logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.8 T - błąd 17953, przepustnica nie działa poprawnie, brak adaptacji

gelus 24 Paź 2006 07:27 19228 8
REKLAMA
  • #1 3147518
    gelus
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Witam
    mam problem, po podlaczeniu VAGA mam blad: 17953 - Throttle Valve Controller: Malfunction
    35-10 - - - Intermittent
    Jak usune ten blad po sekundzie pojawia sie znowu, szukalem juz na roznych forach co to moze byc i sam nie wiem . Sprawdzalem dzis przepustnice czy ma odpowiednie parametry.Wzialem dane z autodaty wszystkie parametry omowe sie zgadzaja, do kostki dochodzi tez prad 5V tak jak powinno byc, a mimo tego przepustnica nie brakuje, nie moge jej zaadoptowac, gdyz mam ten blad, wyskakuje error, czyscilem juz przepustnice, badalem na rozne sposoby, daje znaki zycia (po daniu odpowiedniego zasilania 5V silniczek pracuje) wydaje mi sie ze jest to jakis problem poza przepustnica, auto jak sie nagrzeje nie wskakuje mi na wysokie obroty, chyba ze dodaje delikatnie gazu, szaleje na wolnych obrotach od 400-1500 obr, recznie zaadoptowac przepustnicy tez nie idzie, wogule po przekreceniu stacyjki nic sie nie dzieje z przepustnica.. Moze mial juz ktos podobny problem, lub jakies rady? bo szczerze mowiac mi juz troche rece opadly ze 194 KM zrobilo sie z 50 a autem praktycznie nie idzie jezdzic, bo stanowie zagrozenie na skrzyzowaniach bo zdarza sie ze zgasnie. Prosze o porady
  • #2 3147567
    Cyber
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    No a wartosci mierzone to co ? Ze tez ludzie tylko na errory patrza.
    Odpal tego VagComa wejdz w podglad wartosci mierzonych, poszukaj potencjometru pedalu gazu i potencjometrow przepustnicy. No i ewentualnie zdaj relacje.
    Z Twojego opisu wydaje sie byc uszkodzona przepustnica...
  • #3 3147592
    gelus
    Poziom 11  
    przepustnice mam na linke, przepustnice cala wyjalem i wedlug AUTODATY sprawdzalem rezystancję na poszczegolnych pinach, wszystko sie zgadzalo - pełne otwarcie i zamknięie przepustnicy w określonych granicach bez przerw (wytarcie) podobnie czujnik całkowitego zamknięcia oraz silnik
  • REKLAMA
  • #4 3149413
    Cyber
    Poziom 16  
    gelus Czytaj Prywatna Wiadomosc
  • #5 3149629
    gelus
    Poziom 11  
    dzieki wielkie, juz sobie poradzilem z bledem, wzbudzilem przepustnice diagnostyka przepustnicy, i dala rade, zaczela sie potem sama adoptowac i sie zaadaptowala a blad zniknal, robilem to tylko euroscanem, pozdrawiam dzieki za zainteresowanie i pomoc, Cyber wiecej informacji mialem zawartych w autodacie, tam mialem na poszczegolnych pinach jakie wartosci powinny byc, chyba z 4 wartosci mierzylem, wszystko sie zgadzalo i chodzilo ok, takze przepustnicy bylem w 90% pewny, bledu nie dalo sie wykasowac normalnie, ale przy probie diagnozowania samej przepustnicy, wzbudzeniu jej recznie blad sam zniknal i sie sama zaadoptowala i teraz przepustnice slychac po wlaczeniu stacyjki:) dobrze ze furacz jest juz w dobrej kondycji, mam go od miesiaca i musze przyznac od poczatku byl ten blad i myslalem ze chozdi tylko zajebiscie, ale teraz dopiero nabral prawdziwego kopyta jak na 194KM przystalo:) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3149751
    Cyber
    Poziom 16  
    Wniosek z tego taki - Vagcom bylby tu lapszy - gratulacje
  • #7 3149791
    gelus
    Poziom 11  
    no wlasnie hmm tylko ze przez dwa dni podlaczalem sie vag comem, probowalem skasowac bledy nie dalo sie, adoptowac przepustnicy tez sie nie dalo bo byl blad error wyswietlal, podlaczylem sie dzis pod euroscana i tez bledu sie nie dalo usunac, ale tam bylo cos takiego jak diagnostyka urzadzen i wlaczylem ja przetestowal, nagle przy bledzie wyskoczylo mi REC (mysle ze to jakas regulacja albo nagrywanie itp) przepustnica zaczela sie odzywac i ustawiac, wykasowalem blad po tym o dziwo sie dalo i przepustnica zaczela sie ustawiac i zaadoptoawla sie sama, potem bledu juz nie mialem, ale wystarczy ze odepne przepustnice ten blad wyskoczy mi ponownie.Nie wiem czy w vag comie jest cos takiego jak diagnostyka albo reset... nie mialem wiecej czasu by kombinowac z vag comem gdyz to nie byl moj i ciagle brakowalo mi czasu i tez brak obeznania w funkcjach... pozdrawiam i dzieki jeszcze raz za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 3150886
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Po odpięciu zasilania i podpięciu ponownym przepustnica adaptuje się samoczynnie:
    Przekręcasz zapłon i nie naciskając gazu czekasz około 1 minuty. POwinny być wszystkie odbiorniki prądu wyłączone.
    W tym przypadku będzie słychać nastawnik przepustnicy, po zakończeniu procesu poczekaj jeszcze jakieś 30 sekund dla pewności i możesz wyłączyć zapłon.
    PS: U mnie w 1.8T też sobie VAG-com nie radził, ale automatyczna adaptacja poszła.
  • #9 3151154
    gelus
    Poziom 11  
    witam juz uporalem sie z usterka, podlaczylem interfejs euroscan, tam probowalem wykasowac blad numer 17953 ale sie nie dalo, mialem tam taka opcje testowania roznych urzadzen, uruchomilem ja, zaczelo sie po kolei wszystko wlaczac, w pewnym momencie zaczela reagowac przepustnica (co wczesniej ani razu jej nie slyszalem, po wlaczeniu stacyjki rowniez, kompletnie jakby nic do niej nie docieralo) blad nagle zrobil sie mozliwy do skasowania, przepustnica zaczela sie ustawiac i sama sie zaadoptowala, i od tej pory mam juz sprawna przepustnice, myslalem ze to moze wina jakiegos przetartego kabelka, ale ruszalem i nic sie nie dzialo, blad mi sie pokazuje ten sam tylko wtedy jak znowu odepne przepustnice i musze powtorzyc manewr jeszcze raz, bledu nie idzie wykasowac, nalezy wzbudzic przepustnice za pomoca urzadzenia diagnozujacego ja, blad wtedy znika idzie go usunac a przepustnica sie sama adoptuje, pozdrawiam i dziekuje za pomoc, naszczescie juz z moim autkiem wszystko ok i nie mam zadnych bledow :)

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A3 1.8 T pojawił się błąd 17953 dotyczący nieprawidłowego działania kontrolera przepustnicy (Throttle Valve Controller: Malfunction). Pomimo prawidłowych parametrów przepustnicy i obecności napięcia 5V, przepustnica nie adaptowała się, a błąd pojawiał się natychmiast po jego usunięciu. Diagnostyka za pomocą interfejsu Euroscan umożliwiła wzbudzenie przepustnicy, co spowodowało jej samoczynną adaptację i usunięcie błędu. Próby kasowania błędu i adaptacji za pomocą VAG-Com nie przynosiły efektu, gdyż brakowało funkcji diagnostyki urządzeń i wzbudzenia przepustnicy. Po wzbudzeniu i adaptacji przepustnica zaczęła działać poprawnie, a błąd pojawia się ponownie tylko po odłączeniu przepustnicy. Zalecane jest pozostawienie wszystkich odbiorników prądu wyłączonych podczas adaptacji oraz cierpliwe oczekiwanie na zakończenie procesu. Problem nie wynikał z uszkodzenia mechanicznego ani przewodów, lecz z konieczności diagnostycznego wzbudzenia i adaptacji przepustnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA