logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-VZ320 - dziwne zniekształcenia wysokich tonów

astroludek 20 Lis 2018 17:36 1326 9
REKLAMA
  • #1 17573105
    astroludek
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam

Mam wzmacniacz Technics SU-VZ320, stary sprzęt kupiony od kogoś. mocno trzeszczał, ale po wyczyszczeniu styków, konserwacji potencjometrów, wymianie elektrolitów na nowe i większe 15 tys. mikro, zaczął grać dość ładnie, z korektorem nawet nieźle, jednak ostatnio coraz częściej zaczynam słyszeć jakieś dziwne zniekształcenia sopranów, coś w rodzaju takiego "świrszczenia" nie wiem jak to nazwać, najbardziej to słychać przy talerzach, moje pytanie czy to może znowu coś nie kontaktuje czy może trzeba coś podregulować, wymienić, ale chyba np. hybrydy SVi 3204 nie potrzebują regulacji np. pradu spoczynkowego?
    dodatkowo parę razy chwilowo nastąpił zanik dźwięku na jednym kanale, tzn słychać było tylko soprany, sprawdzałem lutowania głośników w kolumnie i jest ok

Czy ktoś móglby mi w tym temacie coś poradzić?

Dodam że styki czyściłem 2 razy, ostatnio niedawno, bo cały ten preparat Kontakt S jest chyba do niczego i szybko śniedzieją znowu (u mnie po pół roku), ale teraz styki są czyste bo nic nie trzeszczy a wysokie są dalej zakłócone.
  • REKLAMA
  • #2 17579178
    astroludek
    Poziom 4  
    Widzę że nikt sie z czyms takim nie zetknął, to może tylko ktoś by mi doradził czy w tym wzmacniaczu z upływem czasu mogą się rozstrajać punkty pracy końcowek hybrydowych, co mogło by wpływać na zwiększenie zniekształceń? jeśli tak to jak to naprawić?
  • #3 17579231
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3013
    Nie zawiadomiłeś jak zmienia się jakość wysokich tonow przy przemianie głośności i regulacji barwy tonow. Ci należy umiejscawiać miejsce powstania problemu . Dla tego kolejno podawaj sygnał do punktów oznaczonych 1-2 3 .Litery L - R = lewy - prawy kanał. Technics SU-VZ320 - dziwne zniekształcenia wysokich tonów Technics SU-VZ320 - dziwne zniekształcenia wysokich tonów
  • REKLAMA
  • #4 17580145
    astroludek
    Poziom 4  
    Dzieki za oddzew.

zniekształcenia o których pisałem są niezależne od głośności i barwy dźwięku, najbardziej są słyszalne przy muzyce dość rozbudowanej np. typu Pink Floyd, czyli tam gdzie jest wiele instrumentów, i wtedy nawet średnice trzeszczą nieprzyjemnie, ciekawe jest to, że czasem jakby się to wycisza i brzmi znośnie
  • #5 17580557
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    Omiń korektor, przy okazji sprawdź stan samych zestawów głośnikowych.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17583048
    astroludek
    Poziom 4  
    Witam

Korektor jest odpięty, głośniki też sprawdzałem
  • #7 17583097
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1976
    astroludek napisał:
    Dodam że styki czyściłem 2 razy, ostatnio niedawno

Styki przekaźnika załączającego głośniki też?
  • REKLAMA
  • #8 17587056
    astroludek
    Poziom 4  
    Ok. styków przekaźnika jeszcze nie sprawdzałem, ale wiem jak słychac kiedy są brudne, to co jest u mine to coś całkiem innego, to jakby zanieczyszczone "piachem" srednice i wysokie
  • #9 17589547
    astroludek
    Poziom 4  
    A jesli mówimy o stykach przekaxnika to czym najlepiej je czyścić, styki selektora wyczyściłem Kontaktem S, wypłukałem alkoholem izopropylowym i tak po paru miesiacach zaczęły znowu trzeszczeć, moze lepiej kupić nowy przekaźnik?

a nie mozna by usunąć w ogóle przekaźnika i włączac na wyzerowanym potencjometrze? czy w svi 3204 przekaźnik musi być?
  • #10 17590509
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3013
    Nie wydalaj przekaźnika owak przy uszkodzeniu w schemacie na wyjściu pojawi się stałe napięcie, które zniszczy głośniki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Technics SU-VZ320, który po konserwacji i wymianie elektrolitów zaczął emitować zniekształcenia wysokich tonów, szczególnie przy odtwarzaniu skomplikowanej muzyki. Zniekształcenia są niezależne od głośności i regulacji barwy dźwięku. Użytkownik sprawdził głośniki oraz odłączył korektor, ale problem nadal występuje. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia styków przekaźnika oraz ich czyszczenia, a także obawy o możliwość usunięcia przekaźnika, co mogłoby prowadzić do uszkodzenia głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA