logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przekłamujące zegary w VW Passacie B3 z obrotomierzem?

Victor1984 22 Paź 2006 23:26 1241 8
REKLAMA
  • #1 3143833
    Victor1984
    Poziom 10  
    Witam, wkoncu udalo mi sie dostac zegary z obrotomirzeme do passata B3 silnik ABS. Niestety po zalozeniu wyszly problemy a mianowiecie wskaznik temperatury zaniza o jakies 10 stopni a wskaznik poziomu paliwa o jakies 5 litrow (wiem bo wczesniej zalozone pokazywaly dobrze wiec napewno nie jest to czujnik tempepratury cieczy). Uzyskalem informacje od sprzedajacego zebym, przelozyl ze starych zegarow regulator napiecia ale jak to znalesc nie mam pojecia. Probowalem przekladac wskazniki ze starych zegarow ale dalej to samo. Moze macie jakis sposob na zregenerowanie licznikow, bo szkoda mi oddawac licznik z obrotomierzem i kierunkami u gory jest ciezki do znalezienia . POZDRAWIAM

Acha jeszcze jest taka rzecz ze wskazniki odrazu nie reaguja dopiero po czasie zaczyna pokazywac ze jest paliwo i wskaznik temperatury osiaga okolo 75 stopni (gdy silnik juz ma 90 wiem bo wnetylator sie zalancza). A wczesniej ciagle leza w martwym polozeniu.
  • #2 3143847
    jopper
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Sprawdź zimne luty ???
  • #3 3144343
    Victor1984
    Poziom 10  
    Sa dobre ;/
  • REKLAMA
  • #4 3144792
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Z tylu licznika powinien być regulator napięcia. Taki maly, czarny z trzema nóżkami. Na wyjściu jednej z nóżek powinno być napięcie 10V (mierzone względem masy). Wymien to - powinno pomóc.
  • #5 3145641
    Victor1984
    Poziom 10  
    Wymienilem ten regulator i niedlugo bede testowac :)
  • REKLAMA
  • #6 3148602
    Victor1984
    Poziom 10  
    Lepiej wymienic na nowy ten regulator czy moge uzyc tego co posiadam w drugich zegarach (tamkt dobrze wskazywaly) ??
  • #7 3151362
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Jezeli te stare dobrze wskazywaly to mozesz uzyc tego starego regulatora. Wazne jest aby na jego wyjsciu bylo 10V.
  • #8 3155503
    Victor1984
    Poziom 10  
    Jezeli wstawilem nowy regulator napiecia wszystko dziala prawidlowo w 100 % i nagle podczas jazdy przestakj dzialac ?? Co to moze byc ??
  • REKLAMA
  • #9 3180892
    Victor1984
    Poziom 10  
    Niesety nie pomogla wymiana regulatora. Teraz w miare pokazuje ale po czasie jakby tracil napiecie i pokazuje bzdury pozniej dobrze. Chyba oddam te zegary ;/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W VW Passacie B3 z silnikiem ABS pojawił się problem z przekłamującymi wskaźnikami temperatury i poziomu paliwa po zamontowaniu zegarów z obrotomierzem. Wskazania temperatury były zaniżone o około 10 stopni, a poziomu paliwa o około 5 litrów, mimo sprawnych czujników. Sugerowano wymianę regulatora napięcia znajdującego się z tyłu licznika – małego, czarnego elementu z trzema nóżkami, który powinien dostarczać stabilne napięcie około 10V względem masy. Wymiana regulatora początkowo poprawiła działanie wskaźników, jednak problem powrócił podczas jazdy, gdy wskaźniki traciły napięcie i pokazywały błędne wartości. Próby przekładania wskazówek ze starych zegarów nie przyniosły efektu. Ostatecznie problem z niestabilnym napięciem i przekłamaniami pozostał nierozwiązany, co skłania do rozważenia oddania liczników do regeneracji lub wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA