Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sieć, dlink 624+, ograniczone łącze, nie mam internetu.

kwazimodor 31 Paź 2006 08:30 2054 2
  • #1 31 Paź 2006 08:30
    kwazimodor
    Poziom 2  

    Witam wszystkich,
    otoz mam problem z ktorym nie moge sobie z nim poradzic:
    mam siec Pecet + laptop na dlink 624+, kablem z Dl do PCeta, a po Wi-Fi do laptopa, net z kablowki przez modem Motorola SB 4200. Siec stala bez
    wiekszych problemow przez ponad 1,5 roku (nie liczac sporadycznych zwisow, ktore jak gdzies czytalem sa dosc popularne wsrod Dlinkow), a od przedwczoraj zaczely sie cuda. Najpierw ni stad ni zowad pokazal sie komunikat Ze "mam ograniczone lacze" itp, i net nie dzialal, oczywiscie restart byl zarowno dlinka jak i modemu (czyli odlaczenie z pradu na 10min), nic to nie dalo, kable podlaczone prawidlowo bo nie zmienilem nic, w koncu zrobilem hardwarowy restart Dlinka no i net sie pojawil. Oczywiscie, wiedzac, ze musze skonfigurowac cala siec od nowa, postanowilem wejsc na niego zeby to zrobic i tu niespodzianka - nie pojawia sie strona z logowaniem:( w koncu kumpel podopwiedzial mi zebym sie polaczyl bezposrednio po kablu do Peceta, i wpisal z z palca IP z zakresu routera, czyli np. 192.168.0.3. Udalo i sie wtedy wejsc na router i wszystko skonfigurowalem tak jak poprzednio (tzn. wlaczylem DHCP, sklonowalem MACa, ustwilem zabezpieczenia) i podlaczylem na nowo i znow ten komunikat "ograniczone łacze" i neta nie ma, znow oczywiscie wejsc nie moge na router i sieci nie ma. A jak robie IPconfig to mi pokazuje, ze nie mam bramy ustawionej, czyli jakby roter nie pobieral IP od mojego Providera czy jak? Natomiast jak podlaczam bezposrdnio Peceta do modemu Motoroli to po restarcie 10min pobiera IP i wszystko hula jak trzeba! nie ukrywam, ze siec mi jest *bardzo* potrzeba, a jako ze jestem takim srednim lamerem wyczerpaly mi sie pomysly i jestem w kropce - czy ktos moze mi pomoc przywrocic siec?
    z gory thnx za pomoc
    zdesperowany
    k

    0 2
  • #2 31 Paź 2006 11:14
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tak z grubsza widze ze problem jest z pobieraniem przez kompy adresu IP od routera, wejdz w ustawienia sprawdz cz jest wlaczony i jak ustawiony DHCP w routerze, najlepiej i tak recznie zaadresowac sobie kompiki i na kablu i ten na radio.

    0
  • #3 31 Paź 2006 14:30
    kwazimodor
    Poziom 2  

    dzieki za szybka odowiedz:)
    ale dla pewnosci (jak juz pisalem jestem taki sredni lamer:P):
    1. podpiac sie bezposrednio kablem do Peceta i laptopa (bo inaczej nie moge sie zalogowac na router), ustawic DHCP na "enabled", sparwdzic jaki jest stan tego DHCP (bo juz kiedys mialem taki problem, ze mi nie chcial Dlink odnawiac tego DHCP i byl "timeout" caly czas, ale w koncu, po ktoryms tam restarcie zaskoczyl; i w sumie teraz jak mysle to wczoraj tez byl "timeout" na routerze mimo, ze parokrotnie robilem "renew"), czyli jesli nadal bedzie ten "timeout" pomimo moich prob robienia "release" to co wtedy?
    2. wpisac DNS na routerze od mojego Providera
    3.ustwic WPA i WEP
    4. odlaczyc sie od routera, podlaczyc tak jak powino byc prawidlowo (czyli Pecet po sieciowym do routera, a od routera kablem do modemu, no i oczywiscie modem do gniazdak od kablowki:p)
    5. wpisac z palca IP, DNS, i brame (ale jaka brame - to moje IP przydzielone mi przez Providera, gdy jescze nie mailem LANa), czy cos innego?
    6.zrestartowac router i kompa i juz?
    uff, mam nadzieje, ze przebrnales przez moje wypociny, ale chce miec pewnosc ze gdziez sie nie walnalem:-/
    bede _niezmiernie_wdzieczny jesli odpwiesz mi ten pytania
    pozdr
    k

    0
  Szukaj w 5mln produktów