logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć temperaturę powietrza w dmuchawie 5kW do 50°C?

uki4 29 Paź 2006 13:54 5965 25
  • #1 3165287
    uki4
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Witam,

W jaki sposób można wyregulować temperatury wydmuchiwanego powietrza z dmuchawy o mocy 5kW. Np. jeśli włączę dmuchwaę, to powietrze przy wyjściu ma 80°C, a chcę aby była 50°C.

Czy warto kupić grzałkę +wentylator i samemu wykonać taką dmuchawę, czy też lepiej kupić taką nagrzewnice 5kW i pozmieniać parę rzeczy?

Pozdrawiam serdecznie
    Grzegorz
  • #2 3165397
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Oczywiście najprościej przez zdławienie przepływu powietrza - pytanie tylko, czy sprzęt wytrzyma wyższą temperaturę. W instrukcji na pewno dławienie przepływu jest zabronione.
    :D
  • #3 3165632
    uki4
    Poziom 17  
    Jakimś innym sposobiem np. potencjometr?
  • #4 3165710
    Eugeniusz G.
    Poziom 2  
    W naszym największym serwisie aukcyjnym możesz znaleźć kilka ciekawych regulatorów mocy do spawarek i do innych urządzeń . Na pewno coś się nada .
  • #5 3166261
    koltech
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    A nie prościej zastosować tyrystorowy (triack) regulator temperatury z jakimś czujnikiem i po sprawie!!!
  • #6 3166446
    uki4
    Poziom 17  
    koltech napisał:
    A nie prościej zastosować tyrystorowy (triack) regulator temperatury z jakimś czujnikiem i po sprawie!!!

Z tym, że nie bardzo wiem co to jest.
    Może jakaś podpowiedź i sposób podłączenia?

Pozdrawiam
  • #8 3166953
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Wyobrażam sobie, że ta dmuchawa składa się z dwóch zasadniczych rzeczy elementu grzejnego oraz jakiegoś wentylatora. I najpewniej jest to sprzężone czyli włączenie układu załącza wentylator oraz grzałkę. Wydaje mi się, że najlepszym (i chyba najbezpieczniejszym) będzie rozdzielenie tych dwóch obwodów. "Układ" w najprostszym przypadku można by regulować regulatorem jeśli jest na napięcie 230V albo falownikiem jeśli są trzy fazy. Wentylatora bym ani nie wyłączał ani nie zwalniał. Mogłoby to spowodować uszkodzenie grzałki z powodu niedostatecznej "wentylacji". Lepiej regulować grzałką. Problem jednak w tym, że do płynej regulacji najlepiej nadawałby się falownik ale ten do tanich nie należy więc pozostaje regulacja dwustanowa. jako element wykonawczy proponowałbym wykorzystać przekaźnik półprzewodnikowy, stycznik mógłby tego nie wytrzymać. Jako regulator można zrobić komparator w oparciu o wzmacniacz operacyjny i termometr LM35. Będzie można sobie w miare dokładnie regulować temperaturę na wylocie dmuchawy.

--
    pozdrawiam
  • #9 3166998
    uki4
    Poziom 17  
    cyberdar napisał:
    Witam

Wyobrażam sobie, że ta dmuchawa składa się z dwóch zasadniczych rzeczy elementu grzejnego oraz jakiegoś wentylatora. I najpewniej jest to sprzężone czyli włączenie układu załącza wentylator oraz grzałkę. Wydaje mi się, że najlepszym (i chyba najbezpieczniejszym) będzie rozdzielenie tych dwóch obwodów. "Układ" w najprostszym przypadku można by regulować regulatorem jeśli jest na napięcie 230V albo falownikiem jeśli są trzy fazy. Wentylatora bym ani nie wyłączał ani nie zwalniał. Mogłoby to spowodować uszkodzenie grzałki z powodu niedostatecznej "wentylacji". Lepiej regulować grzałką. Problem jednak w tym, że do płynej regulacji najlepiej nadawałby się falownik ale ten do tanich nie należy więc pozostaje regulacja dwustanowa. jako element wykonawczy proponowałbym wykorzystać przekaźnik półprzewodnikowy, stycznik mógłby tego nie wytrzymać. Jako regulator można zrobić komparator w oparciu o wzmacniacz operacyjny i termometr LM35. Będzie można sobie w miare dokładnie regulować temperaturę na wylocie dmuchawy.

--
    pozdrawiam

Jeśli podam parametry techniczne to czy mógłbyś dobrać mi odpowiednie elementy i jaki będzie orientacyjny koszt wszystkiego?

Pozdrawiam
  • #10 3170173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3171012
    bonanza
    Spec od Falowników
    Przepraszam, źle przeczytałem, myślałem, że potrzebne jest zwiększenie temperatury. Zmniejszenie to żaden problem - tak nagrzewnica musi być na "siłę" - wyłączamy jedną z trzech grzałek i gotowe.
  • #12 3173262
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Nie napisałeś czy jest to dmuchawa 3 fazowa. Rozwiązanie WojcikaW jak najbardziej. Sterownik umocować bezpiecznie a triaki tak by były w strumieniu ssanym. Optotriaczki 41 właczane w zerze zabezpieczą otoczenie przed "śmieciami" nieuniknionymi przy tej mocy. Aż się prosi o termistorek przy wylocie i kawałek automatyki.
  • #13 3173739
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

WojcikW jak nazywa się urządzenie, które podłącza się do zasilania trójfazowego a z drugiej podłaczamy np. silnik ? A czy tym czymś nie mogę regulowac mocy grzałki ?

--
    pozdrawiam

UKI4 jasne, że pomogę. Po to jest to forum.
  • #14 3174321
    bonanza
    Spec od Falowników
    Falownik do grzałek? Przepraszam, ale to chory pomysł... :cry:
  • #16 3182843
    uki4
    Poziom 17  
    Ta dmuchawa którą właśnie kupiłem ma na tabliczce 9,5kW 16A.
    Po włączeniu 30min temperatura wydmuchiwana ma ok 30stopni.
    Moim zdaniem powinna wylatywać min 80 stopni.

Od czego może to zależeć?
  • #17 3183350
    koltech
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    W pierszej kolejności należy sprawdzić grzałki. Najprawdopodobniej działa tylko jedna. Sprawdź też kabel zasilający i przewody wewnątrz obudowy. Może przerwa.
  • #18 3186793
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Najprawdopodobniej będzie grzałka. W związku z tą sytuacją nasywa się prosty sposób regulacji. Mianowicie załączanie takiej ilości grzałek jaka Ci jest potrzebna. powiedzmy będziesz chciał mieć 30 stopni to dasz jedną, 50 stopni to dasz dwie a na maksa to dasz 3 grzałki.

--
    pozdrawiam
  • #19 6613645
    jednoglowy
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    A takie pytanie. Zakłóżmy że przez triaki chce dać max 10A. Jaka może być maksymalna moc grzłki?

O ile przy zasilaniu pojedyńczej grzałki nie ma problemu z wyliczeniem mocy. O tyle nie wiem jak ugyźć połączenie gwiazda/trójkąt. Nie dość że z jednego triaka popłynie prąd do dwóch grzałek to na drugim triaku będzie z innym znakiem?
  • #20 6613790
    elek555
    Poziom 37  
    Triaka dobierasz do potrzebnej mocy a nie odwrotnie. Mając grzałkę liczysz resztę. Moc na tabliczce urządzeń trójfazowych jest podawana w wartościach fazowych jako Pn=3JfxUf, gdzie Uf=230V. Konfiguracja połączeń też jest podana. Napięcie przewodowe lub jak kto woli międzyprzewodowe Up=√3Uf a reszta wynika z powyższych. W trójkącie pojedyncza grzałka jest zasilana napięciem Up więc resztę możesz policzyć.
  • #21 6614970
    jednoglowy
    Poziom 11  
    Nie zrozumieliśmy się. Chodzi o to że mam gotowe sterowanie na triakach BTA12, czyli jak przypuszczam rozsądny prąd to 10A. Teraz musze określić jakie maksymalne moce mogę podłączyć w różnych konfiguracjach

Jeśli grzałka i trak będzie pomiedzy fazą a zerem to będzie mogła mieć ~2,3kW

Jeśli grzałka będzie między fazami to moc podniesie sie 4kW

Jeśli zrobie 3 grzałki w gwiazde to moc każdej z nich też nie będzie mogła przekroczyć 2,3kW (a dla trójkąta 4kW)? W danej chwili chwili prąd przez triaka nie bedzie płynął tylko z jednej grzałki...
  • #22 6615663
    elek555
    Poziom 37  
    Grzałkę możesz stosować przy napięciu nie większym niż jej znamionowe. Przy regulacji fazowej masz wtedy zakres od zera do pełnej mocy grzałki. Nie możesz pojedynczej grzałki (o napięciu 230V) podłączać między 2 fazy. Przeczuwam że taki masz zamiar. To że trochę sobie poobliczasz nie zmieni napisu jaki jest na grzałce!
  • #23 6617171
    jednoglowy
    Poziom 11  
    Elek555
    A gdzie ja napisałem że chce grzałki na 230 podłączyć pod 400V? nawet słowem nie wspomniałem o jakie napiecie grzałek chodzi. Chodzi mi o sam sposób wyznaczenia maksymalnej mocy dla różnych przypadków podłączenia.

Zapytam jeszcze raz, bardziej zwięźle. Czy układ oparty na dwóch triakach, z których każdy wytrzymie 10A w:
    1. połączeniu trójkąt mogę dać 3 grzałki po 4kW
    2. połączeniu w gwiazde mogę dać 3 grzałki po 2,3kW
  • #24 6617367
    elek555
    Poziom 37  
    narysuj to bo nikt nie wie co tworzysz. Nie widzę twoich 2 triaków w sieci 3 fazowej i danych znamionowych grzałek (czy tak jak rysował WójcikW?). Natomiast dla triaka 10A przyjmuj maksymalne prądy 5-6A, bo triaki są tanie a robocizna droga.
  • #25 6618157
    jednoglowy
    Poziom 11  
    Elek555 mam wrażenie że premedytacją omijasz odpowiedz :), cały czas piszesz o "okolicy" mojego pytania. Pisałem też że triak to BTA12, czyli nominalny ciągły prąd to 12A, jak dam mu 10A to nie powinien zdechnąć. Triak przewymiarowany 2 razy to chyba lekka przesada. Wieć prosił bym o konkretną odpowiedz na pytanie o moc grzałek przy prądze 10A i połączeniu gwiazda/trójkąt

W tym tecie mowa była o jednym schemacie, specjalnie dla ciebie zamieszcze rysunek. :)

Jak obniżyć temperaturę powietrza w dmuchawie 5kW do 50°C?
  • #26 6619590
    elek555
    Poziom 37  
    jednogłowy -masz ochotę oszczędzać 2 zł to oszczędzaj, zwłaszcza w drugim układzie. Wzory Ci podałem, więc rusz się i podstaw dane :) Szczególnie polecam prostszy 2 przypadek, z wyłączonym jednym triakiem. Przemyśl co się tam stanie z triakiem o prądzie przewodzenia 10A, np załączonym po chwilowej przerwie zasilania! Włączając się do tego tematu powinieneś już liczyć samemu a jeśli nie to załóż nowy wątek w dla początkujących. Za parę lat nie narazisz klienta za 2zł. Poczytaj też o zależności parametrów triaków od temperatury, która tu Cię całkiem nie interesuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy regulacji temperatury powietrza wydmuchiwanego z dmuchawy o mocy około 5 kW, gdzie obecna temperatura wynosi około 80°C, a celem jest obniżenie jej do około 50°C. Proponowane metody obejmują regulację mocy grzałki poprzez zastosowanie tyrystorowych (triakowych) regulatorów mocy z czujnikiem temperatury, co umożliwia płynną kontrolę temperatury. Zaleca się rozdzielenie obwodów wentylatora i grzałki, aby uniknąć uszkodzenia grzałki z powodu niewystarczającego chłodzenia. W przypadku dmuchaw trójfazowych sugerowano zmianę połączenia grzałek z trójkąta na gwiazdę w celu zmniejszenia mocy, a także wyłączanie części grzałek dla regulacji temperatury. Dyskutowano dobór triaków (np. BTA12) do sterowania mocą grzałek, uwzględniając ich prąd znamionowy i konfigurację połączeń (gwiazda/trójkąt). Podkreślono konieczność stosowania radiatorów dla triaków oraz zabezpieczeń optotriacowych. Wskazano na możliwość wykorzystania prostych układów z komparatorem i termometrem LM35 do automatycznej regulacji temperatury. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące obliczania mocy grzałek w zależności od konfiguracji połączeń i prądu triaków. W przypadku problemów z niską temperaturą wydmuchiwanego powietrza zasugerowano sprawdzenie stanu grzałek i okablowania. Ogólnie rekomendowano stosowanie gotowych nagrzewnic z regulacją lub samodzielne wykonanie układu z triakami i czujnikiem temperatury dla precyzyjnej kontroli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA