logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczny przyrost mocy w Calibrze 8V 20NE z turbosprężarką lub kompresorem?

senso 01 Lis 2006 12:38 6397 25
REKLAMA
  • #1 3175645
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Pytanko mam takie,jaki bezpieczny przyrost mocy uzyskam dokładając turbosprezarke lub kompresor?Nie zamierzam wymieniac walków,rozwiercac gniazd zaworow i chipowac-bo brak kasy jedynie splanowanie glowicy choc niekoniecznie,skrzynia standard.Wlasnie o kompa mi chodzi....do jakiego przyrostu poradzi sobie z dawkowaniem paliwa i utzymaniem odpowiedniego składu mieszanki???.Do tych silnikow zakladaja nitro do 50KM bez zmian programu i nie jestem pewny czy blokuja powrot paliwa bo koles co ma nitro sam tego nie wiedzial:D pompa fabryczna.Interesujem nie raczej komoresor bo daje mozliwosc zalaczenia poprzez silowniki gdy potrezba dodoatkowych koni-na codzien starcza mi tyle ile jest a chce pobawic sie w 1/4 mili he he.Wiem ze powiecie ze leopie jSWAP na 16V ale 8V jest o wiele mniej zawodna,bezkolizyjna,tansze czesci no i samo to ze 8V Turbo tez mnie satysfakcjonuje pomimo mocy np 150KM.Poradzcie ile mozna dolozyc na tym silniczku... pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3176303
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Sa caliny na turbo legitymujace sie moca 196KM ale zywotnosc silnika bez kutych tlokow,walkow,panewek,lozysk itp to 20kkm nie wspominajac o skrzyni biegow he he

a momim marzeniem jest 170-180KM w moim NE-wiecej nie trzeba:D
  • REKLAMA
  • #4 3214662
    ZbyszekKalisz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=33240
    tu masz trochę do poczytania, jeździ kilka uturbionych c20ne...

btw,
    Cytat:
    Nie zamierzam wymieniac walków,rozwiercac gniazd zaworow i chipowac-bo brak kasy

sorry, ale w takim razie ja bym się za to nie brał - bez 4000zł nie podchodź do tematu...
  • #5 3216793
    qbakog
    Poziom 12  
    Chetnie na prv lub ggpodziele sie info na temat utrubiania takiego silnika.

Pozdrawiam

Kuba
  • #6 3271206
    mambus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    JA w tej chwili robie TUrbo do hondy crx i wyjdzie mnie jakies 2800 ze wskaznikami EGT i AFR juz liczac + FMU wiec nie gadajcie ze trzeba miec 4000kola.

wczesniej uturbialo sie CALIBRE i smigała tez pi razy oko za 2500zl a jak frajda i PTSSSS... okolo 150KM na garrecie t15 takze ladnie cykalo nie wysilone na maxa :)
  • REKLAMA
  • #7 3275519
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    moje uwagi takie :
    -bez modyfikacji elektroniki nie ruszaj tematu bo spalanie stukowe zniszczy ci tloki w 2000 km a nie 20K , kompresor jako drozsze rozwiazanie bym odradzal , jak chcesz isc po kosztach to turbo kupisz za nie duze pieniadze i jak masz cokolwiek pojecia to to poskladasz
    -ten przebieg okreslany na 20k km uwazam za wyssany z palca , zauwaz ze obciazenie panewek itp zalezy od stylu jazdy , na codzien przeciez jak sam mowiles nie bedziesz jezdzil tym samochodem z gazem non stop w podlodze wiec codzienna jazda nie powinna miec wplywu na trwalosc , a to ze przejedziesz sobie raz na jakis czas z noga w podlodze dluzszy kawalek tez nie odbije sie na przebiegu w taki sposob zebys wogole na to zwrocil uwage (chyba ze boost uderzy do glowy i pogniesz korby)
    - mowisz o planowaniu glowicy... nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ale w doturbianych silnikach stosuje sie raczej odprezanie silnika nie doprezanie , frezuje sie tloki lub stosuje grubsza uszczelke pod glowice najlepiej wtedy metalowa (nie wiem cyz nie podeszla by od c20/let lub z20let)
    - na twoim miejstu poczytal bym jeszcze o uturbianiu bo masz jeszcze braki w tej materi a jesli chcesz miec te 150 KM to mysle ze wałki z seh , przerobiony z glowa kol z c20xe i reszta wydechu + dolot i duzo nie bedzie prakowalo a gdybys sie zdecydowal na strojenie to 150 KM moim zdaniem do osiagniecia no i silnik NA trudniej popsuc

pozdrawiam
  • #8 3281961
    mambus
    Poziom 11  
    DOHC po to jest FMU zeby nie bylo spalania stukowego i mieszanka BYLA OKEY.
  • #9 3283753
    DOHC
    Poziom 19  
    rozwiniesz skrot ? fmu ?
  • REKLAMA
  • #10 3284212
    mambus
    Poziom 11  
    regulator cisnienia paliwa PLUG&PLAY .

dzialnie polega na : gdy tworzy sie nadcisnienie w kolektorze dolotowym fmu automatycznie zwiekrza cisnienie w ukl.paliwowym a co za tym idze na wtryskach tez.czym wiecej turbina pompuje tym FMU podaje wiecej paliwka .jest sporo autek w polsce wlasnie z tym patentem a w stanach co drugie auto z turbo ma wlasnie FMU .

Jedynym ograniczeniem jest tu wydajnosc pompy paliwa .
    Seryjne srednio starczaja do 0,5 -0,6 doladowania :)

JA teraz sam robie turbo w Hondzie i tak samo nie bawie sie w jakies drogie SMT i strojenie tylko FMU(450zl)
  • #11 3284943
    DOHC
    Poziom 19  
    chyba grabowski cos takiego trenowal prawda ? ile to kosztuje , na moje oko leprze(dokladniejsze) by bylo strojenie na bylejakiej swini , moze warto zainwestowac paresetzlotych wiecej...
  • #12 3285059
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    :arrow: mambus

Niom regulator cisnienia paliwa ci wszystkiego nie zalatwi. Za mocno w niego wierzysz :)
    Wiekszosc samochodow ma regulator cisnienia na listwie sterowany podcisnieniem, np. moj Nissan 200sx tez ma. Warto zmienic na regulowany np. AEM z manometrem jednak rozwiazesz tutaj tylko kwestje zwiekszenia dawki paliwa. Pompe mozna zmienic na Walbro 255hp lub mniejsza 190-tke..

Niestety bez strojenia to nie masz co liczyc na jakies przyzwoite osiagi :)
    Wiec remap ECU lub jak sie nie da to SMT6 (idzie kupic w okolicach 600zl). Jak nalejesz wiecej paliwa to unikniesz jedynie zbyt ubogiej mieszanki i problemu z AFR i EGT. Co do stuku to niestety ale tutaj ratuje jedynie Pb98 albo wiecej i maksymalne chlodzenie powietrza czyli jakis FMIC. Warto tez doda jakis czujnik spalania stukowego, elektronike mozna zrobic na gnacie Texas Instrumnets TPIC8101 http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/tpic8101.html
  • #13 3285192
    DOHC
    Poziom 19  
    zgłębiales temat tego ustrojstwa z linku ?
  • #14 3285231
    mambus
    Poziom 11  
    tak grabowski to stosowal i stosuje i wielu moich kumpli jest zadowolonych.

do 0,5 bara FMU spokojnie daje rade co w hondach daje przyrost przy silniku 130KM okolo 60-80 KM a EGT i AFR jest w normie .

Wiadomo ze potem jesli chcemy zakuc ,odprezyc i dmuchnac wiecej to juz jakas swinka smtek ale przy takim doladowaniu wystarczy fmu ktory 450zl kosztuje i nei trzeba stroic tylko wpinasz w ciagu 4 minutek i jedziesz!! :)
  • #15 3285883
    DOHC
    Poziom 19  
    czasem da sie znalesc za 450 smt... a takie rozwiazanie jak to FMU musi byc nastawione na bogata mieszanke bo wiadomo... bepieczenstwo przedewszystkim a czesto ubozsza mieszanka = wiecej mocy o to mi tylko chodzi ze te sama moc mozna osiagnac na mniejszym doladowaniu , najgorsze strojenie
  • #16 3288556
    mambus
    Poziom 11  
    SMT za 450zl + natansze strojenie 500zl i co z tego wynika ?

Ja tez myslalem ze SMT i nic wiecej a to nieprawda.

poza tym FMU wprost proporcjonalnie zwiekrza cisnienie wraz ze wzrostem Boosta czyli jest ok.

u nas na forum kolo mial SMT 0,4bar i zmienil na FMU(tez 0,4) i ta sama moc . BOOST tak samo pompuje na FMU i SMT a chodzi tylko o to zeby dac PALIWKO .SMT daje to komputerowo a FMU mechanicznie .... wiec po co przeplacac .

Widomo ze jak odpreze motor i dmuchne 1bara to bedzie juz jakis SMT albo Apexi bo to juz wyzsza szkola jazdy
  • #17 3289333
    DOHC
    Poziom 19  
    no i wlasnie to mnie dziwi , jesli masz do wyboru dwa rozwiazania :
    - gorsze fmu
    - leprze smt

w podobnej cenie , dlaczego nie wybierzesz leprzego tylko idziesz w polsrodki , teraz wydasz 450 na fmu a kiedys i tak bedziesz musial smt kupic i wydac na strojenie , pozatym nie chce Ci podsowac takich pomyslow bo nie znam twojej wiedzy ale smt mozna samemu wystroic i wtedy ta sama kasa

a tak na marginesie komp nie wywala bledow jak MAP osiaga swoja max wartosc ?
  • #18 3294394
    mambus
    Poziom 11  
    MAP jest tak wykombinowany ze nei bedzie wywalac przy nadcisnieniu.

Nie obczajam sie na strojeniu SMT a FMU ciach podlaczasz i spokojnie jezdzisz a kiedys bede mial kase to sie pobawie w DMUCHANIE porzadne i wtedy Apexi zawita
  • #19 3296015
    tplewa
    Poziom 39  
    Cytat:

poza tym FMU wprost proporcjonalnie zwiekrza cisnienie wraz ze wzrostem Boosta czyli jest ok.

Kolego nie do konca :) Pamietaj ze na moc ma wplyw bardzo duzo czynnikow. Pamietaj ze ECU przesowa ci tez zaplon i warto to korygowac.
    Jak jest za bogato to tez bedziesz mial spadki mocy, dosc mocno to wychodzi przy wolnossacych. Przy doladowanych zaczynaja sie spadki mocy ponizej 10 AFR (choc to nie jest regula). Najlepiej ustawiaj na poziomie 11,5-12 - jednak patrz na EGT co by sie nie za goraco zrobilo. Dodajac takie glupie SMT6 masz ta zalate ze pali mniej i wiecej koni :)

O jakim Apexi mowisz Power FC ?? Bo jak cos to lepiej dolozyc i kupic AEM...

:arrow: DOHC

Odnosnie tego ukladu do czujnika spalania stukowego to narazie z nim nie eksperymentowalem. Chodzi mi po glowie budowa standalone i tak szukam roznych ciekawych gnatow...
  • #20 3301344
    DOHC
    Poziom 19  
    megasquirtem sie zainteresuj , on moze logowac egt no i wycchodzi taniej niz smt (przynajmniej V2.2)
  • #21 3303547
    tplewa
    Poziom 39  
    megasquirt jest spoko tylko on nie potrafi niestety obsluzyc tak naprawde 4 wtryskow. Zauwaz ze w przypadku 4 laczone sa rownolegle po 2. Najlepiej by bylo zrobic jakis remap zamiast smt6. Jednak nie wiem jakie sa realne szanse w oryginalnym kompie...
  • #22 3304045
    DOHC
    Poziom 19  
    No to jest ten bol ale podobno powyzej 3000 obrotow to juz niema wplywu na moc bo przeplywy sa za duze
  • #23 3304514
    tplewa
    Poziom 39  
    Niestety dzialac to to bedzie, jednak jak walczymy o kazdego konia to juz przestaje wygladac tak pieknie. Najlepiej by bylo miec jeszcze mape kata wtrysku dla kazdego cylindra osobno. W takim wypadku mozna wyciagnac nawet do 30KM. Dlatego po czesci zabralem sie za modyfikacje oryginalnego ECU i zmiany w oprogramowaniu, ja mam to szczescie ze dokumentacja do procka jest dostepna tak jak disassembler i assembler. Wiec mozna sobie szalec. Z innymi kompami moze byc trudniej, ale i tak po anlizie oprogramowania oryginalnego ECU kusi mnie zrobienie wlasnego standalone...
  • #24 3307731
    DOHC
    Poziom 19  
    a co z wykozystaniem ecu z innego samochodu ? podobno ecu hondy latwo sie programuje , a moze jakies inne . Ja ostatnio tez przenioslem swoje zainteresowanie z pigybackow i standalonow na przeprogramowanie orginalnych ecu , najwikszy problem stranowi zdobycie narzedzi typu winools+checsum . Jak wyglada przeprogramowanie kata wtrysku w ecu 200sx , czy jest do tego jakas mapa ktora winols wyszuka czy trzeba przeanalizowac linijka po linijce program procesora ?? jesli bydalo rade do tego dotrzec to by moglo byc dobrym sposobem na wtrysk w bylym gaznikowcu po dostosowaniu czujnikow . Po z deasemblowaniu w jakiej formie jest kod programu ??
  • #25 3308501
    tplewa
    Poziom 39  
    Jesli chodzi o 200sx to mozna to robic, choc bol jest taki ze najchetniej umiescil bym na plycie troche wiecej elektroniki (EGT, szerokopasmowy AFR) itd. Po disassemblacji mamy kod w Assemblerze danego procka, w sumie mam na chwile obecna przeanalizowane z 80% kodu, do tego napisalem sobie kilka narzedzi ulatwiajacych robienie zmian. Pisze sie kod tak samo w assemblerze. Problemem bylo brak miejsca w oryginalnym eprome 27C128, jednak udalo sie podpiac 27C256 (trzeba tylko podpiac do procka nie uzywana linie adresowa A14) wiec na chwie obecna moge szalec...
    Narazie cala reszta jest jako osobna elektronika dopieta do ECU - w sumie to robienie standalone jest raczej z checi sprawdzenia sie w tej dziedzinie, a dzieki analizie softu nissana poznalem kupe spraw odnosnie sterowania silnikiem o ktorych nawet wczesniej nie wiedzialem.
  • #26 3312472
    DOHC
    Poziom 19  
    podziwiam Cie :D ale jak to skonczysz to bedziesz mial mozliwosci SA w cenie pigybacka praktycznie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznego przyrostu mocy w silniku Opel Calibra 8V 20NE przy dołożeniu turbosprężarki lub kompresora bez wymiany wałków, rozwiercania gniazd zaworów czy chip tuningu. Użytkownicy wskazują, że bez modyfikacji elektroniki (zwłaszcza sterowania dawką paliwa) ryzyko spalania stukowego i uszkodzenia tłoków jest wysokie. Zalecane jest zastosowanie regulatora ciśnienia paliwa FMU (Fuel Management Unit), który mechanicznie zwiększa ciśnienie paliwa proporcjonalnie do doładowania, co pozwala na bezpieczne podniesienie mocy do około 150-180 KM przy doładowaniu do 0,5 bara. FMU jest tańszą i prostszą alternatywą dla elektronicznych systemów SMT6 (piggyback) lub pełnego remapu ECU, które oferują precyzyjniejsze sterowanie mieszanką i zapłonem, ale wymagają większych nakładów finansowych i wiedzy. Wskazano również na konieczność monitorowania AFR (stosunek powietrze-paliwo) i EGT (temperatura spalin) dla bezpieczeństwa silnika. Dyskutowano o możliwościach modyfikacji oryginalnego ECU, w tym rozbieraniu i programowaniu kodu asemblerowego, co pozwala na bardziej zaawansowane strojenie i potencjalne zwiększenie mocy. Kompresor jest uważany za droższe i mniej opłacalne rozwiązanie w porównaniu do turbosprężarki. Wspomniano o ograniczeniach fabrycznych pomp paliwa i konieczności ich wymiany przy większym doładowaniu. Ogólnie, bezpieczny przyrost mocy na seryjnym silniku 8V 20NE z turbosprężarką i FMU to około 50-60 KM, co daje moc rzędu 150-180 KM, przy zachowaniu standardowej skrzyni biegów i bez poważnych modyfikacji mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA