapotrzebowanie energetyczne (w formie kalkulatora) poszczególnych podzespołów komputera. http://www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php. Nie wiem czy te dane pokrywają się z parametrami dotyczącymi emisji ciepła.
    Generalnie producenci sprzętu unikają operowania wartościami liczbowymi w tej dziedzinie więc ciężko będzie znaleźć jakieś konkrety. Pozostają tylko strony z testami sprzętu.
    Warto poszukać na stronach producentów, procesorów i kart graficznych oraz dysków twardych, dokumentacji produkcyjnej.

3. Ten punkt jest bardzo obszerny. Dobre chłodzenie zależy od wielu czynników: Konstrukcji obudowy (ATX i BTX), rozmieszczeniu i wielkości a także rodzaju wentylatorów (promieniowe i osiowe) oraz sposobie chłodzenia samych podzespołów (pasywne i aktywne - z wentylatorem, chłodzenie wodą, chłodzenie freonem.).
    Można tu również wspomnieć o ogniwach Peltiera, technologii HeatPipe i pastach termoprzewodzących.

4. W tym punkcie przychodzi mi na myśl przede wszystkim technologia HeatPipe która jest coraz powszechniej stosowana wszędzie tam gdzie nie ma możliwości zamontowania radiatora bezpośrednio na chłodzonym elemencie, oraz chłodzenie wodą które jest stosowane coraz częściej w markowych komputerach i serwerach.
  • #4 3136669
    psylo
    Poziom 2  
    Widziałem kiedyś zdjęcia pracującego komputera wykonane kamerą termiczną. Takie coś by Ci się z pewnością przydało, poszukaj czegoś na ten temat.
REKLAMA