logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A7V8X-X i ATHLON 2000 XP - BIOS ostrzega o zbyt wysokich ustawieniach CPU

tereferator 16 Cze 2006 16:13 1689 7
REKLAMA
  • #1 2734268
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam .
    Posiadam taki zestaw płyta ASUS A7V8X-X , procesor ATHLON 2000 axda2000du/t3c , ram DDR 256 PC2700 DIMM . Pracowało to wszystko ponioć razem ok . Probowalem odpalić i nic - podmienilem zasilacz na nowy (wczesniej był codegen 300W) , na nowym zasilaczu COLORSIT 350W płyta odpala , jednak za każdym razem odrazu wchodzi do biosu na zakladke ustawień procesora i na czerwono pisze ze sa za wysokie ustawienia - ustawienia mam poprawne - 1667 / 133 /1.6 v /12x5 . Probowałem roznych ustawień - resetowalem biosa , wgrywalem nowego A7V8XX13.AWD . Dalej to samo , po zapamietaniu ustawien i wyjsciu z biosa komputer nie startuje ..tylko ciche pik ...pik ...pik. Gdy ustawiłem manualnie kilka razy mniesze taktowanie i mnoznik - jak na ten procesor komputer odpalił - ale nie bylo to regułą - raz odpalał a raz nie . Już niemam pomysłu , kondensatory wyglądaja ładnie , żadnych upaleń na płycie .
  • REKLAMA
  • #2 2734300
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    tylko ciche pik ...pik ...pik

Prosze dokladnie okreslic ile oraz jakie (dlugie/krotkie) sa te sygnaly?
    Sprawdz tez czy procesor sie nie przegrzewa.
    Czy sprawdzales procesor na innej plycie glownej? Ewentualnie proponuje sprawdzic inny procesor na tej plycie glownej.
  • REKLAMA
  • #3 2734330
    tereferator
    Poziom 15  
    Takie same krotke , procesor sie nie przegrzewa . W biosie jest normalna temperatura 40 stopni , nie mam mozliwosci przetestowac , ani płyty ani procesora ..ale procesor byl ponoc sprawdzany na innej płycie i chodził OK . Radiator przeczyscilem bo byl zabrudzony dosc mocno .
  • REKLAMA
  • #4 2734343
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Jaki bios?Award,Phoenix,Ami?

Ile tych sygnalow?Krotkie,dlugie?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2734350
    tereferator
    Poziom 15  
    Award BIOS sygnał jest naprzemian cały czas krotkie na przemian .
  • #6 2734355
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Poczytaj o obu tych "wyrobach zasilaczopodobnych"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic425864.html
    wstaw porządny ZASILACZ a dopiero wtedy dalej porozmawiamy :)
  • #7 2734414
    tereferator
    Poziom 15  
    Niemam innego zasilacza , wiem ze są tandetne - ale w tej chwili jest podłaczony nówka zasilacz (pierwsze jego podłaczenie) ! , moze jest lipny ale nowy :) . Przysłuchalem sie tym dzwiekom , wydaje mi sie ze sa bardziej dluzsze niz krotkie w jednym tonie ..i caly czas .
  • #8 3053745
    tereferator
    Poziom 15  
    Zmienilem na inną płyte glowną wszystko chodzi - poroblem byl w plycie glownej -ale co konkretnie nie wiem :) i juz sie nie dowiem ..dzieki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz zestawu ASUS A7V8X-X z procesorem Athlon 2000 XP i pamięcią DDR 256 PC2700 napotkał problem z BIOS-em, który ostrzegał o zbyt wysokich ustawieniach CPU mimo poprawnych parametrów taktowania (1667 MHz, FSB 133 MHz, napięcie 1.6 V, mnożnik 12x5). Po wymianie zasilacza na nowy Colorsit 350W płyta uruchamiała się, lecz BIOS wchodził automatycznie do ustawień procesora i po zapisaniu ustawień komputer nie startował, sygnalizując ciche, powtarzające się sygnały dźwiękowe (piknięcia). Próby resetowania BIOS-u, aktualizacji do wersji A7V8XX13.AWD oraz manualnego obniżania taktowania i mnożnika nie przyniosły stabilności. Temperatura procesora była prawidłowa (~40°C), kondensatory na płycie wyglądały na nienaruszone, a radiator oczyszczony. Sygnalizacja dźwiękowa była naprzemiennie krótka lub dłuższa, co sugerowało problem sprzętowy. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana płyty głównej, wskazując na uszkodzenie płyty ASUS A7V8X-X jako przyczynę niestabilności i błędnych ostrzeżeń BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA