logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmaciacz 5 W. Czy mógłby ktoś zamieścić schemat?

kriss 88 18 Paź 2006 18:00 1515 9
REKLAMA
  • #1 3129401
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich

Chciałem zrobić wzmacniacz na kostce TDA o mocy okolo 2x5W
    Mam w zwiazku z tym 2 prozby mianowice czy moglby ktos zucic najprostszym schematem i modelem TDA takiej mocy ? Zalezy mi na zasilaniu 12V
    A druga to czy moge go zasilic z wzmacniacza w komputerze, bardzo mi na tym zalezy bo wzmacniacz ten ma byc w obudowie po CD-ROMie

Ps. wiem ze moze to byc dla was smieszne ale pierwszy raz tworze cos odd poczatku do konca

Z góry dzieki za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 3129424
    Miechonet
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Zasilić możesz ale z zasilacza tam masz 12 i 5V.
    Ja bym polecał TDA2052 ale on ma moc około 30W x1. to Musiał byś zrobić 2 takie układziki.
  • REKLAMA
  • #3 3129446
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam jak chcesz to zasilić +12V to proponuje ci tda 1554 co prawda ma 2*22W na 4Ω ale jak podłączysz pod 8 to będziesz miał ok2*12W schemat możesz ściągnąć z: http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/D/A/1/TDA1554.shtml tam jest plik datashet i tam masz całą note katalogową schemat jest bardzo prosty dosłownie 3 kondensatory dlatego ci go polecam co do zasilania dokładnie niewiem ale wydaje mi sie że trzeba połączyć wzmacniacz przez filtr składający sie z dławika włączonego w szereg z wzmacniaczem i tutaj nie jestem pewien więc prosze o opinię bardziej doświadczonych kolegów
  • #4 3129499
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ok

Wielkie dzieki, zdecudowałem sie na TDA2005 bo jest stosunkowo maly i zasilany 12V. Tylko zastanawiam się czy na zasilaniu dac jakis kondensator filtrujacy bo boje sie trzoche zaklucen z komputera co o tym sądzicie ??

Pozdro 4All
  • REKLAMA
  • #5 3157151
    kriss 88
    Poziom 16  
    I wreszcie poskladalem, ale niestety mam maly problem :
    Bardzo slychac zaklocenia z kompa zastanawiam sie czy nie dac jakiegos kondzia filtrujacego ale wydaje mi sie ze to nic nie pomoze ogolnie kable sa daleko od siebie prowadzone i oczywiscie WE jest ekranowane macie jakis pomysl ??
  • #6 3157254
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Jeśli zasilasz wzmacniacz z komputera i jednocześnie sygnał wejściowy też z PC, to masz problem. Musisz zrobić wejście różnicowe do wzmacniacza, przez co rozdzielisz masy zasilające od sygnałowych.
  • #7 3157290
    kriss 88
    Poziom 16  
    O to wizdze ze to wiekszy problem sprobuje jeszcze z innego zrodla dzwieku jesli pomoze to bede musial chyba trafo wlozycdo srodka :(
  • #8 3157300
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Albo na wzmacniaczu operacyjnym zrobić wejście różnicowe. Być może zmieniając trochę schemat wzmacniacza też się da. Podłącz elementy z wzmacniacza które są na wejściu odwracającym nie do masy tylko bezpośrednio do ekranu sygnału wejściowego, który będzie połączony z masą dopiero w gniazdku komputerowym.
  • REKLAMA
  • #9 3158089
    kriss 88
    Poziom 16  
    Witam

No niestety chyba lepszym rozwiazaniem bedzie trafo poniewaz napeno bedzie dla mnie o wiele latwiej a po drugie kiedy podlaczam molex'a to restartuje mi kompa
    Postawie jednak na trafo

Dzieki za podpowiedzi
  • #10 3159566
    kriss 88
    Poziom 16  
    Podlaczylem teraz mase zasilania bezposrednio z ekranem sygnalu wejsciowego i buczenie jest minimalne i spowodowane zapewne niefiltrowanym zasilaniem z prostownika do ladowania aku
    Jutro skladdam zasilacz tylko poszukam trafa kupie kondzie i mostek

Ps. Mozna jeszcze jakos filtrowac WE sygnalu ?

Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio o mocy około 2x5W zasilanego napięciem 12V, montowanego w obudowie po napędzie CD-ROM. Proponowano różne układy scalone TDA, m.in. TDA2052 (około 30W na kanał, wymaga dwóch układów dla 2x5W), TDA1554 (2x22W na 4Ω, przy 8Ω około 2x12W) oraz ostatecznie wybrano TDA2005 ze względu na kompaktowe rozmiary i zasilanie 12V. Pojawiły się problemy z zakłóceniami pochodzącymi z komputera, szczególnie gdy wzmacniacz i sygnał wejściowy były zasilane z tego samego źródła. Sugerowano zastosowanie kondensatorów filtrujących na zasilaniu, wejścia różnicowego lub filtrów z dławikiem. Ostatecznie rekomendowano zastosowanie transformatora separującego zasilanie, aby wyeliminować zakłócenia i problemy z restartem komputera przy zasilaniu z molexa. Wzmacniacz zasilany bezpośrednio z masy połączonej z ekranem sygnału wejściowego wykazywał minimalne buczenie, które prawdopodobnie wynikało z niefiltrowanego zasilania prostownika. Poruszono także możliwość dalszego filtrowania sygnału wejściowego dla poprawy jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA