logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATA, trzeba dysk jakoś instalować żeby działał?

slawny7 21 Paź 2006 23:30 2254 16
REKLAMA
  • #1 3140168
    slawny7
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Poskładałem komputer i pojawił się problem. Czy dysk SATA trzeba siakoś instalować żeby działał? Dodam, że płyta KT880 delta obsługuje standard SATA1, a HDD maxtor jest na SATA2.
    Wynalazłem kilka postów na ten temat, ale jak dla dyletanta nieco zawile opisane są ''instrukcje''. Jesli dobrze rozumię, to w biosie należy coś włączyć?
  • REKLAMA
  • #2 3140201
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Jeżeli chodzi o to że przy instalacji WinXP nie wykrywa dysku, to jest normalna rzecz. Musisz przygotować dyskietkę ze sterownikami do SATA twojej płyty głównej a znajdziesz je na CD do twojej płyty głównej. W czasie uruchamiania instalacji trzeba przytrzymać F6 i potem wskazać urządzenie jakie chcesz zainstalować.
    Inny przypadek to BIOS, w niektórych płytach trzeba włączyć kontroler SATA.
  • #3 3140230
    slawny7
    Poziom 18  
    Dar.El napisał:
    Jeżeli chodzi o to że przy instalacji WinXP nie wykrywa dysku, to jest normalna rzecz. Musisz przygotować dyskietkę ze sterownikami do SATA twojej płyty głównej a znajdziesz je na CD do twojej płyty głównej. W czasie uruchamiania instalacji trzeba przytrzymać F6 i potem wskazać urządzenie jakie chcesz zainstalować.
    Inny przypadek to BIOS, w niektórych płytach trzeba włączyć kontroler SATA.

Nie mam płyty instalacyjnej, a sterowniki pobrałem z tej strony. Kolejny kłopot w tym, iż nie mam napędu dyskietek. Czy jako źródło sterów mogę wskazać CD-rom? Domyślam się, że wskazać ten plik z nazwą (For floppy driver)?
  • REKLAMA
  • #4 3140237
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Niestety ale ten nowoczesny system chce tylko dyskietki do zainstalowania dodatkowych sterowników.
  • #5 3140284
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    mostek południowy w płycie (MSI KT880 Delta ?) to chyba VT8237 - może obejdzie sie bez dyskietki (tym bardziej jak masz instalke XP zintegrowaną z SP2 ale tego nie wiadomo)

VT8237 może mieć problem z 'dogadaniem' się z tym dyskiem SATA_II

jaki symbol tego Maxtorka ?

jest widoczny przez BIOS ?
  • REKLAMA
  • #6 3140289
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Po pierwsze dysk trzeba przestawić w tryb Sata1 za pomocą umieszczonego nań miejsca na włożenie zworki (szczegóły na obudowie dysku lub stronie producenta).
    Po drugie, jeśli sterowniki nie są zaimplementowane w chipsecie płyty głównej, a kolega nie ma stacji dyskietek, to trzeba sterowniki Sata "dorzucić" na płytę instalacyjną Windowsa. Jak to zrobić :arrow: odsyłam do wyszukiwarki, bo temat był już "przewałkowany" na wszystkie strony.
  • #7 3140291
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    najprościej pozyczyc stację na kilka minut od kolegi lub ze starego kompa.... te stery wgrywa sie jednorazowo więć nie musisz miec FLOPKA caly czas :)
  • #8 3140889
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    WojtasJD napisał:
    może obejdzie sie bez dyskietki
    niestety, we wszystkich płytach głównych opartych na tym chipie potrzebna jest dyskietka ponieważ kontroler wisi na magistrali PCI ;)
  • #9 3141940
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Damnian napisał:
    we wszystkich płytach głównych opartych na tym chipie potrzebna jest dyskietka ponieważ kontroler wisi na magistrali PCI ;)

jeśli dana wersja Windows XP:
    - wersja oryginalna
    - wersja ze zintegrowanym dodatkiem Service Pack 1
    - wersja ze zintegrowanym dodatkiem Service Pack 2
    - wersja z dołożonym sterownikami np. za pomocą nLite

obsługuje _macierzyście_ kontroler - nie ważne czy 'wisi' na magistrali ISA, PCI / PCIexpress, SCSI czy innej - to jednak obejdzie się bez dyskietki :wink:

i jeszcze dodatkowo:
    "Jeśli zostanie użyta nowsza wersja sterownika OEM i nazwa tego nowego sterownika OEM lub jego identyfikator Plug and Play będą takie same, jak sterownika dołączonego do systemu Windows, Instalator zignoruje nowy sterownik OEM i użyje sterownika dołączonego do systemu Windows."
  • REKLAMA
  • #10 3144258
    slawny7
    Poziom 18  
    Troche tego się nazbierało... Rozumię, że najprościej skopiować wspomniane wyżej pliki na dyskietkę, podłączyć napęd i podczas startu kompa przytrzymać F6... Po czym kierować sie pojawiajacymi instrukcjami? No i przestawić zworkę w dysku...
    Wybaczcie lamerskie pytania, ale czynię to pierwszy raz ;)
  • #11 3144437
    Figi
    Poziom 37  
    Na wszystkie powyższe pytania odpowiedź brzmi: TAK.
  • #12 3145265
    Rafi99
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    slawny7 napisał:
    Nie mam płyty instalacyjnej, a sterowniki pobrałem z tej strony. Kolejny kłopot w tym, iż nie mam napędu dyskietek. Czy jako źródło sterów mogę wskazać CD-rom? Domyślam się, że wskazać ten plik z nazwą (For floppy driver)?

Z samej płyty CD sterowników nie pobierze /pewien na 100% nie jestem/ ale przecież istnieje zewnętrzna stacja dyskietek którą na moment można sobie zorganizować i wykorzystać:D
  • #13 3145763
    Figi
    Poziom 37  
    Rafi99 napisał:
    Z samej płyty CD sterowników nie pobierze /pewien na 100% nie jestem/[...]
    Skoro nie jest kolega pewien, to po co pisze głupoty?
  • #14 3147441
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Po f6 winda szuka sterów tylko na stacji a.
    Kolego WojtasJD- żeby integrować stery z instalkę windy(np.nLite), trzeba odpalić jakąkolwiek winde, lecz windy nie odpalisz bo nie masz sterów. itd. itd.... MS to jednak fajna firma. ;)
  • #15 3147649
    Rafi99
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Figi napisał:
    Rafi99 napisał:
    Z samej płyty CD sterowników nie pobierze /pewien na 100% nie jestem/[...]
    Skoro nie jest kolega pewien, to po co pisze głupoty?

No to jak kolega tryska mądrością to proszę pomóc odpowiedzią na zadane pytanie na forum
    slawny7 napisał:

a nie komentować wypowiedzi!!! 10 punkt regulaminu podpunkt 2 i 4 tak dla wyjaśnienia.

To co napisałem,że nie jestem pewien na 100% czy pobierze sterowniki z płyty czy nie jest wynikiem podobnego doświadczenia, które kiedyś próbowałem wyjaśnić na innych forach lecz nikt z wypowiadających się nie potrafił podać gotowego rozwiązania co zrobić by pobrał z płyty bez pomocy stacji dyskietek oraz bez scalania sterownika z windows-em ale może znalazła się taka osoba,która nam to wyjaśni.

Pozdrawiam
  • #16 3147696
    slawny7
    Poziom 18  
    Cytat:

może znalazła się taka osoba,która nam to wyjaśni.

Panowie! Nikt nie potrafił napisać, że wgrywanie sterowników należy przeprowadzić podczas instalacji XP, kiedy to ładowane są sterowniki... Dzięki wszystkim za zmuszenie mnie do myślenia ;) Działa ;)
  • #17 3148400
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Cytat:
    W czasie uruchamiania instalacji trzeba przytrzymać F6 i potem wskazać urządzenie jakie chcesz zainstalować

Zaraz w drugim poście ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SATA podłączony do płyty głównej MSI KT880 Delta (chip VT8237) wymaga instalacji odpowiednich sterowników podczas instalacji systemu Windows XP, ponieważ standardowa instalacja nie wykrywa dysku SATA. Sterowniki SATA należy załadować z dyskietki, przygotowanej z plików ze strony producenta płyty lub dołączonego CD, poprzez naciśnięcie F6 na początku instalacji Windows XP. W przypadku braku stacji dyskietek najprościej jest pożyczyć ją na czas instalacji. Dysk Maxtor SATA II może wymagać przełączenia zworki na tryb SATA I, aby był kompatybilny z kontrolerem płyty. Nowsze wersje Windows XP zintegrowane z Service Pack 2 lub sterownikami OEM mogą nie wymagać dyskietki, jednak w przypadku chipsetu VT8237 kontroler SATA jest na magistrali PCI i sterowniki muszą być załadowane ręcznie. W BIOS-ie czasem trzeba włączyć kontroler SATA, aby dysk był widoczny. Integracja sterowników z instalatorem Windows (np. za pomocą nLite) wymaga wcześniejszego dostępu do działającego systemu, co jest problematyczne bez sterowników. Podsumowując, aby dysk SATA działał, należy ustawić zworkę na dysku, włączyć kontroler SATA w BIOS-ie oraz podczas instalacji Windows XP załadować sterowniki z dyskietki przez F6.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA