logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP z DVD-RW SATAII - czy potrzebne sterowniki?

qbadm 06 Sie 2007 22:02 1103 6
REKLAMA
  • #1 4152595
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam

Mam pytanie, gdyż będę robił to pierwszy raz i chcę podejść do tego z chociaż minimalną wiedzą... Mam zamiar kupić nowy komputer i samemu zainstalować w nim system, na pewno dysk oraz nagrywarka będą podpięte złączem SATA... Czy napęd zostanie wykryty bez problemu bez problemu i rozpocznie sie instalacja z płytki i tylko załaduję przez F6 sterowniki SATA twardziela czy może do DVD-RW też muszę mieć jakieś druvery..:?:

Proszę o pomoc, gdyż zawsze operowałem na napędach korzystających z interfejsu IDE ...
  • REKLAMA
  • #2 4152648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4152742
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Różnie bywa z tymi sterownikami, w zależności od kontrolera i ustawień w biosie i od tego czy masz dyski w raid czy nie. Niektóre płyty mają kontroler, który jest rozpoznawany przez instalkę, inne płyty umożliwiają przełączenie dysku sata tak, aby był widoczny jako pata. W obu wypadkach dyskietka jest zbędna. W innych sytuacjach (wliczając raid) bez fdd się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #4 4152745
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Mam na oku ECS C51GM-M (nVidia GeForce 6100)
  • REKLAMA
  • #6 4152789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4152805
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    mpn103 napisał:
    Do SATA2 nie potrzeba żadnych sterowników z dyskietek.

michna3 napisał:
    SATAII nie potrzebuje żadnych sterowników.

Proszę nie mylić typu kontrolera SATA/SATA II i jego lokalizacji na płycie ze standardem przesyłu danych po magistrali SATA (wszystko jedno czy SATA czy SATA II). Producent płyty uważa, że do zainstalowania systemu na dysku SATA potrzebny jest sterownik na dyskietce, który znajduje się w oprogramowaniu dołączonym do płyty bądź na serwerze producenta. Rozsądne wyjaśnienie podał kolega iron64. Od siebie dodam że zazwyczaj zależy to od tego, czy kontroler SATA zlokalizowany jest w chipsecie płyty czy tez poza nim.

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja systemu Windows XP z napędu DVD-RW podłączonego przez interfejs SATAII zwykle nie wymaga dodatkowych sterowników ładowanych z dyskietki. W większości przypadków kontrolery SATA w nowoczesnych płytach głównych są rozpoznawane przez instalator systemu, co umożliwia bezproblemowe wykrycie napędu i dysku twardego. Jednak sytuacja zależy od konkretnego kontrolera SATA oraz ustawień BIOS-u, zwłaszcza czy dyski są skonfigurowane w trybie RAID. Niektóre płyty umożliwiają przełączenie trybu SATA na emulację IDE (PATA), co eliminuje konieczność ładowania sterowników. W przypadku starszych platform lub kontrolerów spoza chipsetu może być konieczne użycie dyskietki ze sterownikami. Przykładowo, na płytach MSI K9NNeoF i Gigabyte instalacja przebiega bez problemów, natomiast na niektórych modelach ASRock pod Socket 754 sterowniki są wymagane. W dyskusji odradzane jest użycie płyty ECS C51GM-M (nVidia GeForce 6100) na rzecz modeli Gigabyte, np. GA-M61P-S3, które lepiej wspierają instalację systemu z SATA. Podsumowując, dla SATAII i nowoczesnych płyt głównych sterowniki do napędu DVD-RW nie są potrzebne, a instalacja Windows XP powinna przebiegać standardowo po podłączeniu sprzętu i uruchomieniu instalatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA