logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować Nokia 3120 bez znanego kodu zabezpieczającego?

nuter 29 Paź 2006 10:31 10892 6
REKLAMA
  • #1 3164464
    nuter
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich

Mój problem polega na tym, że kupiłem na allegro uzywaną nokię 3120 (na pewno jest w 100% legalna) :] Były właściciel jednak ustawił na niej chyba kod zabezpieczający. Po wpisaniu kodu pin pojawia się żadanie wpisania kodu, a co najgorsze poprzedni właściciel nie pamięta żeby kiedykolwiek taki kod ustalał i twierdzi, że na jego karcie sim takie żądanie nie wystepowało. Próbowałem już oczywiście standardowego kodu 12345 ale jest nieprawidłowy. Nie posiadam do tego telefonu kabla, ale myślę ze mógłbym zdobyć kabel COM od nokii 6100 (jeśli się nie mylę to jest takie samo wejście).

Jeżeli istnieje jakiś sposób na odczytanie tego kodu bez kabla, to prosze o podanie mi go, a jeżeli nie to proszę mnie poinstruować jakiego programu musiałbym użyć do tego kabla.

z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3164503
    miszko83
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    http://nfader.z-host.ru/
    Wpisz IMEI, wygeneruje Ci mastercode i jego wpisz, wtedy będziesz mógł zmienić kod.
  • REKLAMA
  • #3 3164515
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    podaj IMEI na pw to pomogę.....

pozdrawiam******
  • #4 3164549
    nuter
    Poziom 11  
    skorzystałem z podpowiedzi miszko83 i wszystko już jest okej, dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3164579
    Leono
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja jednak chcialbym aby nuter przy tym nauczyl sie czegos, wiec tak: w nokiach tego typu czyli DCT-4 niestety nie ma mozliwosci ingerowania w soft za pomoca zwyklego kabelka COM. Trzeba miec do tego sprzet tzw box serwisowy. Sa rozne boxy po roznych cenach lecz nie wiem czy jest ci to potrzebne ;) Taki kod mozna zdjac sprzetem o ktorym mowa np przy inicjacji simlocka.
  • REKLAMA
  • #6 3164795
    nuter
    Poziom 11  
    Leono co do Twojej wypowiedzi: czytałem gdzieś że w starszych nokiach możliwe jest odczytanie tego kodu w programie Logo Manager i dlatego pomyslałem że może i w 3120 istnieje taka możliwość, jednak mój problem został szybko rozwiązany, BOXa nie potrzebuję bo się nie znam na tym :] no ale kończmy ten temat bo problemu już nie ma

pozdrawiam
  • #7 3165170
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    jesli uwazasz temat za zakonczony to kliknij klodeczke bo jak nie zamkniesz porzadnie to ja jeszcze cos dopisze, potem ktos nastepny i nastepny...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył zablokowanego telefonu Nokia 3120, zabezpieczonego kodem, którego poprzedni właściciel nie pamiętał. Standardowy kod 12345 nie działał. Rozwiązaniem było użycie serwisu online generującego mastercode na podstawie numeru IMEI telefonu, co pozwoliło na odblokowanie urządzenia i zmianę kodu zabezpieczającego. W dyskusji wyjaśniono, że modele Nokia z serii DCT-4, do których należy 3120, nie mogą być odblokowane zwykłym kablem COM, a wymagają specjalistycznego sprzętu serwisowego (box serwisowy). W starszych modelach możliwe było odczytanie kodu za pomocą programu Logo Manager, jednak w przypadku 3120 nie było to konieczne. Użytkownik potwierdził skuteczność metody z mastercode i zakończył temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA