logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strona o chłodzeniu wodnym PC – opis działania, FAQ i poradnik dla początkujących

pipanol 18 Sie 2006 21:00 2337 15
REKLAMA
  • #1 2928954
    pipanol
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    witam ! jestem nowy na tym forum i staram sie z nim jakos zintegrowac. moim hobby jest chłodzenie wodne. Zrobilem stronke wlasnie na ten temat i chcialem sie z wami podzielic www.team-64.webpark.pl w chlodzeniu wodnym siedze juz od ponad 3 lat. nie wyobrazam sobnioe juz ionnego sposobu na chlodzenie komputera. wiecej znajdziecie na stronie jak to dziala na czym to wszytsko polega i tak dalej. jeslui byscie chcieli moge napisac krok po kroku i takie faq dla tych mniej zawansowanych. jesli macie jakies pytania zwiazane z wc chetnie na nie odpowiem. pytania zadawajcie w tym watku.
  • REKLAMA
  • #2 2929068
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    masz rację, chłodzenie wodne rządzi, zwłaszcza w erze farelek-prescottów wyposażonych przez producenta tylko w słaby, ubogi i głośny radiatorek. to lepsze i tańsze niż bawienie się w jakieś drogie wynalazki typu radiatory z heatpipe itp.

p.s. przerobiłem moje chłodzenie, jak tylko zrobię zdjęcie to nadejdzie apdejt posta o nim
  • #3 2929162
    pipanol
    Poziom 15  
    z tego co zauwazylem coraz wiecej producentow kart graficznych doklada standardowo chlodzenie wodne. chociaz mysle ze u na w PL jest teraz to juz na tyle popularne ze w akcesoricha mozna sobie wybierac do woli. na mojej stronce znajdziecie rowniez zdjecia jak to wszytsko wyglada u mnie w kompie :)
  • #4 3103300
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Ciekawa stronka proponuje abyś zapodał kilka linków do sklepów z tym sprzętem oraz jakieś schematy jak to pomontować by uniknąc błędów. Pozdro!
  • #5 3103422
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Sprawdź pisownię na stronce, bo masz kilka byków
  • REKLAMA
  • #6 3104816
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Sorki, ale widziałem lepsze stronki o WC.

Brakuje podstaw, pokazania różnych rozwiązań, w ogóle nie napisałeś jakiego płynu się używa.
  • REKLAMA
  • #7 3114295
    daroslav15
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    czlowieku, nic wielkiego nie odkryles, mysle ze dziecko w podstawowce posiada wiedze zawarta na tej stronie. sporo ortografow i bledow rzeczowych, moze najpierw zdobadz odpowiednia wiedze, a dopiero zacznij ksztalcic innych..
  • #8 3115161
    pipanol
    Poziom 15  
    daroslav15 napisał:
    czlowieku, nic wielkiego nie odkryles, mysle ze dziecko w podstawowce posiada wiedze zawarta na tej stronie. sporo ortografow i bledow rzeczowych, moze najpierw zdobadz odpowiednia wiedze, a dopiero zacznij ksztalcic innych..

wiedzy w tej dziedzinie mi nie brakuje wiem ze nie napisalem na tej stronce nic nadzwyczajnego poniewaz jest to tylko czystapodstawa i nic wiecej ... wiem ze sa byki orty i literowki no ale tak to jest jak robi sie stronke po nocach aa rano o 6 do szkoly... zamiast tak negowac mogli byscie zrobic cos samemu i pokazac jak to sie robi aa nie potraficie tylko negowac ... co z tego ze widziales inne leprze srob swoja i pokaz na co cie stac!! nie lubie osob ktore nic nie robia a neguja prace innych ...
  • #9 3115194
    blackball
    Poziom 17  
    Kolego daroslav15, w pewnej części masz rację ale Twoja wypowiedź jest trochę za ostra i zbyt ogólnikowa.

Co do strony to faktycznie, trochę zbyt mało informacji ale myślę że to po prostu wstępna wersja strony. Pozatym proponuję poprawić błędy ortograficzne, gdyż jak się czyta wyrazy typu "tęperatura" to głowa zaczyna boleć. Pozatym popraw zdania typu "Zdejmowanie Ihsa to nie łatwe zadanie, ale warte zachodu. Odkroić Ihsa nie jest aż tak trudno jak by się to mogło wydawać." - Strona z błędami nigdy nie będzie wygladała profesjonalnie. Proponuję umieścić więcej informacji typu testy różnych rodzajów wężyków (ich podatność za załamania), doświadczenia z różnymi blokami wodnymi, chłodnicami itp. Do zrzutów ekranów z CPU-Z proponowałbym dołożyć opisy przebiegu każdej z operacji podkręcania, co zostało użyte i jakie problemy napotkane.
  • #10 3118157
    pipanol
    Poziom 15  
    oo twoja wypowiedz mi sie bardzo podoba a nie typu "widzialem lepsze" podales mi jakie bledy napotkales i uzasadniles i napewno sie do tego zastosuje. stronka powstawala bardzo szybko jest to wstepna wersja.

oki juz poprawilem orty na stronie i wpadlem na jeszcze jeden pomysl mogli byscie przysylkac mi swoje wyniki oce aa ja bym wrzucal je na stronke ?? oczywiscie z odpowiednia adnotacja ?? co wy na to ??:>

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]
  • #11 3118261
    blackball
    Poziom 17  
    dobry pomysł, ja kiedyś wykręciłem przypadkowo coppermine C700 na 1050MHz puszczając go na FSB100 zamiast na FSB66. może to powtórzę i przyślę skrina. nie myślcie że jestem overclockerem, ja się w to nie bawię, chyba że przypadkowo :)
  • REKLAMA
  • #12 3118268
    pipanol
    Poziom 15  
    no pewnie ze sie przyda :) dawaj kazdy sie przyda napisz jakis opis najakim napieciu przy jakim fsb jakie ramki plyta i dajesz :D
  • #13 3122045
    blackball
    Poziom 17  
    Napięcie było standardowe, celeron chodził na nominalnym 1,65V. Stało się to przypadkowo kiedy próbowałem rozpracować płytę VB-609 (z komputera WREDNEJ FIMY HP). Płyta była programowo ZABEZPIECZONA PRZED UPGRADEM przez HP w taki sposó że po założeniu P3 BIOS wyłączał cache i chyba dlatego procesor chodził stabilnie... To jedyna płyta jakiej nie udało mi się rozpracować ale powód był tylko jeden - PRZYLUTOWANY UKŁAD FLASH

Drugi procesor jaki podkręciłem kiedykolwiek to PII 350, pochodzący z komputera DELL. Wykręciłem go na FSB 125MHz co dało koło 450MHz procesora. Procesor miał fabryczny wielki ale lekki radiator który normalnie był pasywny, miał jednak miejsce na wiatrak 70X70 który zamontowałem. Miałem tych procesorów 6 i tylko 1 nie dał się podkręcić więcej niż do 402MHz bez utraty stabilności. Napięć nie zmieniałem - nominalne 2.0V. Oczywiście podkręcanie PII to żadna sztuka z powodu konstrukcji jego pamięci cache L2 ale jak mówiłem - overclockerem nie jestem :). Konstrukcja radiatorów na tych procesorach była genialna, o ogromnej wydajności. poszukam sposobu aby je przystosować do pracy z nowoczesnymi procesorami
  • #14 3124237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3125572
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Ojj tak, jak najbardziej się z tym zgadzam:) A co powiecie na mały test takich urządzeń? Może któryś z posiadaczy WC powie jakie urządzenia są najleprze w danym przedziale cenowym?
    Proponuje WC do:
    -300zł
    -600zł
    -900zł
    -1000zł i ponad

Pozdrawiam
  • #16 3130687
    blackball
    Poziom 17  
    Cytat:
    jeszcze nie widzialem glosnego radiatora

UUUps... Chciałem napisać "coolerek" a napisałem "radiatorek". No w sumie głośny radiator to bardzo rzadkie i niesamowite zjawisko hehe

W każdym razie takiego padziewia jak P4 i te badziewne BOXowe coolery intela to chyba w historii nie było.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy chłodzenia wodnego komputerów PC, ze szczególnym uwzględnieniem podstaw działania, FAQ oraz poradnika dla początkujących. Autor strony internetowej poświęconej temu tematowi dzieli się doświadczeniem zdobytym przez ponad trzy lata, prezentując zdjęcia i opisując działanie systemów chłodzenia wodnego. Uczestnicy dyskusji podkreślają zalety chłodzenia wodnego w porównaniu do tradycyjnych, głośnych i mniej efektywnych radiatorów, zwłaszcza w kontekście procesorów takich jak Intel Prescott czy Pentium 4. Wskazano na rosnącą popularność chłodzenia wodnego, także w kartach graficznych, oraz dostępność akcesoriów na rynku polskim. Pojawiły się sugestie dotyczące rozbudowy strony o schematy montażu, listy sklepów z komponentami, testy różnych elementów (wężyki, bloki wodne, chłodnice) oraz szczegółowe opisy używanych płynów chłodzących. Dyskusja zawiera także przykłady podkręcania procesorów (Celeron, Pentium II) z wykorzystaniem chłodzenia wodnego, opisujące parametry takie jak napięcia, częstotliwości FSB i stabilność systemu. Zwrócono uwagę na konieczność poprawy błędów ortograficznych i merytorycznych na stronie, a także na propozycję współpracy poprzez przesyłanie wyników testów użytkowników do publikacji. Wątek porusza również kwestie hałasu i efektywności chłodzenia wodnego w porównaniu do standardowych coolerów i radiatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA