logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat miksera audio 2-kanałowego z crossfaderem – dobór potencjometrów i elementów

przemek16 11 Lut 2006 21:29 8417 25
REKLAMA
  • #1 2290999
    przemek16
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam potrzebuję schematu prostego miksera. Wystarczą mi 2 kanały i crossfader. Z odsłuchem coś wymyślę. Mam 2 potencjometry 50k i jeden 20k. Powiedzcie mi czy da się je wykorzystać, a jeśli nie to napiszcie jakie powinienem kupić. Nie wiem też jakie zastosować rezystory i kondensatory. Wystarczy mi odręczny schemat ideowy. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2292771
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Ma być stereo czy mono?
    Potencjometry może da się wykorzystać. Do wersji stereo potrzeba podwójnych. Jak ma być rozwiązany podsłuch?
    Jak odpowiesz na te pytania postaram się coś zaproponować.
  • #4 2292868
    przemek16
    Poziom 15  
    Ma być wersja mono. A podsłuch chciałem zrobić na wejściu za pomocą przełącznika.
  • Pomocny post
    #5 2296983
    MarcinG
    Poziom 30  
    Coś takiego stworzyłem, powinno być czytelne. Jak nie to pytaj.
    Załączniki:
    • Schemat miksera audio 2-kanałowego z crossfaderem – dobór potencjometrów i elementów IMG_1204.JPG (50.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2331419
    przemek16
    Poziom 15  
    A te wzmacniacze operacyjne IC1A B i C to jest jeden układ czy trzy? Bo w nocie katalogowej jest napisane że są 4 wejścia non-inverting i 4 inverting. Jeśli możesz to napisz do których to podłączyć.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2332046
    MarcinG
    Poziom 30  
    Link z postu kolegi rafels powinien rozwiać Twoje wątpliwości. W sumie to jest obojętne na jakim układzie się to zrobi, można dać 3 pojedyncze wzmacniacze operacyjne (TL071), dwa podwójne (TL072, NE5532) można też zrobić tak jak to narysowałem. Jeśli jeszcze nic nie kupiłeś to przemyśl jak będzie Ci wygodniej. Można też pominąć ten od słuchawek i sygnał dać bezpośrednio na wzmacniacz słuchawkowy, wystarczy wtedy jeden podwójny wzmacniacz operacyjny.
  • #9 2343725
    przemek16
    Poziom 15  
    Witam, narysowałem sobie już schemat montażowy, ale chciałbym prosić aby sprawdził go ktoś bardziej doświadczony niż ja. W załączniku znajduje sie schemat płytki drukowanej, rozmieszczenie i spis elementów, oraz schemat ideowy kolegi MarcinaG. Rozumiem że masę mam połączyć z obudowami potencjometrów. Jeżeli źle myślę to niech mi ktoś to wytłumaczy.
    A i skoro ten wzmacniacz operacyjny ma 4 wejścia to może ktoś jeszcze narysować mi schemat ideowy kanału mikrofonowego.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • prostymix.zip (54.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2344026
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Twój projekt wydaje się być w porządku. Jedno czego mi brakuje na płytce, to wejścia dla punktu 0V (masa) zasilacza i jego połączenia z masą sygnałową. Bez tego układ nie zadziała.
    Pamiętaj, że do zasilania tego układu potrzebujesz zasilacz symetryczny 2 x 12V, najlepiej stabilizowany. Najwygodniej użyć do tego dwa stabilizatory 7812 i 7912. Załączam schemat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=151371
  • Pomocny post
    #12 2349418
    MarcinG
    Poziom 30  
    Te wzmacniacze powinny być w każdym sklepie elektronicznym. Nie muszą być takie jak napisałem jest pewna dowolność w wyborze i nie powinno być problemu z zakupem. Jeśli nie masz w okolicy sklepu elektronicznego to zostaje internet.
  • #13 2379510
    DJ Davi
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    A jakie mogę dać inne? Czy tylko te co są wyżej wymienione??

W którym miejscu na schemacie montażowym jest miejsce na podłączenie z punktu 0V z zasilacem?

ten transformato do tego miksera musi mieć wyjścia +12V , -12, i masę. Czy niekoniecznie?

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem TRZY posty. [hefid]
  • #14 2379988
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Czytaj uważniej poprzednie posty, tam są już odpowiedzi na Twoje pytania.
    Do tego miksera potrzebujesz tzw. zasilacz symetryczny. Czyli taki który będzie miał 2 * 12V, to znaczy trzy wyjścia: +12V, masę (0V) i -12V.
    Najlepiej wykonać taki zasilacz według schematu, który dodaje w załączniku.
    Do budowy tego zasilacza potrzebny jest transformator o napięciach 230V na wejściu i 2x12V na wyjściu. Może być niewielkiej mocy 1-2W.
    Masę zasilacza łączysz z masą sygnałową (na płytce oznaczona jako minus wszystkich wejść i wyjść audio).
    Załączniki:
    • Schemat miksera audio 2-kanałowego z crossfaderem – dobór potencjometrów i elementów sym.jpg (19.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 2405581
    MarcinG
    Poziom 30  
    Po pierwsze którym potencjometrem?
    Po drugie co podłączyłeś jako źródło sygnału?
    Masz albo za duży sygnał na wejściu albo za duże wzmocnienie, rezystory w sprzężeniu zwrotnym są dobre?(47k i 10k).
    Można na wejściu układu zrobić dzielniki napięcia.
  • #17 2434407
    patry11
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ja też próbuje zrobić mikser.
    Ma być on w stereo 2 kanały z crossem + kanał na mikrofon oraz odsłuch kanałów.
  • #18 2453016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2455215
    MarcinG
    Poziom 30  
    :arrow: patry11 musisz zastosować podwójne potencjometry i zrobić dwa takie układy (po jednym dla kanału L i P). Mikrofon przez przedwzmacniacz, za nim regulacja poziomu i to przez rezystor (47k) do wejścia odwracającego IC1A.

:arrow: janik89 musisz znaleźć sumator i przerobić go do postaci podobnej do schematu wyżej.
  • #20 2950989
    przemek16
    Poziom 15  
    Witam poskładałem wkońcu ten mikser. Wcześniej jakoś nie maiałem czasu i ochoty sie do tego zabrać. No i po złożeniu natrafiłem na problem. Po przesunięciu crossa na maksa w jedną stronę (przy zerowych wartościach potencjometrów głośńości od poszczególnych kanałów, słychać drugi kanał w głośnikach. Dopiero kiedy zmniejszę głośność jednego kanału do zera to nie słychać go w drugim kanale.

Jak to naprawić?

Z góry dzieki za pomoc.
  • #21 2954145
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Wartrość potencjometru "crossfader" jest za duża, powinna być w okolicach 10-22k.

Poza tym jakość potencjometru "crossfader" w tym miejscu ma znaczenie; ślizgacz musi dochodzić do końca ścieżki oporowej
  • #22 2960656
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Witam, a ja pytanie z innej beczki. Ten mixer chciałbym bez crossfader'a, ale za to z włącznikami do kanałów. I sygnalizacją LED najlepiej. Da się to zrobić?
  • #23 2960813
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    syriuszblack napisał:
    ... ale za to z włącznikami do kanałów. I sygnalizacją LED najlepiej

Czyli jak to ma działać?;

Otwarty kanał 1, Otwarty kanal 2
    - wciskasz MUTE 1; kanał 1 wyciszony, kanał 2 otwarty dalej;
    - wciskasz MUTE 2; kanał 2 wyciszony, kanał 1 otwarty dalej;
    - wciskasz MUTE 1 i 2; kanał 1 i 2 wyciszone
  • #24 2960835
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Mniej więcej. Domyślnie po włączeniu zasilania kanały są wyłączone, zgaszony LED. Po wciśnięciu "On" kanału 1 przekaźnik(?) załączy kanał 1 izapali LED, kanał 2 zostaje dalej wyłączony. Po wciśnięciu "On" kanału 2 załączy się kanał 2 i zapali LED. Po ponownym wciśnięciu "On" kanału 1 zostanie on wyłączony i zgaśnie LED analogicznie kanał 2. Przyciski będą podświetlone.

Tak się zastanawiałem czy nie lepiej zrobić tak jak w mixerach Behringer i podobnych, przycisk MIX który jest w rzeczywistości przełącznikiem i odcina po prostu sygnał wejściowy. Ale nie ma wtedy sygnalizacji załączenia kanału.

Może to zrobić się da na tranzystorach? Przekaźniki "trzaskają" i mogą powodować nieprzyjemne zakłócenia....
  • #25 4419203
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Witam,
    chciałbym trochę odświeżyć temat. Mam kilka pytań, bo mam zamiar zmontować układ MarcinaG.

1. Jak dodać funkcję gain? Czy jest ona tu potrzebna?
    2. Czy w tym mikserze na wyjściu będą jakieś szumy, chodzi mi o to czy będą one bardzo duże czy minimalne?
    3. Zamiast potencjometrów 47K, mogę użyć 50K??
    4. W jednym poście napisano że rezystancja potencjometru crossfadera jest za duża. Powinna być ona 100k czy zmniejszyć ją?

Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam Maciek4141
  • #26 4419415
    przemek16
    Poziom 15  
    Ja ten mikser złożyłem, ale z jakości nie byłem zadowolony. Aby mikser był dobrej jakości, muszą być zastosowane dobre potencjometry, a to wiąże się z dosyć dużym kosztem. Wadą tego mixera jest to, że nie posiada EQ, a dorobienie tego to kolejne potencjometry i kolejne koszty. Ja kupiłem mikser Numark DM950 za 50zł bez zasilacza. Zasilacz dorobiłem sam 9V AC i mikser śmiga jak szalony. Potencjometry są nie do zajechania, a i jakość dźwięku jest bardzo dobra. Polecam wyroby właśnie tej firmy.

Pozdrawiam Przemek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu prostego miksera audio 2-kanałowego z crossfaderem w wersji mono, z wykorzystaniem potencjometrów 50k i 20k. Omówiono dobór potencjometrów – do stereo potrzebne są podwójne, a do mono można wykorzystać pojedyncze. Zalecane wartości potencjometrów crossfadera to około 10-22k, gdyż zbyt duża rezystancja powoduje przenikanie sygnału między kanałami. Wzmacniacze operacyjne w układzie mogą być realizowane za pomocą układów TL074 (cztery wzmacniacze w jednym), TL071 (pojedynczy), TL072 lub NE5532 (podwójne). Zasilanie wymaga symetrycznego zasilacza 2x12V z masą 0V, najlepiej stabilizowanego (np. z użyciem stabilizatorów 7812 i 7912). Masa sygnałowa powinna być połączona z obudowami potencjometrów i masą zasilacza. Problemy z charczeniem przy większych ustawieniach głośności mogą wynikać z nadmiernego sygnału wejściowego lub zbyt dużego wzmocnienia, co można skorygować rezystorami w sprzężeniu zwrotnym lub dzielnikami napięcia na wejściu. W dyskusji pojawiły się także pytania o dodanie kanału mikrofonowego oraz funkcji gain, a także o możliwość zastąpienia crossfadera przełącznikami kanałów z sygnalizacją LED. Wskazano, że do dobrej jakości miksera potrzebne są wysokiej klasy potencjometry oraz ewentualne dodanie korektora (EQ) zwiększa koszty. Jako alternatywę polecono gotowy mikser Numark DM950, który oferuje dobrą jakość dźwięku i trwałe potencjometry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA