logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Technics SU-VZ320 - brak reakcji na regulację BASS i TREBLE

Olszak 30 Paź 2006 18:38 4143 15
REKLAMA
  • #1 3169734
    Olszak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam wzmacniacz taki jak w tytule, Technics SU-VZ320. Skala wzmocnienia jest podana w (-dB), zaczyna się od nieskończoności a kończy na 0. Pytanie jest natury czysto technicznej:
    Czy to norma ze na głośnikach słychać coś dopiero od 65(-dB) a przy 26(-dB) już nie da się słuchać?
    W ramach wyjaśnienia wypisze skale:
    nieskończoność,80,65,50,35,26,20,18,16,14,12,11,10,8,6,5,4,3,2,1,0(-dB)
    i dodam że odcinek od 65(-dB) do 26(-dB) w którym da się słuchać to 1/8 może nawet 1/9 całej skali wzmacniacza. Trzeba mieć naprawdę czułe rączki żeby regulować.
    Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
    EDIT
    A jednak coś jest uszkodzone, bo kręcenie regulacją BASS czy TREABLE nie daje żadnych efektów... Czyli coś będzie uszkodzone, tylko co?...
  • REKLAMA
  • #2 3170875
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Odpowiedź jest oczywista: NIE, to nie jest normalne. Analiza schematu blokowego (inny model) wskazuje na układ wzmacniacza barwy dźwięku
    (w moim jest to µPC4570C, tu może być inny), z którym współpracują
    regulatory barwy i wzmocnienia.
  • #3 3172169
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Myślę, że masz uwaloną masę przy potencjometrze lub wypiętą płytkę potencjometru z płyty czołowej (np. po uderzeniu w przód). Ten wzmacniacz praktycznie daje dźwięk od początku regulatora do ponad połowy, jednak od około 1/3 gałki zaczyna się powoli męczyć (miękki zasilacz i to słychać).
  • #4 3173226
    Olszak
    Poziom 11  
    A więc, wymieniłem UPC4570C na nowy, tak jak zasugerował dybas, że może on być uszkodzony. Po wymianie zaobserwowałem dziwna rzecz, na nowym UPC4570C nie ma w ogóle dźwięku, dopiero gdy gałka jest przekręcona do oporu to słychać coś tam, jakiś bardzo, ale to bardzo słabiutki dźwięk. Nie wiem czego to wina. Włożyłem z powrotem stary i objawy te same co na początku, BASS I TREABLE nie reagują a zakres regulacji VOLUME malutki. djlj24, tyle razy już wyciągałem i wkładałem tą płytę z potencjometrem od siły głosu że to też raczej odpada. Dla ciekawości pomierzyłem według Data Sheet oba te układy UPC4570C, i wyniki są różne, czyli albo jeden jest uszkodzony albo mają różną budowę wewnętrzną. Ktoś ma jakieś pomysły jeszcze?
  • #5 3173474
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam!
    Zmierz napięcie na pinie 1 i 7 na starym i nowym układzie UPC 4570C, czy są takie same ?
    Jakie jest napięcie zasilania tego układu ?
  • REKLAMA
  • #6 3173680
    Olszak
    Poziom 11  
    1 i 7 pin to wyjścia układu wzmacniacza barwy dźwięku dla lewego i prawego kanału, jeśli dobrze czytam Data Sheel. Według Data Sheel, zasilanie jest na 4 (-V) i na 8 (+V).
  • #7 3173831
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Tyle to ja też wiem.
    Chciałem się dowiedzieć czy napięcia na starym i nowym układzie są takie same.
    Czy jest jakiś problem aby zmierzyć napięcia ?
  • #8 3173996
    Olszak
    Poziom 11  
    Chodzi o napięcia na pinach 4 i 8, tak? Właściwych pinach od zasilania? To przecież nie może być inne. I na jednym i na drugi wynosi 33,3V.
  • REKLAMA
  • #9 3174023
    djlj24
    Spec od car audio
    Względem masy powinno być na jednym z nich - a na drugim + chyba z 12-15V (niestety nie mam schematu a mojego warsztatowego VZ320 nie chcę dzisiaj rozkręcać). Swoją droga ciekawe jak się zachowuje na DIRECT bo wtedy ten układ nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #10 3174262
    Olszak
    Poziom 11  
    A wiec tak, max podziękowania dla djlj24, SOURCE DIRECT gdy jest załączony to faktycznie Bass i Treble są odcięte, i choćby nie wiem jak się nimi kręciło to nic nie zmienią :D Po wyłączeniu SD mogenormalnie regulować Bass i Treble. :D Tak wiec, to już mamy z głowy. Pozostaje tylko kwestia pokrętła Volume. Ta zaniżona skala, tak jak pisałem na samym początku...
    Zacznę od przemierzenia potka od Volume, czy się nie popsuł. Chyba że ktoś ma jakieś inne propozycje co może być przyczyną.
    EDIT:
    Pomierzyłem tego potka (100kΩ)... Wydaje się być dobry... Choć zadziwił mnie trochę, przy jednej skrajnej pozycji między środkiem a jednym i drugim jest 50kΩ a po przekręceniu w drugą skrajną pozycje jest między jednym 0Ω a drugim 100kΩ. Ale to pewnie przez te 2.... to na bank nie są kondziole, ale są razem na płytce z potkiem, oznaczone jako TH201 i TH202. Pewnie to one mieszają, albo coś świruje potek.
  • #11 3177093
    djlj24
    Spec od car audio
    U mnie ponieważ płytka potencjometra była połamana to nie ma tych 2 elementów (swoją drogą szukałem fotki tej płytki). Cała zabawa polega tam na zbieganiu się 3 mas - wejściowej audio, wyjściowej audio (za potencjometrem już się ona praktycznie kończy) i główna masa - jako ekran między ścieżkami. I właśnie problem z połączeniem masy (niekoniecznie tutaj - wystarczy, że jej zabraknie w okolicy wejść - tam się spina główna masa audio w okolicy podłączenia opisanego GND). A jak problem z masą to u mnie na przykład była bardzo niestabilna praca wzmacniacza (sam sobie pulsował głośnością) albo brak możliwości wyciszenia lub zgłośnienia.
  • #12 3178187
    Olszak
    Poziom 11  
    Czyli co, wypadało by że TH201 i TH202 są uszkodzone? skoro jak u ciebie były uszkodzone to były problemy z regulacją wzmocnienia?
  • #13 3179922
    djlj24
    Spec od car audio
    U mnie kawałka płytki brakowało - więc tych 2 elementów nie było wcale. Dlatego mam podłączony na krótko potencjometr z płytą przednią i tak mi gra (przynajmniej ten kanał co jest sprawny w hybrydzie bo jeden miałem wywalony).
  • #14 3179995
    Olszak
    Poziom 11  
    mhm, rozumiem. No, ja już się poddałem.... Złożyłem wzmacniacz, żadne części zapasowe mi nie zostały :P :D:D Trudno... gra i tyle... Dzieki za pomoc wszystkim....
  • #15 3180948
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    djlj24 napisał:
    U mnie ponieważ płytka potencjometra była połamana to nie ma tych 2 elementów (swoją drogą szukałem fotki tej płytki). Cała zabawa polega tam na zbieganiu się 3 mas - wejściowej audio, wyjściowej audio (za potencjometrem już się ona praktycznie kończy) i główna masa - jako ekran między ścieżkami. I właśnie problem z połączeniem masy (niekoniecznie tutaj - wystarczy, że jej zabraknie w okolicy wejść - tam się spina główna masa audio w okolicy podłączenia opisanego GND). A jak problem z masą to u mnie na przykład była bardzo niestabilna praca wzmacniacza (sam sobie pulsował głośnością) albo brak możliwości wyciszenia lub zgłośnienia.

służę swoją pomocą w robieniu zdjęć. mój suvz320 całkowicie sprawny
  • #16 3181858
    Olszak
    Poziom 11  
    Mateuss, powiedz lepiej co jest zepsute :D

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-VZ320 wykazuje nieprawidłowe działanie regulatorów BASS i TREBLE, które nie wpływają na dźwięk. Skala regulacji głośności podana jest w ujemnych decybelach (-dB), z dźwiękiem słyszalnym dopiero od około 65(-dB), co jest nietypowe. Podejrzewano uszkodzenie układu wzmacniacza barwy dźwięku, oznaczonego jako UPC4570C (lub podobny), jednak wymiana na nowy układ spowodowała jeszcze słabszy dźwięk. Pomiar napięć zasilania układu (piny 4 i 8) wykazał 33,3 V, co jest zgodne dla obu układów. Włączenie funkcji SOURCE DIRECT odcina regulację barwy dźwięku, co jest normalne. Problem może leżeć w potencjometrze głośności lub elementach TH201 i TH202 na płytce potencjometru, które odpowiadają za prawidłowe połączenie masy i sygnału audio. Uszkodzenie tych elementów lub przerwanie masy może powodować niestabilność i ograniczony zakres regulacji głośności. W niektórych przypadkach brak tych elementów skutkuje brakiem regulacji i niestabilną pracą wzmacniacza. Ostatecznie brak możliwości naprawy zmusił do pozostawienia wzmacniacza w stanie działającym, ale z ograniczoną funkcjonalnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA