logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie lutownicy 12V/40W: przekaźnik czy triak/tyrystor?

antrykot 17 Mar 2006 22:03 1809 8
  • #1 2426782
    antrykot
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Witam.
    Ostatnio spaliłem sobie moją ulubioną kolbę (przetwornica beztransformatorowa + nie uwaga i było po :/).
    No i jako że miałem już jakiś czas temu budować stacje (brakowało mi tylko motywacji, która teraz już jest :) ), postanowiłem sie za to wziąść.
    I teraz mam dylemat, jak sterować lutownicą, gdyż mam trafo 30V/ ok 150-200W, i lutownice 12V/40W (jakaś chińszczyzna, ale jak projekt wypali, to kupie nową).
    Zastanawiam sie czy włączać ją zwykłem przekaźnikiem przy osiągnięciu temperatury, czy też bawić sie w prostownik sterowany na triaku czy tyrystorze (tranzystory bipolarne chyba nie wchodzą w grę, bo jak testowałem, to grzały sie bardziej niż lutownica :) ), i płynnie regulować napięcie.
    Pytanie brzmi, czy przy włączaniu przekaźnikiem ten shit sie nie spali. Prąd na kolbie to około 4A (szybciutko sie grzeje :P).
    Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii ?
  • Pomocny post
    #2 2426826
    Olo999
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Ja bym sterował samym triakiem nie „bawił” się w żadne prostowniki :D. Grzałka nie musi być zasilana napięciem stałym, a przekaźniki mają krótszy czas „życia”.
    Pozdrawiam
  • #3 2432407
    antrykot
    Poziom 20  
    No nic, jutro skocze po jakiś adekwatny tyrystor albo triak, i do dzieła :)
    THX za opdowiedź
  • #4 2433777
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Pomyśl o regulacji grupowej napięcia grzałki. No i pozostaje albo jeden triak (bardziej ekonomiczne rozwiązanie) w przypadku tyrystorów to w gr ę wchodzą 2 przciwsobnie.
    Lub można zrobić jeszcze mały trick z tyrystorem który możesz połączyć równolegle z diodą, dioda daje zawsze połówkę mocy a tyrystorem możesz załączać drugą połówkę sinusa i wtedy grzejesz na full (np. mikrostyk w stojaku lutownicy). Trudniej lutownicy zrobić RIP
  • #5 2436894
    antrykot
    Poziom 20  
    Narazie spróbuje odpalić na tranzystorze KD502. Niby sie grzeje, ale w datashicie piszą że prąd max wynosi 10A, więc na moje potrzeby w zupełności starcza. Jak jednak za bardzo sie będzie grzał, to kupie jakiś triak.
  • #6 2437500
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    no to jeszcze użyj 555 jako regulator wypełnienia i masz gotową regulację mocy.
  • #7 2438953
    antrykot
    Poziom 20  
    Myślałem o procku i PWM. Mam ATMege162, i chyba nią tam wrzuce, a jako że mam dużą obudowe po satelicie, to dorobie też do tego zasilacz stabilizowany, i wszystko będzie sterował ten procek.
    Martwi mnie tylko jedno - nie ma chyba przetwornika A/C, ale może dam jakiś zewnętrzny.
  • #8 2439817
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    No nie Atmegi jak i inne AVR-ki posiadają przetworniki A/C a ten to powinien ich mieć z osiem sztuk. 10-bitowa rozdzielczość i napięcia nie większe niż nap. zasilania czyli do 5V. No chyba że Uref będzie inne. To wyjdzie z tego dobrze stabilizowana lutowniczka. Zresztą popatrz w karty katalogowe na stronie Atmela. Powodzenia
  • #9 2441504
    antrykot
    Poziom 20  
    No mam datashita, ale widze tu tylko on chip analog comparator. W sumie od biedy by sie to nadało, ale przetwornik A/C to to nie jest.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania lutownicą 12V/40W zasilaną z transformatora 30V/150-200W. Rozważane są dwie metody: włączanie grzałki za pomocą przekaźnika lub regulacja napięcia przy użyciu triaka lub tyrystora. Triak jest polecany jako bardziej ekonomiczne i trwałe rozwiązanie niż przekaźnik, który ma ograniczoną żywotność przy częstym załączaniu. Propozycje obejmują regulację fazową napięcia grzałki za pomocą jednego triaka lub dwóch tyrystorów połączonych przeciwstawnie. Można też zastosować układ z tyrystorem i diodą, umożliwiający regulację mocy przez załączanie połówek sinusoidy. Próby sterowania tranzystorem bipolarnym KD502 wykazały jego nadmierne grzanie, mimo deklarowanego prądu do 10A. Sugerowane jest użycie układu 555 do regulacji wypełnienia impulsów (PWM) lub mikrokontrolera ATmega162, który posiada wbudowane przetworniki A/C, co pozwoli na precyzyjne sterowanie temperaturą lutownicy. Wskazano, że ATmega162 ma 10-bitowy przetwornik A/C, co umożliwia stabilną regulację mocy grzałki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA