logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z siecią z dwóch komputerów - win 98 i XP

pawelski 18 Lip 2003 00:08 1640 11
REKLAMA
  • #1 291363
    pawelski
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    cześć wszystkim
    jeżeli uznacie że temat jest powtórnie wałkowany, to przepraszam - przeszukałem elektrodę i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu

a problem jest taki - mam dwa kompy: jeden (blaszak) z XP i drugi - laptop z 98 - chcę je połączyć w sieć
    zatem:
    w obu są zainstalowane karty sieciowe
    mam kabel - skrętkę skrosowaną
    ustawiłem IP - 192.168.60.46 w jednym
    192.168.60.50 w drugim
    maska podsieci to 255.255.0.0
    pingując te IP dostaję odpowiedzi z obu komputerów, ale w otoczeniu sieciowym widzę tylko to co udostępniam na danym komputerze
    dlaczego nie widzę tego co udostępnia drugi komputer? dlaczego w ogóle nie widzę drugiego komputera?

czekam na porady
    pewnie problem jest śmieszny nie mniej jednak tonie działa
  • REKLAMA
  • #2 291373
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    jakie udostępnienie widać na jakim systemie :?:
    Z tego co wiem to ciężko zrobić połącznie po między XP a 98.
    Najprostrzym sposobem będzie wbranie do blaszak jesze 98 wtedy pójdzie na 100%.
    I spróbój zmienić IP wtym drugim zeby bło na końcy 47, a nie 60. A w oby maski muszą być takie same.
    i najlepiej zeby jenen komp w ustawieniach/nazwie kompa nazywał się A a drudi B a niie jak to zazwycaj jest TJ345JAM czy jokoś tak :)
  • #3 291378
    Costek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    pingując te IP dostaję odpowiedzi z obu komputerów, ale w otoczeniu sieciowym widzę tylko to co udostępniam na danym komputerze
    dlaczego nie widzę tego co udostępnia drugi komputer? dlaczego w ogóle nie widzę drugiego komputera?

wyłącz firewalla na XP !!!! albo skonfiguruj go tak ,żeby puszczał ci IP tego drugiego, jak nie zadziała to możesz spróbować założyć na XP użytkownika o nazwie takiej jak ten drugi komp i dać mu uprawnienia administratora

Pozdrawiam
    Piotrek

PS. To działa i nie ma żadnych problemów jak już ruszy, robiłem kilkanaście takich instalacji i zawsze się udawało, trzeba trochę tylko pokombinować
  • #4 291379
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A nazwa grupy microsoft networks jest taka sama w obu komputerach?
  • REKLAMA
  • #5 291729
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6534
    Masz aktywne konto Gość na XP? Choć bez tego powinien widzieć drugi komp. Na 98 musisz mieć protokół NetBEUI.
  • #6 291852
    viki
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    sprawdz czy na kompie z win98 masz plik hohts lub host.ini
    z wpisami

192.168.60.46 blaszak
    192.168.60.50 laptop
  • #7 292238
    pawelski
    Poziom 13  
    cześć znowu
    nie mam dobrych wieści :(

pokombinowałem biorąc pod uwagę wszystkie Wasze pomysły i efekt jest dokładnie taki sam jak wcześniej - czyli pingowanie jest OK, ale na każdym komputerze widzę w sieci tylko ten komp z którego przeglądam sieć :(

ma ktoś jeszcze jakieś pomysły - poza instalacją 98 do istniejącego XP?
    czy w ogóle można to zrobić jakoś?
  • REKLAMA
  • #8 292525
    paul1984
    Poziom 11  
    spróbj dorwać chipa 7/2003 Na płytce jest książka "WIn xp dla epertów" tam uzyskasz odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #9 293600
    Andrzej Piotrowski

Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam u mojego klienta dwa komty dokładnie tak połączone jak mówisz XP i Winda 98 chdzą aż buczy na dodatek jedna karta PCI druga ISA
    Moja podpowiedz jest taka:
    1. Tak samo nazwane grupy robocze na obu kompach.
    2. Na obu dodani klienci Microsoft Networks.
    3. Maska 255.0.0.0 , IP np: 168.192.0.1
    4. Sprawdzić czy nie masz ustawinego jakiegoś firewall'a (Norton IS)
    5. Sprawdż czy udostępniasz cokolwiek na obu kompach.
    6. Ustaw jako dodelowe logowanie przy użyciu Microsoft Networks
    7. Wgraj obsługę protokułu TCP/IP

Pwodzenia
    Konto firmowe:
    PPHU ServiCo Microsystems Andrzej Piotrowski
    Witosa 2/64, Piła, 64-920 | Strona WWW: www.servico24.pl
  • #11 294338
    pawelski
    Poziom 13  
    no i rozwiązałem problem :)
    chodziło w tym wszystkim o to aby przegrać zdjęcia z laptopa do blaszaka
    niestety cały czas miałem te same efekty o których pisałem wcześniej :(

poprostu podłączyłem laptopa do inego kompa z win98, ustawiłem wszystko i sieć śmiga aż miło
    w tym innym kompie jest dysk z kieszenią, u mnie też jest kieszeń, więc......
    rozumiecie :)

ale dalej nie wiem dlaczego mi to nie pracowało, kiedyś jak znajdę chwilkę to znowu z tym powalczę - może coś wywalczę
    dzięki wszystkim za pomoc
  • #12 294381
    Lukasss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

Ja mam polaczonego XP z 98 i wszystko jest ok . . . W kompie z XP mam modem - lacze internetowe udostepniam do kompa z 98 i wszytko smiga . . . Najprostszym sposobem jezeli nie wiesz jak zrobic to manualnie jest skorzystanie z kreatora w XP jest dobrz zrobione i ustawi wszytsko sam za Ciebie jest to w polaczeniach sieciowych ... "Konfiguruj siec w domu lub . . ." w pierwszej fazie ustawi system XP pozniej wygeneruje dyskietke ktora wlozysz do kompa z 98 i wszytsko pojdzie (tak mi sie wydaje) bez problemu . . .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy połączenia sieciowego dwóch komputerów: jednego z systemem Windows XP i drugiego z Windows 98, przy użyciu kart sieciowych i kabla skrętkowego typu crossover. Ustawiono statyczne adresy IP (192.168.60.46 i 192.168.60.50) z maską podsieci 255.255.0.0. Pingowanie działa poprawnie, jednak w otoczeniu sieciowym każdy komputer widzi tylko własne udostępnione zasoby i nie wykrywa drugiego komputera. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie zgodności nazw grup roboczych Microsoft Networks, wyłączenie lub odpowiednią konfigurację firewalla na XP, obecność protokołu NetBEUI na Windows 98, poprawne ustawienie klientów Microsoft Networks oraz upewnienie się, że oba komputery mają poprawnie skonfigurowane TCP/IP. Zalecano także sprawdzenie plików hosts lub host.ini na Windows 98 z odpowiednimi wpisami IP i nazw komputerów. Próbowano również zmiany adresów IP i nazw komputerów na proste, rozpoznawalne nazwy. Pomimo tych działań problem pozostał nierozwiązany, a ostatecznie autor podłączył laptop z Windows 98 do innego komputera z tym systemem, gdzie sieć działała poprawnie. Wskazuje to na możliwe problemy konfiguracyjne lub kompatybilnościowe między XP a 98 w oryginalnym zestawie. Zaproponowano także użycie kreatora sieciowego w Windows XP, który generuje dyskietkę konfiguracyjną dla Windows 98, co może ułatwić konfigurację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA