logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Dlink DL-524 - brak połączenia z internetem po podłączeniu

michał254 10 Lut 2007 15:14 7927 12
REKLAMA
  • #1 3552505
    michał254
    Poziom 11  
    A więc jak w temacie

Mam PC i laptopa, intermet z kablówki. Do internetu podłączony jest PC natomiast laptopa chcę połączyć bezprzewodowo do tego samego łącza za pomocą routera. No więc popodłanczałem wszystko zgodnie z instrukcją i wszystko jest pięknie ładnie ale nie moge się połączyć z internetem...(w routerze mruga kontrolka statusu jeśli ma to jakieś znaczenie) natomiast gdy PC jest podłączony bezpośrednio do modemu to wszystko działa bez zarzutu.
    Router jaki mam to Dlink DL-524. Słabo się na tym znam i nie mam pojęcia w czym tkwi problem... niżej dołanczam zdjęcie jaki komunikat mi wyskakuje przy konfiguracji.Sprawdzałem już czy kable są dobrze popodłanczane :)

Dodam tylko iż przejzałem sporą część forum i nie znalazłem takiego problemu. Jesli temat się już pojawił to z góry przepraszam.

Router Dlink DL-524 - brak połączenia z internetem po podłączeniu
  • REKLAMA
  • #2 3552573
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Prawdopodobnie twoj dostawca weryfikuje MAC kart , w tym routerze moze go sklonowac tak aby byl jako twoj PC, przy samym PC daj ping na www.wp.pl np i podaj jaki jest TTL, nie opisales czy port WAN routera ustawiles recznie czy po DHCP i jaki ma obecnie adres IP , wszystko widac w statusie.
  • #3 3552594
    michał254
    Poziom 11  
    problem w tym że nie bardzo orientuję się w tych nazwach typu ping, ttl itp. :(

a co do tego WANA to nie ustawiałem nic. Podłączyłem kable i włączyłem instalację z płyty od routera.

Mam taką prośbę czy mółbyś mi to jakoś jasno opisać jak to zrobić te coś z pingiem? Bo kompletnie się nie orientuję w tym.
  • REKLAMA
  • #5 3552730
    michał254
    Poziom 11  
    Ten WAN jest przypisywany przez DHCP.
    Dobra pogrzebałem w tych statusach i wynalazłem takie coś :
    Jak mam podłączonego tylko PC :
    IP: 89.151.21.170
    MASKA PODSIECI : 255.255.240.0
    BRAMA DOMYSLNA : 89.151.16.1

Po podłączeniu routera :

PC
    IP 192.168.0.174
    MASKA 255.255.255.0
    BRAMA 192.168.0.1

LAPTOP
    IP 192.168.0.147
    MASKA 255.255.255.0
    BRAMA 192.168.0.1

Takie coś wynalazłem. mam nadzieję ze w czymś pomoże
  • #6 3552750
    trocse
    Wazne to co ma router na WAN jak go podlaczysz do dostawcy, alw w tej zakladce co dalem sklonuj MAC swojego PC i powinno byc oki
  • REKLAMA
  • #7 3552828
    michał254
    Poziom 11  
    No i mam następny problem
    Wchodze w menadzera urządzen/wł. karty/zaawansowane i tam w network adress ma być rzekomo ten MAC (tak wyczytałem na necie) no i tu się pojawia problem bo tam jest zaznaczone że karta jest nieobecna... :(
  • Pomocny post
    #8 3552874
    trocse
    MAC bedziesz mial bezposrednio jak klikniesz na dwa komputerki w xp na dole w szczegolach, lub w oknie dos ipconfig /all, w routerze po podlaczeniu sie kablem tez bedzie on widoczny, a tam gdzie piszesz to sie ustawia inny adres MAC karty, jakbys chcial go zmienic.
  • #9 3553080
    michał254
    Poziom 11  
    ehh no dobra dalej drąże przypuszczam że router musi być już podłączony żeby zmienić MAC tyle że jak go podłącze to nie mogę się z netem połączyć...
    jak możesz to pliss wytłumacz mi to jak laikowi co mam zrobić krok po kroku bo bardzo mi zależy żeby tą sieć zrobić

Dodano po 33 [minuty]:

ok doszłem co i jak :) dzięki wielkie bo w życiu bym nie wpadł jak zrobić ten wan

jeszcze raz dzięki :):)
  • REKLAMA
  • #10 3557789
    michał254
    Poziom 11  
    Męczy mnie jeszcze jedna rzecz... a mianowicie internet działa ok, ale jak chcę zainstalować ten router to i tak wyskakuje ten sam bład :/ - w czym może dalej tkwić problem??

Ciekawi mnie jak jeszcze zrobić siec w tym ukł., np. tak zebym mógł wchodzić z jednego kompa na drugiego... próbowałem już cos kombinować z konfiguratorem sieci ale coś cienko mi to idzie :/
  • #11 3557999
    trocse
    Zainstalowac router? a co tzn? jakas aplikacja do jego obslgi? po co ? jest przegladarka, co do udostepniania zasobow lokalnie to dziala to tak jak wszedzie, sprawdz komunikacje miedzy kompami pingujac je wzajemnie.
  • #12 3560341
    michał254
    Poziom 11  
    koleś w sklepie powiedział mi ze mam zaistalować te oprogramowanie z płyty od routera zeby to skonfigurować-trzeba to instalować czy mam se darować?

sprawdziłem te pingi i jak wysle z laptopa to mi kompa nie wykrywa natomiast komp wykrywa mi laptopa:

TTL=128 i takiego czegos mi 4 wyskakuje

Dodano po 5 [minuty]:

a jeszcze przy okazji pytanko - jeżeli laptop łączy mi się z routerem bezprzewodowo to wystarczy jak zrobię zwykłą sieć czy musze robić bezprzewodową ? jak to jest?
  • #13 3571665
    michał254
    Poziom 11  
    to jak odpowie ktos... sam raczej nie dam rady :/...
    chodzi mi o to że nie wiem co zrobić zebym jak wchodze w moje miejsca sieciowe widziłał pliki udostępnione z laptopa a nie tylko te które mam udostępnione na swoim :| ... powie ktoś jak i co skonfigurować?? a jak nie to chociaż jakieś linki zapodajcie bo ja jakoś nie moge nic znaleźć ... :(

sory że post pod postem ale jak nikt nie odp. to cóż :(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku połączenia z internetem po podłączeniu routera D-Link DL-524 do modemu kablowego, gdzie PC działa poprawnie przy bezpośrednim połączeniu, a laptop ma łączyć się bezprzewodowo przez router. Po podłączeniu routera adresy IP w sieci lokalnej zmieniają się na prywatne (192.168.0.x), a na porcie WAN routera nie pojawia się publiczny adres IP dostawcy. Sugerowano, że dostawca internetu może weryfikować adres MAC urządzenia, dlatego konieczne jest sklonowanie MAC karty sieciowej PC w ustawieniach routera, co rozwiązuje problem braku dostępu do internetu. Użytkownik miał trudności z obsługą narzędzi takich jak ping, TTL oraz konfiguracją WAN, ale po instrukcjach udało mu się ustawić DHCP i sklonować MAC. Dodatkowo poruszono kwestie konfiguracji sieci lokalnej i udostępniania plików między komputerami, gdzie zalecane jest sprawdzenie komunikacji za pomocą polecenia ping oraz konfiguracja udostępniania zasobów w systemie operacyjnym. Pojawiły się pytania o konieczność instalacji oprogramowania z płyty do konfiguracji routera, na co odpowiedź była, że konfiguracja odbywa się przez przeglądarkę internetową. W przypadku połączenia bezprzewodowego laptopa z routerem wystarczy utworzyć standardową sieć lokalną, a niekoniecznie specjalną sieć bezprzewodową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA