logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ANKIETA] Które firmy głośników oceniacie najwyżej? Tonsil, Tesla, Alphard, STX?

Beat 13 Lip 2003 19:46 11094 10
REKLAMA
  • #1 287346
    Beat
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Podaj znane ci firmy (produkujące głośniki), które możesz ocenić (na podstawie osobistego odsłuchu lub ewentualnie wiedzy o prestiżu firmy zaczerpniętej bezpośrednio przez Ciebie a nie z drugiej ręki) w skali od 1 do 10 (10-max ocena).

Mało kto zna więcej niż kilka podstawowych i wartych uwagi firm (Tonsil, Tesla, Alphard, STX i może coś jeszcze), a jeszcze mniej osób umiałoby uporządkować je pod względem jakości wyrobów.
    Ankieta służy uporządkowaniu tej wiedzy i mam nadzieje pomoże w wyborze mniej znanych a dobrych firm.
  • REKLAMA
  • #2 287387
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ludzie ja rozumiem ze punkty, prestiz (?) na forum jest wazny ale bez przesady ...

po co zasmiecac forum kolejnymi dywagacjami nad wyzszoscia stx nad alhardem czy odwrotnie ...

wiadome jest ze tonsil jest the best ;) - ponim tesla, alpharda i stxa nie biore nawet pod uwage (ale chyba jednak alphard wyprzedzil stx-a choc pewny nie jestem ...)

oczywiscie te firmy nawet nie dorastaja do piet takim producentom jak: Accuton, Alcone, audax, focal, seas, scan speak czy poczciwa vifa :) - jednak porownania tych producentow uwazam za conajmniej bezcelowe - kazdy glosnik gra inaczej - kazdy ma inne parametry a tym samym najlpiej czuje sie w innej obudowie ... kazdy producent nadaje swoim glosnikom jakiejs charzymy i zawsze "ktos" bedzie slynal z kontroli basu, czy z cieplej srendicy ...

dlatego porownywanie ich jest co najmniej bez celowe ...

gwarantuje ze prawie kazdy glosnik z wymienionych wyzej (bez tych 4 poczatkowych) zagra prawdilowo ale to Ty bedziesz musial zadecydowac ktory Ci bardziej odpowiada - kazdy czlowiek ma inne upodobania co do dzwieku - jedni lubia mocne udezenie, a inni zachwycaja sie stereofonia ...

ps. co nie oznacza ze np na tesli nie mozna zrobic dobrych glosnikow :) - sam slyszalem zestaw z arn 150 i vify xt - gralo to wysmienicie :) - tonsil tez ma kilka bardzo dobrych glosniczkow ...
    wlasciwie to kazda firma ma swoje rodzynki - nawet alphard ze swoim cw 1202c :)
  • REKLAMA
  • #3 287797
    Beat
    Poziom 15  
    "ludzie ja rozumiem ze punkty, prestiz (?) na forum jest wazny ale bez przesady ... "

Zauważam że takie oceny postów zaczynają być coraz częstsze. Wystarczy że komuś jakiś post się nie spodoba i już ... To już zaczyna przypominać manie prześladowczą. A czymże są te punkty. Zamienie je na dolary, złoto ? Nie przesadzasz ? Dla mnie dużo cenniejsza jest wiedza.

"po co zasmiecac forum kolejnymi dywagacjami nad wyzszoscia stx nad alhardem czy odwrotnie ... "

Właśnie nie chodziło mi o te cztery znane firmy gdyż jakość już ich znamy. Tworząc ten wątek chciałem poznać inne firmy mniej znane, np. chciałem się dowiedzieć jakie firmy są na poziomie Tonsila, jakie na Tesli, jakie są wyżej, za które się przepłaca, a które są warte swojej ceny.

"jednak porownania tych producentow uwazam za conajmniej bezcelowe - kazdy glosnik gra inaczej - kazdy ma inne parametry a tym samym najlpiej czuje sie w innej obudowie ... kazdy producent nadaje swoim glosnikom jakiejs charzymy i zawsze "ktos" bedzie slynal z kontroli basu, czy z cieplej srendicy ... "

Z tego co się dowiedziałem to jakość producenta wychodzi w dobieranych materiałach, precyzji wykonania (szczelina magnesu) co bezpośrednio przekłada się na parametry głośnika. Zgadza się głośniki robione są z myślą o różnym przeznaczeniu o czym świadczą pewne parametry, jednakże parametry świadczą też o jakości głośnika, jego możliwościach. Każdy i tak wybierze głośnik odpowiedni do swojej obudowy z szerokiej oferty producenta. Jednakże dobrze wiedzieć gdzie warto wybierać.

Ankieta ma charakter poglądowy. A celem jej jest tylko orjentacyjne zapoznanie się innymi firmami.
  • REKLAMA
  • #4 287848
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Zgodziłbym się z potrzebą ankiety jeśli byłaby zmodyfikowana na taką w rodzaju "typ głośnika, który jest wg mnie dobry i jego cena, która powinna być w miarę atrakcyjna".
    Można podać szereg super firm i ich głośniki z astronomicznymi cenami, tylko po co ? I tak ich prawie nikt nie zastosuje. Droższe głośniki znanych firm są przeważnie b. dobre i z zamkniętymi oczami można je zastosować a poza tym mało osób je zna ze względu na cenę.
  • #5 288516
    Beat
    Poziom 15  
    "Można podać szereg super firm i ich głośniki z astronomicznymi cenami, tylko po co ? I tak ich prawie nikt nie zastosuje. Droższe głośniki znanych firm są przeważnie b. dobre i z zamkniętymi oczami można je zastosować a poza tym mało osób je zna ze względu na cenę."

Właśnie o to mi chodzi, że są firmy które można kupić w ciemno na giełdach, tanio, a czasem prawie za darmo. Właśnie takie firmy chciałbym poznać i takie które są na poziomie Tonsila i ewentualnie Tesli, może są takie które mają bardzo korzystny stosunek jakości do ceny. Chętnie też dowiedziałbym się czegoś i o tych drogich firmach.
    Tym bardziej że Tonsil już się kończy :cry: , coraz trudniej będzie go można dostać, mówię o orginalnym Tonsilu nie podróbkach.
  • #6 288576
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Zmartwie Cię. Nie ma dobrze i tanio. Jak chcesz dobrą 17-kę musisz przeznaczyć na to >350zł.
  • #7 289073
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Pytanie jest mocno nie konkretne. Mowa była o głośnikach typu Tonsil czy Tesla. Wszystko w porządku ale czy można te firmy stawiać obok innych produkujących głośniki np. typowo estradowe? Należało by bardzo zawęzić pytanie, czyli czy dotyczy to sprzętu Hi-Fi , estradowego , głośników do instrumentów muzycznych czy do kina itd. Nie istnieje przecież firma produkująca głośnik uniwersalny (zgodnie z założeniem że jeśli klej jest do drewna to jest do drewna, a jeśli klej jest uniwersalny do jest do d..y :) )
  • REKLAMA
  • #8 289103
    j.vit
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Witam panowie ja jestem za, bo skąd sie ktos ma dowiedzieć jakie śą najlepsze np .estradowe a żaden z nich (chodzi o firmy nie był wymieniony
    a to są głośniki które cieszą lub nie uszy milionów a nie domatorów
    i dla mnie de best są> elektro voice. JBL! .gauss.i celestion(wzmacniacze gitarowe Marshall)
  • #9 289135
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    j.vit napisał:
    Witam panowie ja jestem za, bo skąd sie ktos ma dowiedzieć jakie śą najlepsze np .estradowe a żaden z nich (chodzi o firmy nie był wymieniony
    a to są głośniki które cieszą lub nie uszy milionów a nie domatorów
    i dla mnie de best są> elektro voice. JBL! .gauss.i celestion(wzmacniacze gitarowe Marshall)

W porządku , ale czy mamy robić licytację co kto zna i co lepsze? Ja zajmuję się estradówką i wymienię jeszcze: Beyma, B&C, RCF, Peavey, Dynacord , Fostex itd. Czy to coś zmienia? Przecież nie można jednoznacznie powiedzieć że ta firma jest OK a tamta nie. Wszystko zależy od tego po co nam dany głośnik i tak np. JBL słynie ze wspaniałych driver-ów a Beyma jako jedna z nielicznych produkuje głośniki 21 cali a Peavey od lat produkuje wspaniałe 15-sto calowe "czarne wdowy". Czy można znaleść pośród nich firmę nr.1? Należało by raczej wymienić wszystkich producentów w kolejności alfabetycznej co by ludzie dowiedzieli się jakie firmy liczą się na rynku ale ich ocena jest raczej nie na miejscu i dla tego ankieta tego typu chyba nie ma racji bytu.
  • #11 289160
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    hmm przeciez glosnika nie ocenia się tylko po paru tylko po kilkudziesięciu cechach itp... niektóre są niemierzalne strasznie subiektywne - każdy ma inne ucho i pogląd na dźwięk i muzyke zreszta takie nabijające piany opiniotwórcze ankiety są nie na miejscu, tworzą mozliwości kłótni i nabijania wielu postów. Człowiek i tak powinien się cechować własnym odbiorem.

Nie ma tanich nieznanych dobrych firm. Moim zdaniem nieznane firmy to jeden wielki blok wschodni pod tytułem MADE IN CHINA z odpowiednimi nalepkami polskimi czy nawet wlepianymi na miejscu np Alphard. Tanio powiem że moge powiedzieć i dobrze polecam TANNOYE. Szkodzka firma produkujaca głosniki po prostu mnie rozwaliła jak wróciłem z wczasów z festiwalu balkonowych BOOMBOXÓW. Ale tannoye to i tak wydatek (model M2) rzędu 700-800złociszy. M3 to już ponad tysiak. A dotego warto powiedziec a może nie warto mówic że ma dobre opinie w HI Fi i muzyka . Nie widziałem innych bardziej HiEndowskich Tannoyów w polsce, wielocentymetrowców. zazwyczaj M1/2/3 MC chyba i podobne temu rozwiązaia.

Po za tym elektroda PL jest chyba od rozwiązywania problemów a nie stawiania opinii. Laryngologów tu tez chyba nie ma. Jesli masz problem z okresleniem co lepiej gra ... Pamiętaj w sklepie możesz przetestowac kolumny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny i porównania firm produkujących głośniki, ze szczególnym uwzględnieniem marek takich jak Tonsil, Tesla, Alphard i STX. Uczestnicy podkreślają, że porównywanie jakości głośników jest trudne i często subiektywne, gdyż każdy model ma inne parametry i charakterystykę brzmienia, a także najlepiej sprawdza się w określonych obudowach. Wskazano, że firmy te nie dorastają do poziomu renomowanych producentów jak Accuton, Alcone, Audax, Focal, Seas, Scan Speak czy Vifa, które oferują wysoką jakość, ale są droższe i mniej dostępne. Zwrócono uwagę na różnorodność zastosowań głośników – Hi-Fi, estradowe, do instrumentów czy kina domowego – co utrudnia jednoznaczne oceny i ranking firm. Wskazano także na popularność i jakość marek estradowych takich jak Electro Voice, JBL, Gauss, Celestion, Beyma, B&C, RCF, Peavey, Dynacord i Fostex. Poruszono kwestię stosunku jakości do ceny, zwłaszcza w kontekście firm dostępnych na rynku wtórnym lub giełdach, gdzie można znaleźć dobre głośniki w atrakcyjnych cenach. Podkreślono, że tanich i jednocześnie dobrych głośników jest niewiele, a niektóre mniej znane marki mogą być produkowane w Chinach z różną jakością. Wspomniano także o firmie Tannoy jako przykładie producenta głośników Hi-Fi o dobrej opinii, choć ich modele są droższe. Ogólnie dyskusja wskazuje na potrzebę bardziej precyzyjnego określenia kryteriów oceny oraz uwzględnienia specyfiki zastosowań głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA