logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć charakterystykę fazową Bodego dla danej transmitancji – opis kroków

Borys85 22 Paź 2006 13:42 5716 7
REKLAMA
  • #1 3141451
    Borys85
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Chodzi mi o wykreślenie cha-ki fazowej dla podanej transmitancji.

Prosiłbym link do strony gdzie znajdę opis (od podstaw) sposobu wyznaczenia cha-ki fazowej
  • REKLAMA
  • #2 3141501
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Charaketrystyki Bode'go są to charakterystyki aproksymowane rzeczywistych charakterystyk transmitancji (amplitudy i fazy), będących funkcją częstotliwości, za pomocą odcinków prostych.
    Nachylenia na zboczach na oktawę (dekadę) wzrostu (spadku) tychże tychże charakterystyk amplitudy wynikają ze stopnia (krotności bieguna) równania charakterystycznego opisującego transmitancję w postaci operatorowej i tak:
    - dla krotności stopnia pierwszego jest to 6dB/oct. (20dB/dec.),
    - dla krotności stopnia drugiego jest to 12dB/oct. (40dB/dec.),
    - dla krotności stopnia trzeciego jest to 18dB/oct. (60dB/dec.), itd.

Podobnie jest dla aproksymowanych charakterystyk fazowych, ale tu mamy do czynienie już ze zmianą fazy w punkcie załamania która wynosi:
    +/-Π/4 dla pierwszego stopnia,
    +/-Π/2 dla drugiego stopnia, itd. w porównaniu do częstotliwości odległych od punktu załamania.
    Natomiast skoki (przy spadku ch-tyki amplitudowej) od jednego punktu załamania do następnego wynoszą odpowiednio:
    -Π/2 dla pierwszego stopnia,
    -Π dla drugiego stopnia, itd.

Ogólnie, dla bieguna funkcji n - krotnego nachylenie (przy spadku) asymptotycznej charakterystyki amplitudowej wynosi;
    -6•n [dB/oct.]
    zaś asymptotyczność fazy jest równa -n•Π/2 [rd]
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3141763
    Borys85
    Poziom 19  
    Dzięki. Od słów "Natomiast skoki..." nie zabardzo rozumiem.

Mam daną transmitancję jakieś tam czynniki podzielone przez jakieś tam czynniki. Moje pytania.

1. Czynnik w liczniku (jω-100) traktuję tak samo jak (jω+100)?
    2. Czynnik w liczniku jω lub w mianowniku jω. Jak w tym przypadku zmienia się faza?
  • #4 3142027
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    no cóż, umiejętność korzystania z Google'i to bardzo trudna sztuka ... :cry:
    Zobacz:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Charakterystyki+Bodego&spell=1
    a tam już na pierwszym miejscu:
    http://piorun.ds.pg.gda.pl/~miko/7ChfB.htm
    Uważam, iż teraz już powinieneś poradzić sobie sam z podanym przykładem, ale jak nie dasz rady, to wieczorkiem tu zajrzę. Teraz idę sobie na spacer, wyśmienita pogoda aż wygania z domu... :D

Pozdrawiam
  • #5 3145590
    Borys85
    Poziom 19  
    Dzięki za link. Mam już go od paru dni w Ulubionych. NIestety żadna strona w w/w w google nie rozwiązuje problemów opisanych przeze mnie powyżej.
  • REKLAMA
  • #6 3146692
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    skoro tak, to proszę tu zapis owej transmitancji operatorowej.
    Pozdrawiam
  • #7 3147369
    pp2pp
    Poziom 11  
    Borys85 napisał:
    Dzięki. Od słów "Natomiast skoki..." nie zabardzo rozumiem.

Mam daną transmitancję jakieś tam czynniki podzielone przez jakieś tam czynniki. Moje pytania.

1. Czynnik w liczniku (jω-100) traktuję tak samo jak (jω+100)?
    2. Czynnik w liczniku jω lub w mianowniku jω. Jak w tym przypadku zmienia się faza?

jeśli j omega w mianowniku to jest to całka, przesunięcie chaki o -90 stopni (odwrotnie ze wskazowkami zegara)
    jomega w liczniku to rozniczka, na odwrót

mowie o charakterystykach Nyquista
  • REKLAMA
  • #8 3152270
    Borys85
    Poziom 19  
    Dziekuję pp2pp.

Została mi jescze sprawa z jω±100

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyznaczania charakterystyki fazowej Bodego dla danej transmitancji operatorowej. Omówiono podstawy aproksymacji charakterystyk Bodego, gdzie nachylenia charakterystyk amplitudowych zależą od stopnia biegunów transmitancji (6 dB/oct dla pierwszego stopnia, 12 dB/oct dla drugiego itd.), a zmiany fazy w punktach załamania wynoszą ±π/4 dla pierwszego stopnia, ±π/2 dla drugiego itd. Poruszono kwestie interpretacji czynników w liczniku i mianowniku transmitancji, zwłaszcza dotyczące wyrażeń typu (jω ± 100) oraz samego jω. Wyjaśniono, że czynnik jω w mianowniku odpowiada całce i przesunięciu fazy o -90°, natomiast jω w liczniku to różniczka z przesunięciem fazy o +90°, odnosząc się do charakterystyk Nyquista. Podkreślono potrzebę dokładnego zapisu transmitancji operatorowej, aby móc precyzyjnie wyznaczyć charakterystykę fazową. Udostępniono link do materiałów edukacyjnych dotyczących charakterystyk Bodego, jednak autor wskazał, że dostępne źródła nie rozwiązują wszystkich jego wątpliwości, szczególnie dotyczących znaków w wyrażeniach (jω ± 100).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA