logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować dwukanałowy mixer stereo z kanałem mono na mikrofon?

...:::Artur:::... 19 Paź 2006 17:21 1452 7
REKLAMA
  • #1 3132642
    ...:::Artur:::...
    Poziom 11  
    Witam! Chciałbym zrobić dwukanałowy mixer stereo + dodatkowy kanał mono na mikrofon. Miałby on działać na takiej zasadzie(zdjęcie na końcu)
    Czy do regulacji LOW, MID, HIGH mógłbym wykorzystać taki o to układ:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic211620.html#1037998 ?
    Tylko żeby uzyskać stereo to potrzebuje zrobić dwa takie układy na kanał, czy tak? A czy do mikrofonu mógłbym wykorzystać taki sam układ, tylko, po prostu mono?
    Nie wiem także jakich wartości dobrać potencjometry (do MASTER, WSTĘPNEGO WZMOCNIENIA -GAIN, KOŃCOWEGO WZMOCNIENIA i Crossfadera). Bo Crossfader to chyba nic innego, jak połączenie dwóch potencjometrów, kiedy jeden się podgłasza, to drugi przycisza. Jeżeli się mylę to proszę ,mnie poprawić.
    Mam zamiar umieścić w nim jeszcze wzmacniacz słuchawkowy i inne dodatki, ale z tym to sobie już poradzę, proszę o pomoc w tym, o czym pisałem powyżej. Pozdrawiam i czekam na czyjąś pomoc.
    Załączniki:
    • Jak zbudować dwukanałowy mixer stereo z kanałem mono na mikrofon? mixer.JPG (29.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3133284
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Jak najbardziej możesz zastosować wymieniony układ.

Wydaje mi się, żę "potencjometr wzmacnienia" nie jest Ci potrzebny, bo dokładnie to samo zrobisz Gain'em.

Jeśli chcesz zrobić Crossfader, to do dwóch skrajnych nóżek doprowadzasz dwa miksowane kanały, a na środkowej nóżce masz wyjście.

pozdrawiam
    /Michał
  • REKLAMA
  • #3 3134256
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Tam masz gotowy schemat, przystosuj sobie do swoich potrzeb
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic85519.html

Cytat:
    Wydaje mi się, żę "potencjometr wzmacnienia" nie jest Ci potrzebny, bo dokładnie to samo zrobisz Gain'em.

A potencjomer WZMOCNIENIA i potencjometr TŁUMIKA to nie jest to samo
  • REKLAMA
  • #4 3135106
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Tak, nie jest to samo, ale wydaje mi się, żę to nie jest zbyt potrzebne.
    Najpierw Gain, potem Tłumik, a apotem jeszcze Master?
    No tak, jęsli mamy kontrolki pokazujące poziom sygnału za każdą gałką, to to ma duży sens..
  • #5 3135584
    Poziom 11  
    Dzieki za podpowiedzi, chce zastosować gain, bo słyszałem że służy to do tego, że ustawia sie na początku imprezy( i później tym sie nie reguluje) po to aby była ta sama głośność z obydwu sygnałów( jeżeli się nie zgadzają), jednak nie jest to koneczne i jeszce nie weim czy będe to stosował. Powiedzcie mi jeszce jakich wartości użyć potencjomerów.
    DO bucowski: czyli do crossfadera wystarczy użyc jeden potencjometr stereo? Jeżeli się mylę to wytłumacz mi jak go zrobić.
  • REKLAMA
  • #6 3136083
    oj
    Poziom 42  
    Gain jest potrzebny a służy do wstępnego wyrównania poziomów dwóch różnych źródeł przed korekcją i tłumkiem, np. gramofon i CD.

Tłumiki mikserach dyskotekowych podczas miksowania (w zależności o stylu miksowania/gatunku muzyki) są przeważnie zawsze otwierane na maksimum z uwagi na sposób miksowania.

Poza tym tłumiki są przeważnie dość krótkie, mniej precyzyjne niż w typowych stołach audio, co w przypadku różnych źródeł (różnych maksymalnych poziomach sygnału na wyjściu gramofon/CD) może doprowadzić do raptownych zmian głośności - po to m.in stosuje się wstępne wzmocnienie GAIN.

Master też jest potrzebny
  • #7 3155534
    Poziom 11  
    Nadal nie wiem jakich wartości zastosować potencjometry i jak z tym cossfaderem. Chciałbym już zabrać sią za zrobienie mixera, ale potrzebuje koniecznie tych informacji.
  • #8 3155876
    oj
    Poziom 42  
    Zobacz schemat z linku wyżej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy dwukanałowego miksera stereo z dodatkowym kanałem mono na mikrofon, z regulacją tonów LOW, MID, HIGH oraz elementami takimi jak gain, tłumik, master i crossfader. Potwierdzono możliwość zastosowania wskazanego układu korekcji tonów z linku elektroda.pl, przy czym do uzyskania stereo należy zastosować dwa takie układy na kanał. Dla kanału mikrofonowego można użyć podobnego układu w wersji mono. Gain służy do wstępnego wyrównania poziomów sygnału z różnych źródeł przed korekcją i tłumikiem, co jest istotne np. przy miksowaniu sygnałów z gramofonu i CD. Tłumiki w mikserach dyskotekowych są zwykle ustawione na maksimum, a master jest potrzebny do końcowej regulacji głośności. Crossfader można wykonać jako potencjometr stereo, gdzie dwa skrajne wyprowadzenia podłączone są do dwóch kanałów, a środkowe wyjście daje sygnał zmiksowany, umożliwiając płynne przejście między nimi. Wartości potencjometrów nie zostały jednoznacznie określone, jednak zaleca się zapoznanie ze schematami dostępnymi na elektroda.pl, które zawierają przykładowe wartości i rozwiązania. Wzmacniacz słuchawkowy i inne dodatki można dołożyć niezależnie po ustaleniu podstawowych elementów miksera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA