logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Athlon 1700 XP+ i Soltek SL-75DRV2 wyłącza się po BIOS - co robić?

rgraczyk 14 Lip 2003 16:54 2954 18
REKLAMA
  • #1 288430
    rgraczyk
    Poziom 13  
    Czesc

Mam takie pytanko:

Co moze byc przyczyna tego ze moj komp raz na jakis czas (sredno raz na jeden, dwa tygodnie ) podczas bootowania wylacza sie po piknieciu biosa, ze wszystko OK?

Komp mam od 1,5 roku i bylo tak od samego poczatku.

Konfiguracja: Athlon 1700 XP+ (nie podkrecany), plyta Soltek SL-75DRV2.

Moze cos nie tak jest z zasilaczem?

Co o tym myslicie?
  • REKLAMA
  • #2 288634
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Standardowo na poczatku wymien bateryjke BIOSowa i w ustawienia BIOSu daj na Defalut!
  • REKLAMA
  • #3 288959
    rgraczyk
    Poziom 13  
    Hmmm, ustawienia sa na tyle defaultowe, zebym mogl kozystac ze wszystkich mozliwosci mojego sprzetu.
    Co do baterii, coz, czy gdyby byla spaprana to zaklocenie pojawialo by sie tak zadko (komp jest uruchamiany kilka razy dziennie => daje rzad kilkudziesieciu bootowan tygodniowo)?
  • #4 289010
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Sprawdź złącze zasilacza na płycie głównej, jeśli nie łączy mogą być właśnie takie objawy (komputer podczas startu pobiera więcej prądu).
  • #5 290167
    NimnuL
    Poziom 15  
    rgraczyk : "ustawienia sa na tyle defaultowe, zebym mogl kozystac ze wszystkich mozliwosci mojego sprzetu."

co to znaczy ? ja zebym korzystal ze wszystkich mozliwosci swojego kompa pozmianielam prawie wszystko w BIOSie ;>

A odnosnie Twojego problemu to moze zasilacz jest walnięty albo napięcie na procesorze nieco za małe .
  • #6 290180
    rgraczyk
    Poziom 13  
    :arrow: NimnuL

Faktycznie moze niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem. Chodzilo mi o takie ustawienia ktore oficjalnie mozna wyciagnac na mojej konfiguracji bez overclockowania czegokolwiek.

Tak swoja droga to zaczalem grzebac w kompie i jak na razie wszystko wskazuje na to ze zasilacz czasami przy starcie nie wyrabia sie.

Chba bede musial go zmienic.
  • #7 290226
    rgraczyk
    Poziom 13  
    Wziolem sie za zasialcz.

Ciekawa rzecza jest, ze podczac pracy kompa, na linii zasilajacej -5V jest -5.7V, a nawet momentami -5.9V. Tak chyba nie powinno byc?
  • #8 290285
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    -5V nie jest dobrze stabilizowane, ASUS zrezygnował z jego monitorowania w nowszych wersjach ASUS Probe, więc nie mogę Ci powiedzieć jakie jest u mnie ale z tego co pamiętam to też daleko mu było do -5V. Oficjalnie powinno być -5V +/-5% ale nie wiem czy to napięcie jest w ogóle do czegoś wykorzystywane.
  • REKLAMA
  • #9 290490
    ArekS
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    1.Napięcie -5V dziś no niczego nie służy.Dawniej były tym zasilane niektóre pamięci.
    2.Ja bym podejżewał raczej że kondensatory zasilania CPU (1000-1500uF) tracą swoją pojemność co w płytach ąsusa jest jednak zbyt częste.
  • #10 290545
    NimnuL
    Poziom 15  
    Podpiąłes iny zasilacz w końcu ? przy starcie komputer ciągnie bardzo dużo energii . .. możliwe, że nie wyrabia - proponuje podpięcie innego zasilacza . nawet o takiej samej mocy ale lepszej firmy - w ogole jaki masz zasilacz ? bo jak Codegen to mozna wstępnie uznac go za winowajce ... jak Enlight, Chieftec, Foxcon, Deer, QTec czy Hunt Key to mozna temat pominąc.
  • #11 290565
    spec
    Poziom 28  
    NimnuL napisał:
    Podpiąłes iny zasilacz w końcu ? przy starcie komputer ciągnie bardzo dużo energii . .. możliwe, że nie wyrabia - proponuje podpięcie innego zasilacza . nawet o takiej samej mocy ale lepszej firmy - w ogole jaki masz zasilacz ? bo jak Codegen to mozna wstępnie uznac go za winowajce ... jak Enlight, Chieftec, Foxcon, Deer, QTec czy Hunt Key to mozna temat pominąc.

A co wg Ciebie jest nie tak z Codegenami? Kiedys to byla wiodaca firma. Teraz tez maja calkiem niezle rzeczy, pod warunkiem ze jest to orginalny Codegen!
  • #12 290851
    NimnuL
    Poziom 15  
    heh ;>> z doswiadczenia wiem, ze obudowy Codegen są bardzo słabe - jedynie serrwerowe, drogie obudowy są całkiem przyzwoite . . . te tansze popularne za okolo 100-150zł są masakryczne - po prostu złom, podobnie jak oryginalne zasilacze Codegen. nie wiem jak bylo kiedys, ale sporo czytałem i sporo widziałęm Codegenów . . . często padają, powoduja niestabilnosc, powoduja zaklucenia dźwiekówek, kart TV, palą się paląc przy okazji inne podzespoly, podaja tragiczne napięcia szczegolnie przy ekstremlnym obciązeniu . . . cos chcesz wiedzieć więcej ? :)
    moze i kiedyś sytuacja była inna . aktualnie to te zasilacze mają więcej wspólnego z bateriami jak z zasilaczami impulsowymi .
  • #13 290885
    wro
    Poziom 12  
    Spróbuj też odkurzyć kompa , jak jest dużo kurzu to czasami płyta wariuje. U mnie tpo pomoglo.
  • REKLAMA
  • #14 290958
    spec
    Poziom 28  
    Nimnul => ja nie bylem pewien dlaczego tak mowisz, bo do dzis dnia mam orginalna obudowe Codegena z 386 z orginalnym zasilaczem i do dzisiaj pomimo w dawnych czasach dosyc extremalnego uzywania wszystko dziala jak nalezy! Napiecia sa super (do 2 miejsca po przecinku), a wykonanie obudowy.... dzisiaj takie kosztuja kilkaset zloty... szkoda tylko ze ta jest AT :(
    To co jest teraz sprzedawane pod nazwa Codegen robia jakies beznadziejne firmy na Taiwanie :( Obudowa jest z cienkiej blachy, dotego zle wykonczona - pociac sie mozna, zasilacze wrzucaja jakie popadnie (nie produkcji Codegena). Tu punkt dla Ciebie. To co teraz jest do kupienia ponizej 200zl to shit! (moze poza tymi co robia w Polsce, ale te to sie i tak zaczynaja od 170zl)
  • #15 290968
    rgraczyk
    Poziom 13  
    Co do zasilacza, do podepne jakis nowy.

PS :arrow: Nimnul: Faktycznie obudowa i zasilacz jest codegen'a.
  • #16 291201
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    :arrow: Spec
    Dokładnie, te Codegeny, który teraz są na rynku nieraz przyprawiają o pocięcie rąk :)))
    Do tego jeszcze te zasilacze, który moc 300W, należy liczyć chyba jako moc cieplną ;-))
  • #17 481431
    ArekS
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Zgadzam się z Darekkk`iem.
    Ostatnio Codegeny się pogorszyły, niedawno naprawiałem jednego z rozerwanym elektroplitem - był miesiąc po gwarancji.
  • #18 481485
    boulli
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja akuratnie mam identyczną konfigurację, i też zauważam czasami taką dziwność, aczkolwiek z jedną małą różnicą. Komputer wyłącza się niemal natychmiast po wciśnięciu przycisku zasilania, tzn. próbuję włączyć kompa przyciskiem, upływa jakieś 0,5-1 sek, słyszę pik i komputer się wyłącza. Kiedyś sypnęła mi się konfiguracja BIOSa i miałem taki objaw przy każdej próbie odpalenia maszyny, pomogło wyzerowanie BIOSa zworą. Nie wiem dokładnie w jaki sposób działa monitor parametrów płyty głównej, ale może jest problem przy dużych, wolnoobrotowych wiatrakach na procku. Przy starcie maszyny 'rozkręcają' się one na tyle wolno, że monitor parametrów wyłapuje obroty poniżej progu i wyłącza komputer. Czy możliwa jest taka sytuacja ? Potwierdzeniem tej teorii był dla mnie fakt, że progowe wartości obrotów dla BIOSowego monitora obrotów wiatraka były dość wysokie w porównaniu z normalnymi obrotami wiatraka procka, niższe wartości pojawiły się dopiero po upgradzie BIOSu.
  • #19 481832
    watom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    sluchaj ja o tym juz pisalem (plyta asus i athlon 2000+) tylko i wyłacznie wada płyty. zaden bios i oprogramowanie. tylko i wyłącznie płyta główna do wymiany.
    czasami włączy Ci sie tylko bios i pojawia sie komunikat o niewłasciwych ustawieniach procka?

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 1700 XP+ i płytą główną Soltek SL-75DRV2 wyłącza się sporadycznie po sygnale BIOS podczas rozruchu. Problem występuje od początku użytkowania, średnio raz na 1-2 tygodnie. Sugerowane przyczyny to uszkodzona bateria BIOS, niestabilne napięcia zasilacza, zwłaszcza linia -5V, oraz możliwe zużycie kondensatorów zasilania CPU. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana baterii BIOS oraz zasilacza, zwłaszcza jeśli jest to tani model Codegen, który według dyskusji charakteryzuje się niską jakością i niestabilnością napięć pod obciążeniem. Wskazano także na konieczność sprawdzenia połączeń zasilacza z płytą główną oraz oczyszczenia komputera z kurzu, który może powodować niestabilność. W niektórych przypadkach problem może wynikać z wadliwej płyty głównej, co wymaga jej wymiany. Dodatkowo poruszono temat monitorowania obrotów wentylatorów CPU w BIOS, które przy wolnoobrotowych wentylatorach mogą powodować wyłączanie komputera na starcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA