logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alphard EW 100 vs Tonsil – opinie o jakości dźwięku i reputacji marki

serferek 22 Gru 2003 16:32 32203 65
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego głośniki Alphard często są krytykowane i czy mogą grać porównywalnie do Tonsila?

Nie, nie jesteś głuchy — część modeli Alpharda potrafi grać całkiem przyzwoicie, ale marka ma złą opinię głównie przez nierówne wykonanie i mało wiarygodne, często zawyżone parametry, a także przez to, że ludzie oceniają ją zbiorczo zamiast po konkretnym modelu [#446984][#2214044][#3493832] Tonsil zwykle wypada lepiej pod względem parametrów, natomiast Alphard bywa dużo tańszy i dlatego niektórzy uznają go za opłacalny kompromis [#447087][#3493832] W wątku padły też opinie, że niektóre Alphardy grają zaskakująco dobrze, a nawet dają więcej basu niż stare Tonsile w tych samych obudowach, choć czasem może to być bas bardziej „dudniący” niż precyzyjny [#451905][#451972] Jednocześnie pojawiały się uwagi, że niektóre serie Alpharda mają słabsze lub wręcz chybione konstrukcje, więc nie warto oceniać całej marki po jednym głośniku [#3493832][#2248000]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 446931
    serferek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam...
    Nie rozumiem jednego... dlaczego tak wszyscy uzywaja sobie na firmie Alphard... Otoz osobiscie mam 2 kolumny z glosnikami niskotonowymi EW 100 i graja calkiem calkiem... powiedzialbym ze naprawde niewiele gorzej niz Tonsile ktore przedtem mialem... Tonsile byly niewiele slabsze od Alphardow... Slyszalem tez kilka innych Alphardow i tez graly nienajgorzej... Nie wiem... moze ja jestem gluchy, ale goscie ode mnie ze szkoly muzycznej tak nie twierdza ;) No chyba ze o czyms apropo tej firmy nie wiem :P
  • REKLAMA
  • #2 446984
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Przeczytaj troche postow i poznasz jasne strony (np. cena) i ciemne (np. rozklejanie sie, mniej lub bardziej wiarygodne parametry).
  • #3 447035
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    No z rozklejaniem to wątpie.Alphard to raczej solidna firma jeżeli chodzi o kąstrukcje samego głośnika.sam mam parte głośników tej firmy i jest całkiem ok.
  • #4 447041
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    ja mam wrazenie, ze alphard to taki kozioł ofiarny tego forum. troche kłopotow sprawił (i ciagle sprawia) mi glosnik RW1800. bardzo ciezko go zmusic do zejscia nisko. poza tym nie narzekam na nie. co do wykonania, to osobiscie nie mam zarzutow.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #5 447047
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    A może ktoś mi powie gdzie kupić Alphadra CW1202B? Jak ktoś wie, to stawiam sześciopaka browara.
  • #7 447075
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Wojtek tam już pytałem. Nikt nie ma ;( Zapytam jeszcze raz. W razie co to sobie wybierz marke piwa:) ale wątpie żeby mieli.
  • #8 447087
    serferek
    Poziom 11  
    Polecam sklep Voltronik w Katowicach na ul. Plebiscytowej 13. Bardzo porzadny sklep... maja naprawde niskie ceny i duzo glosnikow... niekiedy ceny sa nizsze od tych sugerowanych przez Alpharda :)

A co do parametrow to tak jak mowie... jezeli chodzi o moc to jest ona niewiele zawyzona... a jezeli porownywac np. Alpharda z Tonsilem to owszem ten drugi ma duzo lepsze parametry ale coz... Alphard kosztuje 40 zlotych za 80 W glosnik grajacy tak jak 60 W Tonsila za 100 zl...
  • REKLAMA
  • #9 447090
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Serferek. A mają głośnik Alphard CW1202B ??
  • #10 447234
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    tak sie składa ze wlasnie tam bylem i o ile sie nie myle to lw800 39 zł... i w związku z tym bardziej opłaca sie wybrac sie w sobote do milowic
  • #11 447279
    esh0
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    DAREK4444 zobacz na allegro aukcje glosnikow, poszukaj alphardow. Te glosniki sprzedaje chyba tylko 3 userow: Trohim, Elektroland, DSpeaker. Zapytaj sie ktoregos z nich czy by Ci nie zalatwij. Polecam Trohim'a, solidny i raczej zalatwi to co trzeba.

Pozdrawiam.

aha, ja tu nie reklamuje tych sprzedawcow, prosze nawet tak nie myslec :)))
  • #12 447378
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ok, zapytam. Jak odpiszą dam znać.
  • #13 447412
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    A ja mam takie pytanko apropos tematu(kolejnego) o Alphardzie: Co sądzicie o głośniczku XW120? Narazie na stronie www.eltaj.pl ani mru-mru o cenie ale są parametry. Moze byc całkiem ciekawy, pod warunkiem ze i cena bedzie ciekawa :wink:
  • #14 447846
    serferek
    Poziom 11  
    Darek4444: nie wiem czy maja ale mozesz zadzwonic do nich (numer: (032) 251 30 68)... ale czemu akurat musisz miec ten glosnik a nie inny? mozesz przeciez chyba znalezc "zamiennika"...

A co do gieldy to pamietajcie ze jakby na to nie patrzec to gielda jest mniejszym pewniakiem niz sklep... i jak sie ktos nie zna na glosnikach na tyle zeby po obejrzeniu go z zewnatrz powiedziec czy byl np. naprawiany czy cos w tym stylu to mysle ze lepiej w sklepie kupic... i tak sie sklada ze ostatnio bylem tez w katowicach a pozniej w milowicach i powiem szczerze ze spodziewalem sie wiekszej roznicy cen... w milowicach nie bylo az tak duzo taniej bo po prostu taniej to chyba juz nie mozna tego sprzedac :) bo to trzeba by za darmo juz oddawac ;)
  • #15 447982
    DAREK4444
    Poziom 19  
    CW1202B, ideał do bass-reflexu, porównajcie parametry. Jeden z lepszych głośników alpharda
  • #16 451185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 451807
    serferek
    Poziom 11  
    Osobiscie dziele moc wszystkiego przez 2 a niekiedy przez 3... i w wypadku wzmacniaczy patrze tez na moc trafo... jak widze ze wzmacniacz ma miec mocy np. 100 W a trafo jest 50 W to ja dziekuje :P A pozatym jak chce kupic wzmacniacz to robie sobie rundke po lombardach i komisach bo tam mozna kupic naprawde boski sprzet prawie za darmo :) Polecam!!
  • #18 451845
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    ja sie zastanawiam co moglbym wsadzic do pudel po tonsilu, zeby nie bylo drogie i gralo tak sobie, nie musi byc bardzo nisko, glosniki byly 16cm i pudla o pojemnosci 8litrow, zastanawiam sie nad alphardem i STX'em, co byscie polecali:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19132332 SW-607
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19087960 LW-65
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19379947 gdn16/60
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19331439 EW-65
    czy moze cos jeszcze innego, chodzi mi raczej o obudowe zamknieta
    i jakie wysokotonowe do tego kupic, ogrinalnie byly GDW9/15
    i co byscie ogolnie bardziej polecali, alpharda czy stx'a?
    pozdro
  • #19 451872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 451880
    zyraf
    Poziom 26  
    no mi chodzi nie o jakies super niskotonowe, z 8litrow chyba nie wyciagne:D
    glosniki sa wlasnie od amatora stereo
    to by mi raczej sluzylo jako nieduze cos do odsluchu, raczej napewno bedzie schodzilo nizej niz takie badziewie co mam teraz, zreszta nawet ALDA grala lepiej niz to zanim sie spalila:D
  • #21 451905
    serferek
    Poziom 11  
    Ja do obudow po Tonsila (dokladniej byly to Mildtony 70 W ale z Tonsilami w srodku) wsadzilem Alphard EW 100 i slychac wiecej basu... duzo wiecej... Teraz musze skrecac niskie tony na wzmacholku bo sie pluje rodzinka ze dudni w calym mieszkaniu :P a co do wysokich i srednich to wsadzone mam dalej Tonsile... z tymze srednie to wymienilem sobie zawieszenie na silikonowe... poprzednie po ostatniej dysce w szkole sie porwalo :P
  • #22 451915
    zyraf
    Poziom 26  
    no tak, ale czy to jest taki bas jak powinien byc czy moze cos co naprawde dudni,
    wlasciwie to chodzi mi o to ktory glosnik mi najlepiej zagra w okolo 8litrowej obudowie
  • REKLAMA
  • #23 452323
    Talib
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja mam sw607 i graja calkiem ładnie..jak dla mnie..mam obudowe 20L mocno wytłumioną zamknietą...i potrafia nawet nisko zejsc...a w 8L to mysle ze bedzie całkiem niezle...tylko jest jedno ale do tych głosników mają gumową nakładke przeciwpyłową :(....
  • #24 452812
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    Zapraszam na moją stronę - www.mdcs.prv.pl
    Można tam zobaczyć konstrukcje i testy odsłuchowe subwooferów na alphardach...
  • #25 452971
    serferek
    Poziom 11  
    zyraf: powiem tak... troche moze rzeczywiscie dudni... ale to dudni mi w mieszkaniu... jak skrece basy o polowe to jest ok... a na imprezie jakiejs to mi nie bedzie dudnilo tylko pieknie basowalo... mialem tak juz 2 razy z glosnikami ze w zamknietym pomieszczeniu dudnily straszliwie... wrecz zagluszaly srednie i wysokie tony... natomiast gdy postawilem glosniki na korytarzu w szkole o wymiarach 70m x 45m x 2 m to gralo pieknie... slychac bylo na caluskim korytarzu a nawet poza szkola :P
  • #26 453835
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ja sam mam te ZG15C11 i jutro jade po DW65K do nich.Nadaja sie idealnie !
  • #27 454191
    zyraf
    Poziom 26  
    na moich mam oznaczenia ZG-15C wiec chyba to samo
    jesli pasuje to sobie w przyszlosci (jak bedzie za co:D) kupie
    jeszcze sie zapytam jakie wysokotonowe do tego beda pasowac? i czy wystarczy ze beda przez kondensatorek?
  • #28 455211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 456101
    zyraf
    Poziom 26  
    a co byscie powiedzieli o Tesli? bo moge kypic ARN5688 za 34zeta, jak to by gralo w takiej obudowie? jakie to wogole ma parametry?
    i jeszcze mysle nad subem z ARN6614 (albo 6618), w sklepie maja jeden za 42zl, wyprzedaz zrobili bo w takiej dziurze nikt tego nie kupuje:D
    i jeszcze wogole jak sie ma tesla do alpharda?
  • #30 456790
    serferek
    Poziom 11  
    Z tego co slyszalem to Tesla pod wzgledem parametrow przetwarzania itp itd. jest firma duzo lepsza od Alpharda tylko ze problemem pozostaje tutaj cena Tesli ktora zwykle jest duzo wyzsza...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania jakości dźwięku i reputacji głośników Alphard EW 100 oraz Tonsil. Użytkownicy zauważają, że Alphard oferuje dobre brzmienie w stosunku do ceny, choć parametry techniczne często są zawyżone, a jakość wykonania bywa różna. Alphard jest postrzegany jako solidna marka, choć niektórzy wskazują na problemy z niektórymi modelami (np. RW1800) oraz na ryzyko rozklejania się membran. Tonsil cechuje się lepszymi parametrami i bardziej naturalnym dźwiękiem, ale jest droższy. W dyskusji pojawiają się także inne marki, takie jak Tesla, STX, ARV, HandBox, Eminence, Boston, które są porównywane pod kątem jakości i ceny. Alphard Magnum to nowsza seria, uznawana za postęp jakościowy, choć krytykowana za kopiowanie konstrukcji Carvin Vega. Wiele opinii podkreśla, że wybór głośników powinien uwzględniać rodzaj obudowy, moc wzmacniacza oraz zastosowanie, a także że parametry katalogowe nie zawsze odpowiadają rzeczywistym osiągom. Wskazano sklepy i źródła zakupu głośników Alphard, m.in. Voltronik w Katowicach oraz aukcje Allegro. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące montażu, wymiany zawieszeń i dopasowania wysokotonowych do niskotonowych. Ogólnie Alphard jest uznawany za markę oferującą ekonomiczne rozwiązania z akceptowalną jakością, podczas gdy Tonsil i Tesla są postrzegane jako lepsze jakościowo, ale droższe alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA