logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawy programowania PLC do sterowania elektrozaworami pneumatycznymi

numerek12 24 Kwi 2006 20:33 31458 26
  • #1 2561663
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    no więc tak:
    szukałem troszku cos na temat podstaw programowania sterowników PLC ale nie za bardzo wiem czego szukac

mam maszyne która ma byc sterowana automatycznie -pierwotnie chcialem to zrobic analogowo bo na tym troszku się znam ale mi to odradzili
    przekonuja mnie do sterowników PLC -że to cudo potrafi wiele

no i teraz szukam wszelkich informacji na ten temat
    czyli co taki sterownik potrafi jak go programować itp

sterownik ten ma sterować 5-6 elektrozaworami pneumatycznymi w róznych konfiguracjach

znacie się na automatyce to podajcie jakieś linki cokolwiek co pomoże mi poznac zasade działania,programowanie itd tych cudaków
    dla jasności:
    nie mam zielonego pojecia o tym - nawet tego nie widziałem :)
  • Pomocny post
    #3 2563216
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Witam,
    na początek proponuję poszukać na Elektrodzie w działach automatyka(..) oraz Elektronika przemysłowa(...).
    Jest też trochę w necie - wystarczy użyć google.pl.
    http://www.automatykaonline.pl/poradnik/artykuly.php?kat=3&l=0
    http://student.agh.edu.pl/~lsdyn/
    http://www.sterowniki-plc.xo.pl/
    i wiele innych.
    warto też kupić książki np.
    http://www.plcs.pl/index.php?d=sklep&f=wiecej&kategoria=7&ida=47&podkategoria=8
    http://www.techniczna.com.pl/ i szukać "PLC"
  • #4 2565117
    numerek12
    Poziom 21  
    dzieki za linki
    googlalem -troche się dowiedzialem ale stwierdzilem że tego typu wiedza ciężko do mnie trafia
    więc postanowiłem kupić sterownik i nauczyc sie manualnie z książka w reku -to chyba bedzie prostrze jak nauka teorii
  • Pomocny post
    #5 2574586
    eseq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jesli chcesz to na stronie siemensa http://www.siemens.pl/ jest demo programu do sterwonika i materiały do nauki, dzieku ktorym poznasz budowe, gdzie co połaczyc i jak programować. Materiały w języku polskim!!!
  • #6 2574742
    numerek12
    Poziom 21  
    eseq napisał:
    Jesli chcesz to na stronie siemensa http://www.siemens.pl/ jest demo programu do sterwonika i materiały do nauki, dzieku ktorym poznasz budowe, gdzie co połaczyc i jak programować. Materiały w języku polskim!!!

tam byłem ale nie moglem znaleść
    czy może trzeba się zarejestrowac aby uzyskac dostęp ......?
  • #7 2574899
    polik80
    Poziom 14  
    jeśli chcesz coś dobrego i taniego to napewno nie bierz siemensa jest cholernie drogi sterowniki omrona są durzo tańsze i tak samo wytrzymałe. jeśli szukasz kursów programowania to szukaj "schematy drabinkowe", "język schematu drabinkowego"itp jeśli znasz się na schematach stycznikowych (schematy elektryczne) to bez problemu dasz sobie rade z napisaniem prostego programu na sterowniik,
  • #8 2639857
    numerek12
    Poziom 21  
    jako rzekłem tak i zrobiłem
    nabyłem LOGO! i już zabieram sie do nauki :)

cudak niemozliwy ......hmm narazie czarna magia
    póki co dzięki za wskazanie jedynie słusznej drogi ku automatom :)

i jeszcze jedno pytanie :
    na tej --> http://www.sterowniki-plc.xo.pl/sklep/dopobrania.html
    stronie trafiłem na info że podobno jest soft dla LOGO pod linuksa ..........
    czy ktoś może to potwierdzić ?
    to by mi bardzo ulatwilo prace
    nie musialbym instalowac windowsa
    za pomoc bedę bardzo wdzięczny
  • Pomocny post
    #9 2640378
    marbac
    Poziom 15  
    Ocena: 36
  • #10 2641406
    numerek12
    Poziom 21  
    dzięki wielkie :)

wstyd że sam tego nie znalazłem

oczywiście punkt kliknąłem :)
  • #11 2653906
    numerek12
    Poziom 21  
    ponownie prosze o pomoc

kupiłem sterownik LOGO! 230RCL
    nie mam do niego kabla -trochę drogi :(
    niestety sterownik ma jakiś program

no i teraz nie wiem jak to wykasować/zresetować
    przeczytalem manuala całego
    wszelkie instrukcje i dalej nie wiem co z tym zrobic
    rozmawiałem ze sprzedawcą ale nie zna się na tym -po prostu miał to sprzedal

podpowiedzcie jak wyczyścic pamięć z klawiatury na sterowniku
    bez kabla
  • #12 2654059
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    ESC -> Program -> Del
    albo
    ESC -> Program -> Edit -> Del

Chyba tak to było, nie pamiętam dokładnie.
  • #13 2654360
    numerek12
    Poziom 21  
    tak też jest napisane we wszelkich instrukcjach
    tyle tylko że gdy wcisnę ESC to nic się nie dzieje

jedynie jak wcisnę ESC +OK pojawia się opcja ustawiania zegera i coś jeszcze -nie wiem co to
    pojawia się napis :
    >SET CLOCK
    SET PARAM

hmm czyzbym kupił uszkodzony sterownik ?

edit

dzwoniłem do znawcow i się okazuje że byl tam program testowy wgrany
    aby wejść w tryb programowania nalezy wcisnąć
    strzałki LEWO +PRAWO +OK

no i juz dalej wg instrukcji :)
    do dla potomności
  • #14 2667667
    numerek12
    Poziom 21  
    nie chcę zakładać nowego tematy więc tu dopiszę następny post

mam LOGO 230RCL dostałem soft do niego pt. logo soft comfort V3.0
    to starszy sterownik więc i soft stary
    pytanie:
    czy programowac w tym sofcie mozna dopiero po podłączeniu sterownika?
    bo jak otwieram program pojawia się sterownik 24 V i w trybie drabinkowym nie mozna nic zrobic
    jedyne co moge to programowac tak jak z klawiatury na sterowniku -czyli wbijając poszczególne komendy
    otwieram drabinki i myszką nie moge nic edytować

drugie pytanie

na schemacie namalowano że do wejść należy podłaczyć fazę czyli L1
    czyli jesli na wejści jest faza to na wyjściu równiez jest faza
    tzn do odbiornika należy pociągnąć N i będzie dzialac - tak ?
    pytam bo troche sie pogubilem a nie chce spalić urządzenia ....

PS pewnie będę miał jakies trylion pytań :)
  • Pomocny post
    #15 2667690
    ArturZy
    Poziom 18  
    Programować można beż podłączania sterownika, ogólnie metoda jest taka:
    1) tworzymy program offline i testujemy jego działanie również offline.
    2) wgrywamy program do sterownika i testujemy działanie "na obiekcie"

Nie rozumiem gdzie pojawia Ci się sterownik 24V ?
    Wersje programu LogoSoft są kompatybilne w stecz, w prawym dolnym rogu masz ikonkę do wybierania typu sterownika.
    Musisz sprawdzić jaką masz wersję sterownika (napisane jest z przodu sterownika np. LOGO! 230RCLcostam0BA3 oznacza , że masz sterownik w wersji 3).

Jeśli chodzi o podłączenie wyjść i wejść, to spalić sterownika raczej nie spalisz, ale bez chociaż podstawowej znajomośći elektryki przy napięciu 230V możesz poprosu zginąć od porażenia prądem.
  • #16 2668376
    numerek12
    Poziom 21  
    no wlasnie idzie o to że nie moge zrobić programu "offline"
    jak otworze okno do budowania drabinki to jest tylko ciągla linia od początku do konca -i nie mozna tego zmienić

dlatego pytałem o podłączenie logo

testowalem kilka softów np dla need'a EASY i tam bez problemu moglem to zrobic a tu nie .........może soft jakis skopany ?

ściągnąłem sobie V5.0 i nie moge zainstalowac -wywala komunikat że brak "magicznej liczby"
    dziwna to polityka siemensa -sterownik, soft,kabel -wszysko osobno i tyle kosztuje :(
    upolowalem dosyc tanio sterownik i teraz 2 x wiecej trzeba wydac na reszte :(

co do tego co mi sie pojawia to zrobie dzis zrzuty i wkleje
    ale generalnie chodzi o to że w głównym oknie pojawia się obrazek z LOGO 24 i jedyne co moge robic to klikać klawisze -tak jak na rzeczywistym sterowniku .....

z prądem jestem zaznajomiony więc nie obawiam się że mnie trzasnie ......boje się jedynie o sterownik -to droga zabawka -szkoda by było zobaczyc dymek ulatujacy ze sterownika

wieczorem jak zrobie zrzuty to wkleje
  • Pomocny post
    #17 2668899
    ArturZy
    Poziom 18  
    No niestety wszystko kosztuje, mi osobiście udało się zapłacić jedynie za sterownik. Soft pobrałem z oficjalnego ftp Siemensa za free, w którymś momencie była pełna wersja, po pół roku ją wycofali, a kabelek można zrobić samemu - schemat jest na elektrodzie.

Jeśli masz pełną wersję LogoSoft w wersji 3, to z poniżej podanej strony pobierz uaktualnienie do wersji 5.

http://www.automation.siemens.com/logo/html_0...pport/01ToolsDownloads/upgradev5/install.html

Zainstaluj najpierw soft w wersji 3 a potem w wersji 5, gdy wersja 5 będzie działała, dopiero wtedy odinstaluj niepotrzebną już wersję 3, u mnie ten trik zadziałał.
    Potem jeśli chcesz, to poprzez help -> update zainstaluj język polski.
  • #18 2678484
    numerek12
    Poziom 21  
    no więc pobrałem jak pisałeś ....ale niestety u mnie nie przeszedl ten trick :(
    wszystko idzie ok aż do zapisu -nie moge zapisac projektu -chyba że usuną ze schematu wejścia :) sprytne zabezpieczenie :)

co do kabelka to widzialem i owszem ale .........nie jestem elektronikiem -dla mnie to czarna magia -poza tym aby zdobyć wtyczke to trzeba kupić pamięć za 71 zl czyli wszystko razem wyjdzie gdzieś koło 100 -150 zl
    może uda sie kupić w tej cenie oryginalny.......
    jakiś czas temu widziałem na allegro kabel za 91 zł poszedł
    nie interesowalem sie bo chcialem kupić EASY ....wyszło inaczej

no nic poszukiwania softu i kabla czas zacząć :)

jak narazie jestem pod wielkim wrażeniem co on potrafi i jesli to jest przedsmak tego co potrafi S7 to o jezuuuuuuu
    2 małe LOGO będa sterować połową zakładu :) ..... czyli XXI wiek :)
  • #19 2679509
    kowal48
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    jeśli jesteś parcownikiem jakiejs firmy bądź masz kaskę to wybierz się ja szkolenie.
    Szkolenia organizuje wiele firm i na wielu poziomach. Niestety troche to kosztuje ok 1800zł...
    z rozmów z innymi w tej dziedzinie bardziej obeznanymi polacam firmę INTEX.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów
  • #20 2680985
    numerek12
    Poziom 21  
    ponownie prosze o pomoc

otóż zrobilem to co chcialem -na symulacji wszystko ładnie dziala ale..........jest problem z wyłacznikiem awaryjnym

nie moge znależć bloku ktory by realizowal nast funkcję

maszyna dziala nastepuje awaria - pracownik wciska wyłacznik awaryjny(grzybek) i maszyna staje bez ruchu
    zastosowalem zupełnie niezależne sterowanie powrotu maszyny do stanu początkowego więc mozna ją zatrzymać i maszyna nie wróci sama do początku
    musi dojść do końca programu

no i teraz załóżmy że element w maszynie zostal źle zamontowany i trzeba przerwać pracę, usunąć element, właczyc maszynę aby doszla do końca programu i wróciła do stanu początkowego

jak to zrobić ?
    jaki blok to zrealizuje ?

kombinuje cały dzień i nic nie przychodzi mi do głowy -może jakaś kombinacja bloków ?

na taki kurs to z chęcią bym poszedl ale.......jak to bywa kasa duża a w portfelu pusto :(
  • #21 2695350
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    mam nadzieję,że wyłączenie awaryjne zrealizowałeś na "sztywno" tzn. bez udziału programu ,który napisałeś.Wyłączenie awaryjne powinno nastąpić niezależnie od programu, poprzez odcięcie zasilania do wentyli pneumatycznych bądź hydraulicznych a sposób ponownego włączenia jest oczywiście zależny od maszyny i jej funkcji. To oznacza, że powrót do stanu wyjściowego może być różny.
    W twoim przypadku zrealizowałbym ten program za pomocą bloków RS pierwszy krok byłby warunkiem załączenia drugiego kroku, ten zaś z kolei powoduje RESET poprzedzającego go kroku. Dodając do tego sensory jako warunki przejścia do następnego kroku uzyskuje się łańcuchowy (nie znam polskiego określenia) przebieg programu. W przypadku wyłączenia awaryjnego program zatrzyma się (brak napięcia na cewkach wentyli ,brak warunku skoku).
    Oczywiście ,w takim przypadku należy stosować pneumatyczne wentyle 5/3 tzn. z pozycją neutralną (dwie cewki - 3 pozycje).
    Przemyśl także czy w każdym przypadku musi maszyna kontynuować program po ponownym jej włączeniu ?Jeśli nie - to musisz znaleźć sposób na zresetowanie wszystkich bloków RS i powrót do początku programu.
  • #22 2709413
    numerek12
    Poziom 21  
    witam ponownie
    blok RS wydaje sie byc odpowiedni -

kupiłem legalny soft i za kilka dni przyjdzie pocztą
    pozwolę sobie wkleić moje wypociny to bedzie łatwiej zobrazować o co mi chodzi i gdzie mam kłopot
  • #23 2741928
    numerek12
    Poziom 21  
    no więc jestem już po programowaniu :)
    ależ to proste !!! ..........oczywiście jak się juz pozna język drabinkowy

programowalem w kompie i wszystko ładnie poszło na symulacji
    a sprobowałem z klawiatury i tez nie jest to trudne
    wystarczy wydrukowac mana z oznaczeniami bloków i jazda

jestem pod wielkim wrażeniem tego maleństwa .........
    teraz czas poznac simatic'a
    na allegro mozna tanio kupic i kabelek tez nie drogo .........

wszystkim początkującym radzę programowanie z klawiatury -to tylko z pozoru jest trudne !

dzieki wszystkim za pomoc -zachwile bedę was męczył ze STEP 7 :):)
  • #24 2748361
    mariores
    Poziom 11  
    Hej Numerek12!
    Poleć mi jakiś tani i dobry sterownik (zaznaczam że to moje pierwsze kroki ze sterownikami)
    pozdrawiam
  • #25 2748564
    numerek12
    Poziom 21  
    mariores napisał:
    Hej Numerek12!
    Poleć mi jakiś tani i dobry sterownik (zaznaczam że to moje pierwsze kroki ze sterownikami)
    pozdrawiam

to zalezy do czego potrzebujesz ?
    jesli to ma byc taki zwykły sterownik do nauki to tani jest NEED z Relpolu
    tanie są tez
    STEROWNIKI PROGRAMOWALNE AF (Array-FAB) z telmaticu http://www.telmatik.pl/
    ale i tak coś kolo 350 -400 zl trzeba wydac

jesli chciałbys się nauczyć i potem coś z nim zrobić to polecam EASY lub LOGO -to juz trochę bardziej zaawansowane sterowniki
    posiadają generatory impulsów i inne cuda na kiju
    ten mój LOGO zalatwił mi wszystko co chcialem aby pracowalo w automacie za stosunkowo niewielkie pieniądze
    póki co to jestem oczarowany :)

wybór nalezy do Ciebie
    polecam te pierwsze 2 bo za kabel i soft nie trzeba tyle płacic :(

powodzenia
  • #26 3604049
    Technik_34
    Poziom 11  
    Proponuję frisko - www.frisko.com.pl sterownik mr65, ma duże mozliwości za niewielką cenę, można miedzy innymi zaprogramować dużą liczbę ekranów uzytkownika, połączyć się w sieć poprzez RS 485 MODBUS
    Załączniki:
    • MR65-multico.pdf (98.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 3628521
    kgg
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Kupiłem sterownik FESTO FPC-202 . Chciałbym go uruchomić. Nie mam kabelka do komunikacji z PC. Czy mogę prosić o pomoc??? Z góry dziękuję. Pzdr. Krzysztof.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podstaw programowania sterowników PLC do automatycznego sterowania elektrozaworami pneumatycznymi. Początkujący użytkownik poszukuje informacji o możliwościach sterowników PLC, ich programowaniu oraz praktycznych wskazówek. Zalecane są źródła internetowe, takie jak strony Astor, Festo, Elektrodę, AutomatykaOnline oraz materiały Siemensa z demo i dokumentacją w języku polskim. Wskazano na popularność i przystępność sterowników Siemens LOGO! oraz alternatywę w postaci tańszych sterowników Omron i NEED. Poruszono kwestie programowania w języku drabinkowym (Ladder Diagram), tworzenia programów offline i ich wgrywania do sterownika. Omówiono problemy z oprogramowaniem LogoSoft, jego wersjami i kompatybilnością, a także trudności z zakupem kabla do komunikacji. Wskazano na możliwość samodzielnego wykonania kabla według schematów dostępnych na Elektrodzie. Poruszono temat resetowania pamięci sterownika LOGO! bez kabla oraz trybu programowania (kombinacja klawiszy). Omówiono zagadnienia podłączenia wejść i wyjść sterownika do fazy i neutralnego oraz bezpieczeństwa przy pracy z napięciem 230V. Wskazano na realizację funkcji wyłącznika awaryjnego poprzez odcięcie zasilania elektrozaworów oraz implementację logiki sterowania za pomocą bloków RS w programie drabinkowym. Użytkownik podkreślił, że programowanie z klawiatury sterownika jest możliwe i efektywne. Wskazano również na dostępność szkoleń, choć kosztownych. Na koniec pojawiły się propozycje innych sterowników, takich jak Frisko MR65 oraz FESTO FPC-202, wraz z pytaniem o kabel do komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA