logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6330TSMP,Zmiana jaskrawości zależnie od treści obrazu

matroxi 16 Paź 2006 22:02 1950 10
REKLAMA
  • #1 3123935
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Zacznijmy od początku:
    Po jakimś czasie mój TV zaczął się regularnie sypać aż w końcu jarneło się trafo.
    Wymieniłem trafo na odpowiednik Farada TA-901, po za tym wymieniłem kwarc 503kHz, tranzystor kluczujący na BU 508DF, wszystkie elektrolity i większość kondesatorków w obwodzie kluczującym. Zasilacz pracuje prawidłowo już nie pamiętam ale ustawiłem na żarówkę 148V i jest stabilne.
    Problem polega na tym, iż obraz samoczynnie zmniejsza chyba kontrast(może jaskrawość ale bardziej mi to wygląda na kontrast) jeżeli zmieni się treść obrazu np. pojawią się na dole litery, albo jak włączę PIP, to obraz robi się trochę bardziej mdły, jeżeli te litery znikną to zpowrotem kontrast się poprawia samo dzieje się jeżeli sygnał puszczę przez AVRGB lub AV tzn obojętne co to będzie za sygnał, automatycznie traci kontrast.
    Czy może to wina trafa?
    Proszę o pomoc

Dodano po 10 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że jak wyjmę antenę to obraz się kurczy tak że widać czarny ekran po bokach a jak włoże ją, to z powrotem rozszerza się
  • REKLAMA
  • #2 3124106
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Z mojej praktyki wynika ze to wina trafa,zamienniki sa nie calkiem 100% idealnymi odpowiednikami i duzych TV sa takie objawy.HR powinien byc bardziej odpowiedni,ale teraz to po fakcie.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 3124500
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Włącz coś żeby pokazało się OSD reguluj siatką drugą aż zmiany kontrastu znikną.
  • #4 3126720
    zurtex
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Jeżeli przed wymianą trafa było dobrze to tylko trafo.Ja miałem taki przypadek że w odbiorniku było TA 901 izałożyłem ten sam typ i było źle z odbiornikiem i musiałem założyć TA 902 i to pomogło.Popróbuj może pomoże.
  • REKLAMA
  • #5 3132823
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , wywal C 961 równolegle do R 877 na płycie bo na schemacie go nie znajdziesz - 12 pin TEA 2029 , miałem kiedys to samo i po wyjeciu go wszystko było ok , powinno pomóc , pozdrawiam
  • #6 3133863
    wiemal77
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Ważne jest właściwe ustawienie napięcia Us2
  • REKLAMA
  • #7 3134387
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Uszkodzeniem trafa WN często towarzyszy uszkodzenie układu ograniczania prądu kineskopu. To daje podobne objawy.

Remeknapr
  • #8 5925294
    matroxi
    Poziom 14  
    twimpex napisał:
    Witam , wywal C 961 równolegle do R 877 na płycie bo na schemacie go nie znajdziesz - 12 pin TEA 2029 , miałem kiedys to samo i po wyjeciu go wszystko było ok , powinno pomóc , pozdrawiam

Weście wróciłem do tego telewizora, niestety wylutowanie C961, nie pomaga.
    Sprawdzę napięcie na siatce, jakie powinno być?
  • #9 5929241
    matroxi
    Poziom 14  
    Regulacja siatki S2 nie pomaga, nadal jaskrawość się samoczynnie zmienia
  • #10 5929684
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    matroxi napisał:

Sprawdzę napięcie na siatce, jakie powinno być?

Optymalne dla kineskopu! Jeśli powiem, że 480V to uwierzysz? I jakim miernikiem to zmierzysz - bo co miernik to będziesz miał inny wynik pomiaru.

A tak nawiasem mówiąc - nie da się pomierzyć tu i tam wtedy gdy obraz jest ok i wtedy gdy się pogarsza a następnie wyciągnąć wnioski co powoduje ten efekt, czyli ograniczenie prądu kineskopu zapewne?
  • #11 5935446
    matroxi
    Poziom 14  
    A w którym miejscu w TV lub na schemacie szukać tego układu?

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 6330TSMP po wymianie transformatora zasilającego na zamiennik Farada TA-901 oraz innych elementów zasilacza pojawił się problem samoczynnej zmiany kontrastu lub jaskrawości obrazu w zależności od treści wyświetlanej na ekranie, np. przy pojawieniu się napisów lub włączeniu PIP. Obraz staje się wtedy mniej wyrazisty, a po zniknięciu tych elementów kontrast wraca do normy. Problem występuje niezależnie od źródła sygnału (AVRGB, AV). Wymiana trafa na inny model (np. TA-902) może rozwiązać problem, gdyż zamienniki nie zawsze są w pełni kompatybilne. Zalecane jest także usunięcie kondensatora C961 równolegle do rezystora R877 na płycie (12 pin układu TEA2029), co w niektórych przypadkach eliminuje podobne objawy. Ważne jest również prawidłowe ustawienie napięcia siatki kineskopu (Us2), które powinno wynosić około 480V, choć pomiar może być trudny i różnić się w zależności od miernika. Uszkodzenie transformatora wysokiego napięcia (WN) często współwystępuje z uszkodzeniem układu ograniczania prądu kineskopu, co może powodować zmiany jasności i kontrastu obrazu. Regulacja siatki S2 nie zawsze przynosi efekt, a lokalizacja układu ograniczania prądu kineskopu wymaga analizy schematu telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA