logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć potencjometry i optotriak MOC3041 w układzie stroboskopu?

mc_majcher 17 Paź 2006 23:25 1532 7
REKLAMA
  • #1 3127609
    mc_majcher
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    witam zrobiłem układ http://kuba_jb.w.interia.pl/strob-muza.gif
    i zrobiłem wszystko tak jak na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic253930.html
    oraz na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic428080.html
    i tak mi nie działa dlatego mam pare pytan które pomogąmi go odpalic
    1. czy potencjomerty p4 i p2 sa w tym układzie podłaczone w dwóch czy trzech miejscach ?
    2. mam ototriaka moc 3041 i ma on 6 nózek ale na schemacie nie ma ich opisanych dlatego prosilbym o pokazanie gdzie jest podłaczona nózka nr 1 gdzie nr 2 gdzie nr 3 itd.
    3. czy rezystor R8 ma wartość 100k omów czy 100 omów?
    układ ten podłaczyłem do stroboskopu tak jak na schemacie w załaczniku pytanie czy jest to prawidłowe podłaczenie ? prosze o pomoc :cry:
    Załączniki:
    • Jak podłączyć potencjometry i optotriak MOC3041 w układzie stroboskopu? moje[1].JPG (257.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3129468
    grzespower
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    1.Potencjometry są podłączone tak, że wyprowadzenie suwaka - czyli to środkowe zwarte jest z jednym z wyprowadzeń warstwy rezystancyjnej (czyli srodkowe wyprowadzenie zwarte jest z jednymz bocznych - obojętne z którym).
    2.Ten triak (MOC3041) sie nei nadaje bo ma detekcje przejścia przez zero( http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/5039/MOTOROLA/MOC3041.html )
    3.R8 ma 100 omów
    Co do schematu z załącznika....
    Wywalić P1 (potencjometr ze stroboskopu) - zastąpić go zwarciem. C3 w stroboskopie dać na 400V. C1 i C2 w stroboskopie powinny być równe (np oba po 33uF), i być na conajmniej 350V - najlepiej na 400V. Dwa palniki w takim układzie raczej nie bedą działać - wywalić jeden i podłaczyc drugi normalnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3130724
    mc_majcher
    Poziom 11  
    ok ale optotraiak mam zastosować moc 2030 i wszystko połaczyć tak jak na schemacie poniżej w załaczniku jesli tak to dobrze a jesli nie to proszę o porawki :|
    Załączniki:
    • Dok1.doc (103.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3133917
    mc_majcher
    Poziom 11  
    w wyzej wymienionym załaczniku zastosowałem ototriaka moc 3020 i układ dalej ni steruje stroboskopem prosze o pomoc bo juz sie męcze ztym układem od tygodnia i zadnych rezultatów nie osiągnołem jak do tej pory więc jeszcze raz prosze o pomoc jak go uruchomic ze stobo j23
  • REKLAMA
  • #5 3137384
    mc_majcher
    Poziom 11  
    cały układ zmontowałem na pcb takiej jak w załaczniku a układ i tak mi nie działa nawet nie wiem jak go sprawdzić czy działa jesłi ktoś zrobił ten układ to prosze o info co z moim jest nie tak. jako wzm operac uzyłem uly 7141 oraz ne 555 i optriotraka moc 3020 reszta tak jak na schemacie ideowym układu prosze o pomoc :cry:
    Załączniki:
    • Jak podłączyć potencjometry i optotriak MOC3041 w układzie stroboskopu? płytka + elementy.JPG (28.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3137397
    mc_majcher
    Poziom 11  
    sorry to jest poprawna pcb
    Załączniki:
    • Jak podłączyć potencjometry i optotriak MOC3041 w układzie stroboskopu? płytka + elementy.JPG (29.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3159301
    grzespower
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Sprawdź najpierw czy stroboskop działa - po zwarciu nóżek 4 i 6 optotriaka powinien błysnąć. Jak działa to sprawdź układ sterowania - potencjometr P4 ustaw tak, żeby miał 100K ( to będzie jedno ze skrajnych położeń), P1 "do góry" - tak aby zwarte były kondensatory C2 i C3. P2 powiedzmy na środku (można regulowac już w trakcie prób). Do wyjścia NE555 (4) podłacz przez rezystor 220Ω diodę LED ( np czerwoną) odłącz optotriak i zobacz czy ta dioda błyska (lub choćby raz błyśnie) - będzie wiadomo czy układ coś generuje. Podczas testów ten mikrofon musi być raczej bisko źródła dzwięku ( można w niego pukać palcem).
  • #8 3165880
    mc_majcher
    Poziom 11  
    zrobiłem tak podłaczyłem układ pod stroboskop i błysnął w momencie załaczenia zasilania ale bez zwarcia nózek optotriaka czyli 4 i 6 po zwarciu zadnego błysku natomiast w układzie podłaczyłem ta diode pod nózke nr 4 ne555 i paliła sie ciagłym swiatłem potem podłaczyłem pod nózke nr 3 ne555 i to samo paliła sie ciagłym swiatłem wiec co to oznacza ze układ mam zle zmontowany ? zmontowałem go tak jak na rusunku wyzej czyzbym mial gdzies bład prosze o odp co jest nie tak

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem układu stroboskopu z wykorzystaniem potencjometrów i optotriaka MOC3041. Potencjometry P4 i P2 powinny być podłączone tak, że suwak (środkowe wyprowadzenie) jest zwarte z jednym z bocznych wyprowadzeń warstwy rezystancyjnej. Optotriak MOC3041 nie jest zalecany, ponieważ posiada detekcję przejścia przez zero, co utrudnia sterowanie w tym układzie. Zalecane jest użycie optotriaka MOC2030 lub MOC3020. Rezystor R8 powinien mieć wartość 100 omów. W układzie stroboskopu kondensatory C1 i C2 powinny mieć równe pojemności (np. 33 µF) i być na napięcie co najmniej 350 V, najlepiej 400 V. W przypadku dwóch palników należy usunąć jeden, aby układ działał poprawnie. Testowanie układu powinno rozpocząć się od sprawdzenia działania stroboskopu poprzez zwarcie nóżek 4 i 6 optotriaka, co powinno wywołać błysk. Następnie należy zweryfikować działanie układu sterowania, ustawiając potencjometry w określonych pozycjach i sprawdzając sygnał wyjściowy NE555 za pomocą diody LED. Problemy z ciągłym świeceniem diody LED podłączonej do nóżek NE555 wskazują na błędy w montażu lub połączeniach. Układ wykorzystuje wzmacniacz operacyjny ULY7141 oraz układ NE555. Wskazówki dotyczące poprawnego montażu i testowania są kluczowe do uruchomienia stroboskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA