logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zautomatyzować sterowanie grzałkami w piecu na zimę?

fantasta 15 Kwi 2007 22:01 2574 13
REKLAMA
  • #1 3790572
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.

Jest taka sprawa. Jest piec, w piecu zamontowane sa 3 wklady elektryczne (grzałki). Regulacja jest na przelaczniku ktory załącza 1, 2 lub 3 grzałki. Jest to troche uporczywe i malo oszczedne rozwiazanie.

Chcialbym zrobic cos takiego abym mogl zalozyc regulator gdzie ustawialbym temp i dalej sie nie martwil. Ma to byc rozwiazanie na przyszla zime gdyz na nastepna szykowany jest gruby remont, burzenie pieca, montaz CO itd.

Jako regulator wykonalbym cos na uC z czujnikiem Dallasa, lub kupic jakis fabryczny regulator jaki stosuje sie w ogrzewaniu grzejnikami elektr. panelowymi. On zalacza i rozlacza wyjscie sterujace. I na tym bardziej bym sie skupil gdyz tam jest mozliwosc ustawienia kalenarza, dnia nocy itd. Lub jakas inna metoda sterowania malo kosztowana.

Co poradzicie na niezawodny uklad mocy bez stycznikow gdyz za bardzo nie bedzie mnie bawic stukanie w nocy itd. Narazie nie mam pojecia jaka jest moc grzalek. Raczej cos standardowego.
  • REKLAMA
  • #2 3790676
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Im bardziej skomplikowane rozwiązanie, tym bardziej zawodne. Daj 3 termoregulatory żelazkowe i ew. timer (np. taki: http://www.allegro.pl/item184796651_cyfrowy_wylacznik_czasowy_timer_z_wyswietlaczem.html )z programowanym załączaniem/wyłączaniem dla określonych godzin i dni tygodnia.
  • #3 3790828
    fantasta
    Poziom 29  
    A jak tym ustawie temperature 21 stopni w dzien a 17 w nocy ?? Lub jeszcze inaczej ze w dzien grzeje od 16 jak wracam z pracy a caly dzien od rana utrzymuje 17. To jest wlasnie fajne i oszczedne w tych regulatorach tylko stopien mocy dorobic.
  • REKLAMA
  • #4 3791629
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Temperaturę ustawiasz na grzejniku, on musi mieć przecież wiecej, niż 17 czy 21 stopni, a timerem załaczasz dodatkowe grzejniki o takiej godzinie, żeby sie "wyrobiły" na czas ...
  • #5 3797053
    fantasta
    Poziom 29  
    Jakos mnie to nie przekonuje. i chyba nie dam sie przekonac.

Zrobil bym tak jak pisalem ten regulator na scianie i uklad mocy. I mysle wlasnie nad MOC3041 zlaczajacy triaka. Tylko nie moge znalesc konkretnego sprawdzonego schematu tego wlacznika.

Lub poprostu takie cos jak S216SE2
  • #6 3797235
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Możesz wykorzystać programator typu EUROSTER. Ma wyjście przekaźnikowe, więc można zrobić dowolne sterowanie mocą.
    Jest także regulator na U217B. Na Elektrodzie jest schemat. Jednak przy kiepskiej instalacji elektrycznej powoduje "mruganie" żarówek.
    Cześć!
  • REKLAMA
  • #7 3797636
    fantasta
    Poziom 29  
    No wlasnie taki euroster chcialem aby mi zalaczal gdzalki.
    Ten U217B pewnie bylby dobry tak samo jak MOC. Ale chyba lepiej i mniej skomplikowanie bedzie jak dam ten przekaznik elektroniczny Sharpa S216SE2
  • #8 4246020
    fantasta
    Poziom 29  
    Witam ponownie.

Kupilem tego Eurostera. Podlaczylem i wykonalem obwod wykonawczy na triaku BTA26/600 sterownanym z MOC4041. Niestety jest tak jak sie spodziewalem. Po godzinie pracy Radiator na triaku (105x75) robi mi za kolejny grzejnik. Za bardzo sie grzeje :|

Macie jakies inne pomysly ??
  • #9 4251373
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Zmniejszyć straty mocy będzie ciężko - ale ułatwić rozpraszanie ciepła już łatwiej - daj większy radiator lub wentylatorek o ile dalej upierasz się przy triakach...

Tak filozofując można by pomyśleć o układzie z MOSFET-ami lub IGBT - ale wydaje mi się, że w przypadku jednego sezonu to pozostaje to tylko w kategorii "filozofowania" nie wspominając o kosztach.

Proponuję powrót do zakurzonych styczników i wyniesienie ich poza obszar "nietolerancji akustycznej" :D

A na marginesie: jakiej mocy są grzałki?
  • #10 4251790
    fantasta
    Poziom 29  
    Chyba wlasnie tak zrobie. Ale mysle raczej nad zastosowaniem przekaznikow 3PDT. Ich styki maja po 10A. Nie wiem tylko jak z lukiem i ich wytrzymaloscia. Sproboje bo sa o wiele cichrze :P

A grzalki to 3 x 900W

EDIT:

Mam jeszcze pod reka male przekazniki do druku Finder 36.11.9. takze na 10A/250V. Co o tym myslicie ?? Bedzie jeszcze ciszej :P
  • #11 4251896
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Rok wytrzymają :D - sprawdź tylko max. napięcie robocze styku.
    U mnie w ogrzewaczu przepływowym 11kW mam 5szt R15 i chodzą już z 7lat bez problemu - cała reszta się sypie z grzałkami włącznie a przekaźniki nie :D
  • REKLAMA
  • #13 4251972
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Wystarczy 3, jak chcesz mieć precyzyjniejszą regulację to możesz próbować łączyć też 2 grzałki w szereg (450W) - ale to chyba przesada :D
  • #14 4251984
    fantasta
    Poziom 29  
    przesada przesada. Dam 3 przekazniki, male trafo i euroster na sciane ;)

Dzieki za rady

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatyzacji sterowania trzema grzałkami elektrycznymi w piecu na zimę, z celem uzyskania wygodnej i oszczędnej regulacji temperatury. Proponowano zastosowanie prostych termoregulatorów żelazkowych wraz z programowalnym timerem do ustawiania godzin pracy grzałek. Autor preferuje jednak bardziej zaawansowane rozwiązanie oparte na mikrokontrolerze z czujnikiem Dallas lub gotowym regulatorze z funkcją kalendarza i sterowaniem wyjścia. W kwestii układu mocy dyskutowano o eliminacji styczników na rzecz triaków sterowanych przez układy MOC3041 lub MOC4041, jednak pojawił się problem nadmiernego nagrzewania radiatora triaka BTA26/600. Zaproponowano zwiększenie chłodzenia lub rozważenie MOSFET-ów/IGBT, choć ze względu na koszty i czas użytkowania autor zdecydował się na cichsze przekaźniki elektromagnetyczne 3PDT o prądzie 10A, np. Finder 36.11.9. Wykorzystanie programatora EUROSTER z wyjściem przekaźnikowym umożliwia precyzyjne ustawienie temperatury i harmonogramu pracy grzałek. Ostatecznie rekomendowane jest zastosowanie trzech przekaźników, małego transformatora i regulatora na ścianę dla wygody i niezawodności sterowania grzałkami o mocy 3 x 900W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA