logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Paczka do git. Basowej 1x15" + 2x10" + GDWT

ginjal 20 Paź 2006 17:51 2375 12
REKLAMA
  • #1 3135975
    ginjal
    Poziom 10  
    Witam!!!
    Mam wzmacniacz (head) niewiadomej mi firmy i pisze na nim tzn. z przodu na panelu 100 watt. ale koleś co od niego go mam powiedział że moge spokojnie więcej podpiąć bo to jest mocniejsze... I chce sobie do niego zrobić paczke i chciałbym żeby była "uniwersalna" bo gram jazzowo, reegowo, na weselach, rocka. itd. Myślałem żeby zrobić sobie cuś takiego:
    1x15" :
    http://westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=662
    2X10" :
    http://westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=660
    i do tego GDWT...
    Tylko mam takie pytanko...
    Chciałbym to w jedno pudło włożyć i czy mam to pudło podzielić na 2 i do jednej komory wstawić 1x15" a do drugiej 2x10" i GDWT?
    Czy włożyć wszystko w jedno?Jaką zastosować zworotke i jak to podłączyć?
    I prosze o konkretny link do tej zwrotki bo nie wiem gdzie to znależć a ja jestem chłopak ze wsi i nie mam raczej gdzie tego kupić tzn. może mem ale nie wiem gdzie...
    Acha i jeszcze jedno jaką obudowe do tego basreflex? czy zamknięta?
    A jak miało to by wyglądać dodaje jako obraz...
    Załączniki:
    • Paczka do git. Basowej 1x15" + 2x10" + GDWT paka.JPG (17.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3136303
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    ja bym bardziej polecal STXa niz JB Systems. jest niewiele drozszy ale moim zdaniem znacznie lepszy. i masz do niego podane wszystkie parametry. Obecnie skaldam pake 4x10" na STX GDS 27-150-4-SE (w zasadzie to jest gdn jak sie go uslyszy :D)glosniki sprawdzalem graja naprawde fajnie.

co do pudla to sam nie wiem jakie tam zastosowac bo planowalem tez kupic JB Systems ale dystrybutor sam nie wie jakie sa parametry glosnika.

z podzieleniem paki to nieglupi pomysl. chociaz ja bym radzil zrobic osobno 1x15" i 2x10"+GDWT.

Glosniki STXa spokojnie sie nadaja do obudowy bass reflex.

Zwrotnicy sam szukam wiec ci nie poradze. powiem tylko ze w przypadku STXa warto podzielic na 4,5kHz ale zalezy to tez jaki chcesz wrzucic GDWT. Ja bym polecal Tonsila lub Selenium

Dodano po 1 [minuty]:

do wyliczenia pudla masz program winisd. parametry stx estradowych sa do sciagniecia na forum
  • #3 3136678
    ginjal
    Poziom 10  
    Ja chciałbym zrobić taką paczke na której pogram i to dobrze... I w przypadku 10" boje się że będzie brakowało tego dołu... Kurcze jeszcze jedno jak zawioze ten wzmak do kolesia co tam naprawia takie rzeczy to on może zmierzyć jakoś moc dokładną inpedancje tego wzmaka? Bo kurcze nie wiem co mam do tego wzmaka kupić... jaką inpedancje... a na te STXy to można znaleźć jaką maskownice żebym ich nie rozwalił :] ... Acha i jak zrobisz tą pake to zapodaj linka na post o tej paczce żebym mugł sobie to zczaić... :]
    To mówicie że tych głośników JB Systems nie polecacie?

Dodano po 52 [sekundy]:

Acha w tych 10" chodziło mi 4x10"...

Dodano po 1 [minuty]:

Acha i popatrz na skuteczność tych głośników JB Systems....
  • REKLAMA
  • #4 3136774
    demanufacture
    Poziom 17  
    maskownice ma sam stx wogole oni maja wszystko czego tam potrzeba.

w 4x10" faktycznie jest malo dolu takie paczki kupuje sie raczej do gry klangiem albo do powiekszenia dynamiki paki 1x15" ktora wolno reaguje na uderzenia o struny

jezeli robisz paczki 4x10" i 1x15" to zrob dzie a nie lacz je w jedna. bedzie niewygodnie to nosic. poza tym zawsze bedziesz mogl uzywac tylko jednej gdy ci bedzie to potrzebne

co do glosnikow nie znam tych JB Systems nigdy nie slyszalem. STX to dobra firma robiaca naprawde porzadne glosniki. I raczej sa bardziej pewne niz jakies dziwactwa. Ja oczywiscie rozumiem ze paki maja byc wykonane jak najmniejszym kosztem. te STXy kosztuja 69zl/sztuka wiec radze sie zastanowic. jedyna ich wada to to ze sa dostepne tylko w wersji 4ohm. ale jak ci to nie przeszkadza to wporzadku. co do GDWT radze ci aby byl to glosnik o zblizonej skutecznosci (dbspl) i tej samej lub wyzszej impendancji.

Tu masz dane co do GDS 27-150-4-SE
  • REKLAMA
  • #5 3137116
    ginjal
    Poziom 10  
    To wiecie co najlepiej zrobi paczke na estradowym STX-ie 15" i z tweeterem Selenium... A może lepiej głośnik Selenium 15" ? :
    http://westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=601
    Bardzo dobre SPL...
    Co powiesz na to?
    A potem jakąs paczke zrobie sobie na 2x10"...
    Tylko jaką zwrotke do tej paczki z 15"?

Dodano po 2 [minuty]:

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=272&vItemDB=itemdb
    Może ta zwrotka?
  • #6 3137133
    demanufacture
    Poziom 17  
    selenium to dobre glosniki. warto je wziasc. co do zwrotnicy w tej chwili sam nie wiem wiec nic ci nie doradze.
  • #7 3137158
    ginjal
    Poziom 10  
    a te selenium będą leprze od STX-a?
  • #8 3137189
    demanufacture
    Poziom 17  
    prawdopodobnie tak
  • #9 3137257
    ginjal
    Poziom 10  
    kurcze tylko teraz mnie ta zwrotka nurtuje bo nie wiem z kąd mam ją wziąść... I ten wysokotonowy.... I gdzie moge zmierzyć parametry tego wzmaka...

Dodano po 13 [minuty]:

acha i jak podłączyć tą pake do gniazda wyjściowego żeby można było wprowadzać sygnał i np. jak zrobie sobie tą paczke 4x10" to zebym mógł ją pod to podłączyć....
  • #11 3140459
    ginjal
    Poziom 10  
    Powiem tak... Jetseś dziwny "demanufacture"!!! Na moim 2 temacie pokazujesz swoją głupote i uznajesz się za wielkiego akustyka/elektronika... A może sobie pomyśl bałwanie że dla kogoś wydatek 250 zł. to dużo pieniędzy!!! i nie pisz mi że nie mam zadawać pytan bo jak czegoś nie wiem to się pytam! A jak dobrze mniemam to Forum to jest od tego żeby się czegoś dowiedziec i coś przedyskutowac... więc ja dziękuje za takie posty!!!
  • REKLAMA
  • #12 3140598
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Niestety albo stety nie słyszałem STXow ale Selenium to jest wyższa półka głośników i myślę, że warto w nie zainwestować. Słyszałem Selenium 15PW3 i patrząc na opinie o STXach na forum to nie ma co porównywać. W kwestii tego co jest odpowiednie do gitary się nie wypowiem, bo to nie moja dziedzina. Wzmacniacz możesz pomierzyć albo rozkręcić i zmierzyć napięcie zasilania, ew. ocenić po transformatorze jaką to może mieć moc. Zwrotnice najtaniej zrobić samemu ale możesz również zamówić albo kupić gotową, ale nie byle jaką z allegro tylko musisz się upewnić co do parametrów. Nie pakuj się przypadkiem w konstrukcję trójdrożną. Myślę że dobrej jakości głośnik 15" i do tego nieduży driver wystarczy.
  • #13 3140632
    demanufacture
    Poziom 17  
    Cytat:
    Powiem tak... Jetseś dziwny "demanufacture"!!! Na moim 2 temacie pokazujesz swoją głupote i uznajesz się za wielkiego akustyka/elektronika... A może sobie pomyśl bałwanie że dla kogoś wydatek 250 zł. to dużo pieniędzy!!! i nie pisz mi że nie mam zadawać pytan bo jak czegoś nie wiem to się pytam! A jak dobrze mniemam to Forum to jest od tego żeby się czegoś dowiedziec i coś przedyskutowac... więc ja dziękuje za takie posty!!!

typie powiem tak:

IDŹ STĄD

czlowiek usiluje ci pomoc pytasz sie jakie glosniki to ci odpowiadam a ty wynajdujesz jakies dziwne wynalaski na allegro i co chwile nie mozesz sie zdecydowac. poza tym skoro nie stac cie na wydatek 250zl to po jaka cholere pytasz sie o Selenium? zwroc uwage na ceny. Doradzilem Ci STXa poniewaz znam te glosniki i sam na nich skladam pake. Pomysl zanim cos napiszesz. Ja tylko chce Ci pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy uniwersalnej paczki głośnikowej do wzmacniacza o mocy nominalnej 100 W, złożonej z 1x15", 2x10" oraz głośnika wysokotonowego (GDWT). Zalecane jest wykonanie obudowy z podziałem na dwie komory: osobno dla 1x15" oraz dla 2x10" i GDWT, co ułatwia transport i umożliwia używanie zestawów osobno. Obudowa powinna być typu bass reflex. W kwestii głośników rekomendowane są modele STX, które cechują się dobrymi parametrami i dostępnością danych technicznych, oraz głośniki Selenium, które są uważane za wyższą półkę jakościową. Zwrotnica powinna być dwudrożna, z częstotliwością podziału około 4,5 kHz, dobrana do impedancji i skuteczności głośników; jednak konkretne modele zwrotnic nie zostały jednoznacznie wskazane, sugerowano samodzielne wykonanie lub zakup na podstawie parametrów. Pomiar mocy i impedancji wzmacniacza można wykonać u specjalisty, co jest istotne dla dobrania odpowiednich głośników i zwrotnicy. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące kosztów i dostępności komponentów oraz konieczności dopasowania skuteczności i impedancji głośników w zestawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA