logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odsłuch Estradowy (Aktywny) By Michal_Sz

Michal Sz 01 Lis 2006 17:17 6869 14
REKLAMA
  • Witam,

Chciałbym Wam zaprezentować Aktywny Odsłuch Estradowy Na głośnikach
    Tonsila GDS 30/50 + GDWT 9/80

Wzmacniacz napędzający to Eltron 60
    Posiada 3 Punktową korekcję barwy,
    wejście na samą końcówkę,
    i wyjście na drugą końcówkę,
    oraz wyjście na drugą kolumnę pasywną

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Michal Sz
    Poziom 12  
    Michal Sz napisał 46 postów, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Nowy Sącz. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3176668
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Daje rady! Może masz zdjęcia jak to wygląda w środku?
  • #3 3176748
    drozdo
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Zrobiony jest ładnie. Te śruby na froncie troszke szpecą, ale przecież to nie o to chodzi :) Obicie skajem bardzo ładnie wykonane :) I na koncercie wszsytko ładnie słychać ?
  • #4 3176890
    Michal Sz
    Poziom 12  
    Niestety niemam fotek środka...bo zadużo roboty z rozkręcaniem...(jest tam eltron 60 i opużninone załanczanie i odłanczanie kolumn...2 trafa po 70 watt sztuka..filtracja to 2*6800mf (o ile dobrze pamiętam)...a te śruby to tylko na focie zle wyglądają...
  • REKLAMA
  • #5 3177648
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Rozebrales i wpakowales tam eltrona?? hehe dobry pomysl. Nie masz takich szumów jak byly w tym sprzecie? jaki koszt tych odsluchów?
  • REKLAMA
  • #6 3177700
    Michal Sz
    Poziom 12  
    Nie nie wypakowalęm tam eltrona...zrobiłem nowego (z szumem to niema problemu poprostu bardz sie udał;p). Koszt to trudno mi określic.. miałem głośniki elementy do wzmacniacza..sklejke na pudło..kupiłem tylko derme, narozniki, uchwyty, terminal,nóżki..
  • #7 3178063
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    witam. konstrukcja bardzo zgrabna, gratulacje.

tonsil gds 30/50 ? co to za glosnik? gds 30/30 z wymieniona cewka na mocniejsza? bo sie nie spotkalem z tym modelem?
  • #8 3179944
    Michal Sz
    Poziom 12  
    Odsłuch powstał z powodu zimowych długich wieczorów i lezących na pułce głóśników ... tylko GDWT miał do wymiany cewkę...zabiło to nudy a pozatym wykonałem go poniewaz morze sie sprzydac...i od czasy do czasu go używam, planuje też wykonannie 2 szt. do kompletu.
  • #9 3183426
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    No no:) Dobranie tego gds na odsl. jest trafione w 10. Super wykonczony ale sie zapytam - jak on gra w takim malym "pudelku"?
  • REKLAMA
  • #10 3183689
    Michal Sz
    Poziom 12  
    Gra dośc dobrze... lecz napewno grałby lepiej gdyby było większe to pudłó,poprostu ten typ tak ma...;:D
  • #11 3186409
    _jjb
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A mogłbyś podać rozmiary, litraż i tak dalej? ;)
  • #12 3195603
    Michal Sz
    Poziom 12  
    Wymiary podawałem ostatnio tu:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic614087.html
    a mój odsłuch ma 52 cm szerokości w całości...
  • #13 3377773
    Michal Sz
    Poziom 12  
    ZAPRASZAM DO DALSZEJ OCENY:!::?::D
  • #14 3378860
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    konstrukcja bardzo interesująca i do tego ten wzmacniacz w środku niezłe rozwiązanie, bravo za kreatywność
  • #15 4011339
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Siemka. Chce zbudować taki odsłuch gdyz po ostatnim festynie który nagłaśniałem tak mi doradzono. W odsłuchu będzie siedział głośnik GDS30/30 lub jego "zamiennik" z Allegro za około 40zl tez GDS i wysoki GDWT. Będzie to aktywne i napędzane TDA7294 gdyż nie widze sensu pakowania tam jakiegoś HOLTONA a TDA nie jest drogie i powinno pociągnąć 2 takie głośniki. Pytania do właściciela:
    1. Czy wymiary sa podane na zewnątrz obudowy?
    2. Z jakiej grubości płyt jest wykonany?
    3. Prosił bym o podanie wymiarów tuneli BR.
    4. Ile jest cofnięta przednia ścianka?
    5. Czy GDWT jest podłączony przez kondensator?
    6. Czy zamiennik z allegro może być wykorzystany w tej konstrukcji?

Sorki ze odswiezam temat ale awlasciciel moze jeszcze ma jakies plany albo ten odsluch.
    Załączniki:
    • Odsłuch Estradowy (Aktywny) By Michal_Sz odsluch.JPG (29.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję aktywnego odsłuchu estradowego opartego na głośnikach Tonsil GDS 30/50 oraz wysokotonowym GDWT 9/80, napędzanego wzmacniaczem Eltron 60. Wzmacniacz posiada 3-punktową korekcję barwy, wejście na końcówkę mocy, wyjścia na drugą końcówkę oraz na kolumnę pasywną. Obudowa wykonana jest ze sklejki, obita skajem, z elementami takimi jak narożniki, uchwyty i nóżki. Wzmacniacz jest autorskim projektem, nie jest to oryginalny Eltron 60, a nowa konstrukcja z dwoma transformatorami po 70 W i filtracją 2x6800 µF. Głośnik GDWT miał wymienioną cewkę. Odsłuch gra dobrze, choć większa obudowa poprawiłaby brzmienie. Wymiary obudowy to około 52 cm szerokości. Dyskutowano także o możliwości zastosowania zamienników głośników GDS 30/30 z Allegro oraz o planach wykonania drugiej sztuki do kompletu. Pytania dotyczyły szczegółów konstrukcyjnych, takich jak grubość płyt, wymiary tuneli BR, cofnięcie przedniej ścianki oraz sposób podłączenia wysokotonowego GDWT (kondensator). Wzmacniacz TDA7294 został zaproponowany jako alternatywa dla Eltrona w podobnej konstrukcji aktywnego odsłuchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA