Przeprowadziłem sekcje lodówki typ Polar AS 284 A (ale typ pewnie ma niewielkie znaczenie).
Lodówka ma tylko jedną sprężarkę jak pisałem wcześniej zamrażalnik działa a chłodziarka nie.
Połączyłem na krótko termostat i włączył się agregat więc agregat jest sprawny. Rurka wchodząca do lodówki jest zimna więc freon czy co tam jest też chyba się nie ulotnił. Ale mimo ciągłej pracy agregatu temperatura w lodówce spadała dosyć powoli (chociaż może to subiektywne odczucie) . Lodówka ma coś co na schemacie jest oznaczone jako przewód grzejny znajduje się on chyba pod zamrażalnikiem, zasilany jest z transformatora napięciem 9V, rezystancja przewodu grzejnego wynosi około kilkunasto omów. Ktoś mi podpowiedział żebym sprawdził właśnie to coś i określił to jako grzałkę, ale przyznaje że nie wiem jakie ma zadanie ten przewód grzejny. Czy przyczyna usterki leży w termostacie ? czy ta grzałka pracuje poprawnie ? a może powód jest inny.
Agregat dosyć bardzo się grzeje i spadek temperatury jest około 1 stopień na 15 min ciągłej pracy agregatu.
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Tomek