logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy LED-y RGB i sterowniki DMX sprawdzą się w teatrze ulicznym?

Zenek_JOT 28 Paź 2006 09:17 4233 30
REKLAMA
  • #1 3160970
    Zenek_JOT
    Poziom 2  
    Witam!
    Jestem tutaj nowy i bardzo sie ciesze, ze moge uczestniczyc w tym slawnym forum.

Mam problem i pytanie. Postanowilem wlasnymi silami rozpoczac dzialalnosc teatralna. Nie mamy prawie zadnych pieniedzy wiec wszystko robic bedziemy polsrodkami.

Stwierdzilem, ze reflektory zrobily w oparciu o technologie LED. Potem wpadlem na pomysl z RGB i chcialem robic reflektory wielokolorowe a calosc regulowac np. LM317T albo czyms podobnym. Tu jest moje pierwsze pytanie. Czy wogole jest sens stosowac technologie LED do zastosowan teatralnych? Tym bardziej, ze czesto bedziemy wystepowac na ulicy?

Jedziemy dalej. Zaczalem na allegro szukac odpowiednich ledow i tu nagle patrze i okazuje sie, ze reflektory RGB w oparicu o LED juz sa zrobione.
    Czy ktos pracowal z czyms takim? Czy to wogole sie sprawdza w praktyce? Jaka to ma jasnosc? Czy moze ledy zastosowane tutaj maja np. po 8000mcd sztuka kiedy samemu mozna zbudowac to samo w oparciu o 50 000mcd...
    http://www.allegro.pl/item137363655_reflektor_par_56_led_dmx.html

Ktos z tym mial do czynienia? Czy jest sens wydac 350zl na to?

Kolejna sprawa. Sterownik. Jak rozumiem obecnie panuje cyfrowy standart DMX. Jaki sterownik mozliwe tani zastosowac do obslugi np. 5 czy 6 takich reflektorow - bedzie okolo 30 kanalow. Czy moglby byc ten:

http://www.allegro.pl/item136167706_eurolite_dmx_operator_192_kanaly_najtaniej_w_pl_.html

?
    Czytalem wiele nienajlepszych opinii na jego temat tu na forum wiec myslalem juz, ze jest bardzo nie dobry ale w koncu ja tylko musze regulowac swiatlo, kolory, jasnosc... W zasadzie nic skomplikowanego... Moze wystarczy? A jezeli nie to co mozna za 300-400zl tutaj zastosowac?

Bardzo prosze o pomoc. Juz sam nie wiem co zrobic.

Czy wogole wchodzi w technologie LED czy stosowac konwencjonalne reflektory?
    Czy kupowac reflektory LED czy budowac samodzielnie?
    Czy reflektory PAR LED DMX RGB te co maja np. 151 diod nadaja sie do czegos czy lepiej samemu zrobic?
    Czy EUROLITE DMX Operator 192 wystarczy do sterowania kiloma reflektorami ledowymi?

Bardzo dziekuje z gory i pozdrawiam!
    Zenek
  • REKLAMA
  • #2 3161640
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 995
    Witam
    Zabieram głos tu jako były kierownik techniczny teatru ( w którym swiatło było bardzo ważnym elementem scenografii i choreografii) oraz obecnie propagator ledowych systemów oświetlemnia dekoracyjnego i informacyjnego.
    Z doświadczenia teatralnego - bez kiku( kilkunastu lub kikudziesięciu ) kilowatów, optyki na reflektorach i profesjonalnych filtrów wiele się nie zdziała.
    Co prawda ledy pozwalają na wiele ( ostatnio wykonywałem system oświetlenia tarasu i ogrodu u inwestora który nie kładł nacisku n a oszczędność tylko na efekt -zastosowaliśmy np "grzybki" najazdowe led w których musiałem ograniczyć intensynośc świecenia bo raziły chodzących po sciezkach ludzi a w innych miejscach 150 dwukolorowych modółów po 2 x 4 led do oświetlenia drewnianego dachu i konstrukcji z drewna teakowego. To oświetlenie regulowane jest prostym zasilaczem regulowanym w zakresie 4-13V. Ledy zadziwiająco płynnie reagują na regulację napiecia.......) Jednak do oswietlenia wielko formatowego zastosowalem metalohalogeny- 70W daje tak kosmiczne efekty ze trudno sobie to wyobrazić)
    Jednak nie polecałbym tedów do oswietlenia czynnego w teatrze- ich monochromatyczność ( za wyjątkiem nowoczesnych białych) jest wadą, nie możn aza duzo namalować tym swiatłem.
    Inny aspekt to żródło zsilania- teatr uliczny z założenie jest teatrem ruchomym....... To przemawia za ledami nawet kosztem zubozenia palety efektów..
    Tyle przemyśleń byłego realizartora przedstawień, dziś realizatora najdziwniejszych pomysłów inwestorów..
    Pozdr.J.
  • #3 3161677
    Zenek_JOT
    Poziom 2  
    Dzieki za odpowiedz. Na pewno przyda sie mi ta opinia. Jest tylko problem. My nie mamy kasy na kilowaty chyba, ze sa jakies rozwiazania inne... moze jakies stare reflektory... ale zasilanie... nas nie stac na taki prad:)

Wiem, ze ostatnio na bazie mocnych, bialych ledow ludzie montuja niezle reflektory do zastosowan w filmie. Podobno wychodzi swietnie.

Dzieki!
    pozdrawiam!
  • #4 3161864
    Dawid_s
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Jak macie zamiar wystepowac na ulicy to jalepsze i naj uniwersalniejsze rozwiazanie to par 64 zarówka 1kW
    http://www.allegro.pl/item135529043_par_64_profi_spot_zarowka_najtaniej_w_polsce_.html
    http://www.prosklep.com/product_info.php?cPat...=2966&osCsid=1c3e0d34f8aac84c65e1a711f766b8a1
    do tego jakis sterownik i dimmer. LEDami z a wiele nie zdzialasz gdysz nie sa takie mocne zeby się na ulice nadawac, używa ich sie głównie do podświetlania małych elementów takich jak jakies kolumny lub sciany. Chyba żeby uzyć jakiś naświetlaczy architektonicznych na 1 lub 3 watowych ledach ale koszt takiego maluskiego uzadzonka to jakieś 4-5tys nalepsze rozwiazanie par wiem bo sam oswietlam spektakle, albo jak masz troche kaski i nastwiasz się na ulice to wyładowcze oswietlacze architektoniczne 250W ze zmina kolorów
    http://www.prosklep.com/product_info.php?cPat...=6971&osCsid=1c3e0d34f8aac84c65e1a711f766b8a1
  • #5 3241248
    slashpeage
    Poziom 11  
    Witam,

strasznie mi się podoba ten temat :)

temat mojej pracy dyplomowej to nadajnik i odbiornik DMX512, i oświetlenie na diodach POWER LED :)

tylko że jestem jeszcze w lesie... zrobiłem prototyp nadajnika i odbiornika, i już jakiś czas walczę z protokołem, ciężko zrobić działający odbiornik nie mając pewności że nadajnik który się ma działa :)

a same diody to świetna rzecz, mam w domu diodę led biała 1W,
    efekt jest niesamowity, jak tylko bedę miał pieniążki to chcę kupić
    diody 3W i 5W, gdzieś na allegro widziałem diodę która ma
    10Wat !!!! jestem ciekaw jak to wygląda po podłączeniu,
    pewnie można z tego już zbudować miecz świetlny...

kończąc mój post z którego nic nie wynika :) , jak już zrobię działającą wersje :) to się tu pochwalę, fajnie by było przed obroną dopisać gdzieś w pracy dyplomowej że ten mój sprzęt został przez kogoś wykorzystany w jakimś spektaklu...

pozdrawiam
  • #6 3241783
    Dawid_s
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    kolego slashpeage jak juz wszystko zrobisz, obronisz prace to wrzuć na elkę schematy i procki albo przeslij mi je na e-maila zarowka300w(_at_)vp.pl lub dawid.slota(_at_)interia.pl
  • REKLAMA
  • #7 3666838
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Hej
    Produkuje reflektory PAR 36 w technologii LED.
    Używam 5 W diod LED w różnych kolorach :)
    Do diod dodaje różne soczewki o różnym kącie (od 5 do 70 stopni)
    Diody świecą rewelacyjnie :)
    Konstrukcja jest banalna.
    Są w sprzedaży również diody 15 W !!!
    Jeżeli chodzi o koszty eksploatacji to jest kosmiczna różnica. Przy lampach żarowych
    - bardzo duży koszt energii 10 lamp po 1000W to już 10 KW
    - żarówki nie lubią ciągłego przenoszenia reflektorów i często się palą
    - koszty związane z Dimmerami przedłużaczami dużej mocy itp

Natomiast zalety LED :
    - znikomy pobór prądu
    - niesamowicie długa żywotność
    - brak problemów z zasilaniem
    - możliwość zasilania z akumulatorów
    - mobilność
  • #8 3707831
    mArKo85
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam. Mam pytanie do osób znających się na tym o czym mowa w temacie...
    Było mówione o oświetleniu typu par led tyle że ma plusy i minusy... a ja jestem ciekaw jaki zasięg potrafią osiągnąć takie "allegrowe" (czy też inne) reflektroy na ledach (na tych zwykłych 5mm) i ile mniej więcej takich ledów się stosuje do jakich odległości.
    Proszę o odpowiedź. Dodam że moje pytanie dostyczy białych ledów, ale jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat kolorów to też bym prosił napisać.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #9 3708168
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Nie wiem co rozumiesz przez zasięg ;]
    Diody większych mocy 3 ,5 , 15 W mają różne soczewki . Ja mam soczewki np 10 stopni .
    Z diodek 5 W robię żarówki do PAR 36. Taka żarówka z soczewką skupiającą nosi bardzo daleko ;]
  • #10 3708180
    mArKo85
    Poziom 16  
    Chodzi mi o to ile metrów od obiektu mogą być umieszczone takie sprzęty (ale tylko te na diodach 5mm) aby można było jeszcze jako tako coś oświetlić...
  • #11 3708197
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Wszystko zależy od zastosowanych diod. PAR 56 czy PAR 64 te które ja widziałem były zrobione na diodach 10mm.
    Wydaje mi się że to bez różnicy jaka jest średnica diody, liczy się jaką ma soczewkę i jasność ;]
  • #12 3708245
    mArKo85
    Poziom 16  
    no jasność to napewno odgrywa największą rolę...
    a możesz spróbować napisać na jaką odległość można zasosować kazdy z tych poniżej ? interesuje mnie to ostatnio...
    http://www.deejayshop.com.pl/shop/product_info.php?products_id=911
    http://www.deejayshop.com.pl/shop/product_info.php?cPath=38&products_id=435
    http://www.deejayshop.com.pl/shop/product_info.php?cPath=38&products_id=433
    http://www.djshop.pl/nowosci/3259,Scanic-LED-PAR-36-RGB.html
    Pozdrawiam.
    Wiem że na takie te moje pytania nie da się udzielić idealnie precyzyjnej odpowiedzi ale chciałbym tak tylko orientacyjnie wiedzieć.
  • REKLAMA
  • #13 3708286
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Zacznijmy od tego że ceny mają kosmos ;]
    To są PAR 36, więc są to reflektory niby do oświetlania kuli. W tych produktach dużo płacimy za odbiornik DMX. N allegro jest PAR 36 DMX za 135 zł ;]
    U mnie żarówka na diodzie LED 5 W kosztuje 65 zł. Z wąską soczewką świeci na kilkanaście metrów. ( Tylko niestety świeci w jednym kolorze )
  • #14 3708332
    mArKo85
    Poziom 16  
    no ceny istotnie więcej niż z kosmosu, ale na to nie patrz... mi chodzi tylko o to z jaką odległością mogą sobie poradzić poszczególne...
    poprostu mam "trochę" diodek w domu i zastanawiam się czyich tak nie spożytkować, ale przydałaby mi się wypowiedź na temat takiego led para i jego zasięgu...
  • #15 3708559
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Taki PAR 36 na LED może służyć do oświetlenia jakiejś ścianki filaru itp, bez soczewki nie nadaje się do oświetlenia kuli nawet.Reflektory PAR 56 na Ledach mogą już służyć jako oświetlacze sceny, ale świecą dosyć ciemno. Na pewno o wiele ciemniej jak PAR 56 z żarówką 300 W.
    Moim zdaniem nie ma sensu robić takiego reflektorka z diod o standardowej czy nawet podwyższonej jasności ;]
    Ja teraz kombinuje z diodami RGB o mocy 0,1 WI wydają się one spoko ;]
  • #16 3708587
    mArKo85
    Poziom 16  
    aha... no ale tak czy tak myśle że coś z tych diodek wykombnuje... zastanawiam się tylko jak je łączyć... w szeregi i później równolegle ? i po ile tak mniej więcej taki szereg? diodek mam powyżej 50 (w sumie to bliżej 100 nawet, ale wszystkiego tam nie włoże)
  • REKLAMA
  • #17 3708600
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Takie zwykłe ledy to lepiej szeregowo moim zdaniem.
    Równolegle mógłby być problem (różne spadki napięcia na diodach )
  • #18 3708613
    mArKo85
    Poziom 16  
    ale całość szeregowo ? bo ja myslałem bardziej żeby dało się to podpiąć pod zasilacz 12V (wieloamperowy)
  • #19 3709192
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Najlepiej sobie sprawdź, podłącz kilka równolegle i zobacz czy równomiernie świecą. A najlepiej połączyć szeregowo i równolegle ;]
    Ja tobym kupił po prostu diody RGB (są po 2 zł) do tego prosty układ sterujący i wtedy świeci Ci już pełną gamą kolorów ;] I na pewno o wiele jaśniej.
    Z takich diodek co masz to można zrobić podświetlenie półki, czy czegoś tam do reflektorów PAR 36 raczej średnio ;]
  • #20 3709862
    mArKo85
    Poziom 16  
    no diody rbg też mam, alezauważałe ze jak zapale np niebieską i czerwoną naraz to ona niby jakąs tam mieszana poświate daje, ale świecą tak jakby 2 punkty i na ścianie widać niebieski obok czerwonego a w środku lekko fioloetowo/różowy... także nie wiem... tak samo np czerwony z zielonym... itd...
  • #21 3709876
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Dziwne mi kolory dobrze miesza :)
    A jakie to diody ? Ja mam z wspólną anodą 0,1 W całość. Może to jakiś stary typ ;]
  • #22 3710016
    mArKo85
    Poziom 16  
    ja mam kilka takich z 4 nóżkami... ze wspólna katodą... i to może być przyczyną wydaje mi się...
    no cóż... się zobaczy :)

edit

Tak się teraz zastanawiam... jakie soczewki Ty sosujesz do tych diodek 5W ? (jakbys mógł podac linki do nich, bo na necie jestb tak troche różnych i nie bardzo się w nich łapię) w sumie to by mogło być nawet dobre rozwiązanie (tak na przyszłośc pytam)
  • #23 3840348
    mArKo85
    Poziom 16  
    przepraszam że odkopię trochę ten temat... ale wpadł mi w ręce pewien link...
    http://www.sterowniki.friko.pl/ i tam jest coś takiego jak Dimmer RS-232 8-kanałów.
    Zastanawia mnie czy ktoś z Was może nie ma jakiegoś takiego schematu na coś takiego sterowanego właśnie z portu COM na zwykłe żarówki...? Gościu sprzedaje to po 150 zł na allegro więc i sam koszt złożenia urządzenia nie będzie za wysoki przypuszczam... szukałem tego na googlach i na elce ale niestety nawet na zagranicznych stronach nie potrafię się doszukać niczego konkretnego...
    Prosiłbym o jakąś pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #24 3841102
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    Dimmer to tam jest tylko jeden reszta to wyłączniki sterowane portem LPT. Wyłączniki są pewnie zrobione na optotriakach załączanych w zerze np MOC 3041, tylko dziwna tak mała moc ( 200 W ) ;] Temat ten był już poruszany na elektrodzie.
    Dimmer można zrobić z optotriaka MOC 3020, ponieważ układ ten nie ma załączania w zerze, tylko wtedy bardzo sieje i trzeba dawać filtry RLC.
    Schemat też można znaleźć na elektrodzie.
  • #25 3841340
    mArKo85
    Poziom 16  
    Owszem... tylko te urządzenia wyżej są sterowane z LPT ten o którym ja mówię jest 3 od dołu i staruje się nim z portu COM... a jesli mogę prosić o jakieś namiary na tematy czy schematy czegoś takiego to bardzo by mi to pomogło...
  • #27 3841521
    mArKo85
    Poziom 16  
    te schematy to znalazłem jujż jakiś czas temu... ale mnie by interesowało właśnie coś takiego na port COM żeby się nie musieć bawić w składanie dmxów...
  • #28 3842960
    Siersciuchyelonky
    Poziom 13  
    To już lepiej na LPT ;]
    Ale i tak DMX jest sto razy lepszy i bardziej uniwersalny ;]
    POZDRAWIAM
  • #29 3847317
    mArKo85
    Poziom 16  
    Mówisz LPT... ale też raczej sie nie spotkalem z dimmerem na lpt... a raczej z programem który by obsługiwał takie sprzęd przez port LPT...
    Aco do uniwersalności DMX to nie neguję tego, ale mnie jest potrzebne tylko ściemnianie świateł z kompa... nic więcej... także idealny byłby ten COM bo nie trzeba by do tego montowac innych skrzynek... także jeśli możesz to podrzuć jakieś schematy (czy to tego na LPT jeśli móisz że to będzie działac czy coś podobnego)
  • #30 5811385
    mArKo85
    Poziom 16  
    Witam po raz kolejny... wrócił ostatnio w moje ręce temat tego sterownika świateł (dimmera - ściemniacza) na RS-232...
    Czy ktoś może podzielić się takowym schematem ? jak się domyślam wiele osób zrobiło by taki sterownik w kilkanaście minut, jednak ja nie jestem na tyle zaawansowany niestety... przeszukałem elektrodę po raz kolejny i niestety nie umiem znaleźć schematu takiego dimmerka.
    Proszę zatem o jakąś pomoc w tej kwestii.
    Pozdrawiam i czekam na jakąś odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania LED RGB i sterowników DMX w oświetleniu teatralnym, zwłaszcza w warunkach ulicznych przy ograniczonym budżecie. Uczestnicy podkreślają, że do efektywnego oświetlenia sceny potrzebne są wysokiej mocy źródła światła (kilkadziesiąt kilowatów) oraz profesjonalna optyka i filtry, co jest kosztowne i trudne do realizacji przy niskim budżecie. LED-y, zwłaszcza mocne diody 3W, 5W, a nawet 15W, oferują niskie zużycie energii, długą żywotność i mobilność, ale ich jasność i zasięg są ograniczone w porównaniu do tradycyjnych lamp halogenowych lub wyładowczych (np. PAR 64 1kW). Reflektory LED PAR 36 i PAR 56 są używane głównie do podświetlania małych elementów lub dekoracji, a ich zasięg zależy od mocy diod i zastosowanych soczewek (kąt świecenia od 5 do 70 stopni). W praktyce LED-y 5mm mają ograniczony zasięg i jasność, a ich łączenie w szeregi i równolegle wymaga uwagi ze względu na spadki napięć. Sterowniki DMX są polecane ze względu na uniwersalność i precyzyjną kontrolę, choć pojawiły się pytania o prostsze dimmery sterowane portem COM (RS-232) lub LPT, z których schematy i rozwiązania są dostępne na forach i stronach internetowych. Ogólnie LED-y nadają się do zastosowań dekoracyjnych i mniejszych efektów świetlnych, natomiast do oświetlenia ulicznego i teatralnego sceny lepiej sprawdzają się tradycyjne reflektory halogenowe lub wyładowcze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA